Από αυτά κινδυνεύουν όσοι δεν τρώνε φρούτα και λαχανικά

Από αυτά κινδυνεύουν όσοι δεν τρώνε φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι από τις βασικές τροφές του ανθρώπινου οργανισμού καθώς προλαμβάνουν αρκετές ασθένειες.

Με βάση δεδομένα που προέκυψαν από μελέτη Αμερικανικής Εταιρίας για τη διατροφή στη Βαλτιμόρη, η ανεπαρκής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι ένας από τους σοβαρότερους λόγους των θανάτων από εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή.

Η μη συχνή κατανάλωση φρούτων ευθύνεται για σχεδόν 1,8 εκατομμύρια θανάτους καρδιαγγειακής αιτιολογίας ενώ η αντίστοιχη ανεπάρκεια κατανάλωσης λαχανικών ευθύνεται για ένα εκατομμύρια θανάτους.

Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν πλούσια στοιχεία ινών, καλίου, μαγνησίου, αντιοξειδωτικών και φαινολικών, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη. Παράλληλα, βελτιώνουν την υγεία και την καλή λειτουργεία του πεπτικού συστήματος. Επίσης, οι άνθρωποι που τρώνε συχνά φρούτα και λαχανικά είναι πιο σπάνιο να εμφανίσουν παχυσαρκία ή να είναι υπέρβαροι.

Η ιδανική κατανάλωση φρούτων είναι 300 γραμμάρια ημερησίως (περίπου δύο μικρά μήλα), ενώ για τα λαχανικά (μαζί και τα όσπρια) 400 γραμμάρια ημερησίως.

Προλαμβάνουν εγκεφαλικά επεισόδια και στεφανιαία νόσο

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα πρόσληψης φρούτων και λαχανικών από 113 χώρες (το 82% του παγκόσμιου πληθυσμού) και τα συνέδεσαν με τους θανάτους από καρδιαγγειακές νόσους που οφείλονται στην ανεπαρκή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η μη επαρκής κατανάλωση φρούτων έχει ως συνέπεια σχεδόν 1,3 εκατομμύρια θανάτους από εγκεφαλικό επεισόδιο και περισσότερους από 520.000 θανάτους από στεφανιαία νόσο παγκοσμίως κάθε χρόνο. Αντίστοιχα, η κάτω του βέλτιστου κατανάλωση λαχανικών υπολογίστηκε ότι είχε ως αποτέλεσμα περίπου 200.000 θανάτους από εγκεφαλικό επεισόδιο ετησίως και περισσότερους από 800.000 θανάτους από στεφανιαία νόσο.

Οι θάνατοι από εγκεφαλικό επεισόδιο αφορούν κατα κύριο λόγο τις χώρες με μειωμένη πρόσληψη φρούτων (Νότια Ασία, Ανατολική Ασία, Υποσαχάρια Αφρική), ενώ εκείνοι από στεφανιαία νόσο αφορούν περισσότερο χώρες με χαμηλή κατανάλωση λαχανικών (Κεντρική Ασία, Ωκεανία). Επιπλέον, οι θάνατοι από τέτοιου είδους διατροφικές ανεπάρκειες αφορούν κυρίως τους νέους ενήλικες άνδρες, καθώς αυτοί καταναλώνουν λιγότερα φρούτα συγκριτικά με τις γυναίκες.