Γεννηματά: «Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τον αγροτικό τομέα»

ΚΙΝΑΛ: «Τον Φεβρουάριο σφυρίζατε αδιάφορα κ. Μητσοτάκη»
INTIME

Με τη συντονιστική επιτροπή των Αγροτικών Συλλόγων της Κρήτης συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου, ο διευθυντής της Κ.Ο., Βασίλης Έξαρχος, κι ο γραμματέας του Τομέα Πρωτογενούς Παραγωγής, Μενέλαος Γαρδικιώτης.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών αναφέρθηκαν στα κυριότερα προβλήματα του αγροτικού τομέα της Κρήτης και συγκεκριμένα στο υψηλό κόστος παραγωγής, στην εξαίρεση της Κρήτης από το Μεταφορικό Ισοδύναμο, στην αφαίμαξη του εισοδήματός τους από το φορολογικό κι ασφαλιστικό, στις ελληνοποιήσεις, στην αποτυχία του προγράμματος δακοκτονίας που οδήγησε, όπως λένε, σε εξευτελιστικές τιμές ελαιολάδου και στη στάση-«αδιαφορία» της κυβέρνησης για αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

«Έχουν εγκαταλείψει τον αγροτικό τομέα»

Σε δηλώσεις της, η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τον αγροτικό τομέα. Δεν έχει σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και με τα αντιαγροτικά μέτρα που εφάρμοσε οι αγρότες όλης της χώρας, από την Κρήτη έως τον Έβρο, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα».

Όπως είπε, το Κίνημα Αλλαγής, στο πλαίσιο του σχεδίου ΕΛΛΑΔΑ, επεξεργάστηκε και κατέθεσε στη Βουλή ολοκληρωμένη πρόταση νόμου, που περιλαμβάνει μέτρα για την εξυγίανση της αγοράς, τη μείωση του κόστους λειτουργίας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, τη μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, την παροχή κινήτρων για την στήριξη των ομάδων παραγωγών, τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου του ΕΛΓΑ, καθώς και την αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και των Ευρωπαϊκών πόρων που λιμνάζουν για την αντιμετώπιση των κινδύνων λόγω της κλιματικής αλλαγής.

«Η εξαίρεση της Κρήτης από το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι αντισυνταγματική, αντιαναπτυξιακή και άδικη. Η παράταξή μας έχει ιστορικούς δεσμούς με τους αγρότες κι αυτό αποτυπώνεται στο Σχέδιο ΕΛΛΑΔΑ και τις προτάσεις μας για την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας και την αναζωογόνηση της υπαίθρου. Καλούμε την κυβέρνηση να συναισθανθεί τις ευθύνες της, να αφουγκραστεί τα προβλήματα των αγροτών και επιτέλους να δώσει λύσεις» τόνισε η κ. Γεννηματά.