Έτοιμο για διάλογο με την Ινδία το Πακιστάν

Έτοιμο για διάλογο με την Ινδία το Πακιστάν

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ίμραν Χαν υπογράμμισε σήμερα ότι η χώρα του δεν έχει καμία ανάμειξη στην επίθεση αυτοκτονίας στο διαφιλονικούμενο ινδικό κρατίδιο Κασμίρ την περασμένη εβδομάδα που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 40 Ινδούς χωροφύλακες, σημειώνοντας ότι οι εντάσεις μπορούν να αμβλυνθούν μόνον με τον διάλογο. Ωστόσο προειδοποίησε ότι το Πακιστάν θα απαντήσει, αν δεχθεί επίθεση από την Ινδία.

Η Ινδία διατύπωσε «κατηγορίες κατά του Πακιστάν χωρίς να έχει καμία απόδειξη», πρόσθεσε ο Πακιστανός πρωθυπουργός και κάλεσε την Ινδία αν έχει αποδείξεις να τις προσκομίσει στο Πακιστάν και τότε το Ισλαμαμπάντ θα αναλάβει δράση.

«Σήμερα λέω στην ινδική κυβέρνηση ότι το Πακιστάν είναι έτοιμο για οποιαδήποτε έρευνα για την ανάμειξη οποιουδήποτε Πακιστανού», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι προτίθεται επίσης να συνεργαστεί με το Νέο Δελχί στην έρευνα για την επίθεση αυτή.

«Αν έχετε ευσταθείς αποδείξεις για ανάμειξη οποιουδήποτε Πακιστανού, να τις μοιραστείτε μαζί μας. Σας διαβεβαιώνω ότι θα αναλάβουμε δράση», πρόσθεσε.

«Ακούμε να λένε στην Ινδία ότι το Πακιστάν πρέπει να πάρει ένα μάθημα», συνέχισε ακόμη για να καταλήξει: «Το Πακιστάν δεν θα το σκεφτεί να απαντήσει, θα απαντήσει. Δεν θα μας έχετε αφήσει καμία άλλη επιλογή».

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν απηύθυνε σήμερα έκκληση στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να βοηθήσει για την άμβλυνση της έντασης με την Ινδία, η οποία οξύνθηκε αιφνιδίως μετά την επίθεση αυτοκτονίας, για την οποία το Νέο Δελχί επέρριψε την ευθύνη στο Πακιστάν.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι προειδοποίησε το Πακιστάν να περιμένει μια «ισχυρή απάντηση» για την βομβιστική επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε μια οργάνωση μαχητών που συνδέεται με το Πακιστάν, εγείροντας φόβους για μια σύγκρουση μεταξύ των δύο γειτόνων που διαθέτουν πυρηνικό όπλο.

«Επειγόντως ζητώ την προσοχή σας στην επιδείνωση της κατάστασης της ασφάλειας στην περιοχή μας από την απειλή της χρήσης βίας από την Ινδία κατά του Πακιστάν», γράφει σε επιστολή του στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι.

«Έχει επιτακτική σημασία να γίνουν βήματα για αποκλιμάκωση. Ο ΟΗΕ πρέπει να επέμβει για να αμβλυνθεί η ένταση», σημειώνει επίσης στην επιστολή του, στην οποία επιρρίπτει την ευθύνη στην Ινδία για την κλιμάκωση της εχθρικής της ρητορικής για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους. Στην Ινδία θα γίνουν εκλογές τον Μάιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ