Αχτσιόγλου: Αποδίδει καρπούς η προσπάθεια για μείωση της ανεργίας

«Οι πολίτες θα εμπιστευθούν και πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ»
INTIME

«Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με την οποία η ανεργία έπεσε κάτω από το 20% και διαμορφώθηκε στο 19,5%, τον Μάιο του 2018, επιβεβαιώνει την καθοδική πορεία της ανεργίας» υποστήριξε μιλώντας στην ΕΡΤ1 η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Η πτώση της ανεργίας κατά περίπου 7 μονάδες, κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αποδεικνύει ότι η προσπάθεια που γίνεται στα τρία μέτωπα της ανάταξης της οικονομίας,  καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας και σχεδιασμού των προγραμμάτων απασχόλησης που είναι αρκετά στοχευμένα, αποδίδει καρπούς.

«Ως συνολική εικόνα, παρατηρείται διαρκής αποκλιμάκωση της ανεργίας» υποστήριξε η αρμόδια υπουργός.

Η κ. Αχτσιόγλου υπενθύμισε ότι, με σχετική υπουργική απόφαση, ενεργοποιήθηκε ο νόμος που άλλαξε την αρχιτεκτονική του προστίμου για την αδήλωτη εργασία. «Με αυτόν τον τρόπο, αποδίδεται δικαιοσύνη στον εργαζόμενο που ήταν αδήλωτος» σημείωσε.

Για τις συντάξεις

Η  υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι στις 20 Αυγούστου «ολοκληρώνουμε το πρόγραμμα και, εν συνεχεία, θα εξετάσουμε τα δημοσιονομικά περιθώρια, προκειμένου να μην υπάρξουν περαιτέρω επιβαρύνσεις στους συνταξιούχους».

«Εκτιμώ ότι υπάρχει το περιθώριο να το ξαναδούμε αυτό το ζήτημα. Έχουμε πια το δημοσιονομικό περιθώριο, αλλά και σε επίπεδο πολιτικής, μπορούμε να επιδιώξουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα θα φανεί στον προϋπολογισμό για το 2019» συμπλήρωσε η Έφη Αχτσιόγλου.

Όπως εξήγησε, όταν οι Ευρωπαίοι επισημαίνουν ότι τα συμφωνηθέντα θα πρέπει να τηρούνται, αναφέρονται στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων και όχι των μέτρων.

Οι τρεις άξονες του Υπουργείου Εργασίας

Η κ. Αχτσιόγλου μίλησε και για τους τρεις άξονες πάνω στους οποίους δουλεύει το υπουργείο Εργασίας, δηλαδή την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ξεκλειδώνει μετά τις 20 Αυγούστου, την αύξηση του κατώτατου μισθού «η οποία κρίνεται αναγκαία, για να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων» και την καταπολέμηση της παραβατικότητας στους χώρους εργασίας.

Σύμφωνα με την υπουργό, έχει αποδειχθεί ότι δεν ισχύει το επιχείρημα των δανειστών ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να έχει επιπτώσεις στην εργασία.

«Να αυξηθεί, δηλαδή, η ανεργία, επειδή αυξάνεται ο κατώτατος μισθός. Δεν επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο, ούτε από τις μελέτες της Κομισιόν» είπε η κ. Αχτσιόγλου, επισημαίνοντας ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ξεκινήσει εντός της θητείας αυτής της κυβέρνησης και, στη συνέχεια, κάθε χρόνο θα εξετάζονται, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, βασικά μεγέθη της οικονομίας και θα γίνεται εκ νέου εισήγηση για το αν πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ