Γύρω από το αφορολόγητο η πρώτη μάχη ΣΥΡΙΖΑ

Γύρω από το αφορολόγητο η πρώτη μάχη ΣΥΡΙΖΑ
INTIME

Στο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνουν «σημαία» τους το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τα θετικά στοιχεία που προέκυψαν από την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το πρώτο επτάμηνο του 2019, αλλά και το τι θα γίνει με τη μείωση του αφορολόγητου.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Τόσο η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα κατά 376 εκατομμύρια ευρώ όσο κι αυτή για τα έσοδα καταδεικνύουν, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, πως η προηγούμενη κυβέρνηση όχι μόνο έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, αλλά επιπλέον σταθεροποίησε την οικονομία σε τροχιά βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης.

Τα παραπάνω, μάλιστα, με βάση τις ίδιες πηγές που απηχούν και τον Αλέξη Τσίπρα, έρχονται και σε πλήρη αντίθεση με τις πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που χρεοκόπησαν τη χώρα και την οδήγησαν σε μέτρα που μείωσαν το ΑΕΠ της κατά 25% σε μόλις τέσσερα χρόνια.

Οι ίδιες πηγές, εξάλλου, δεν χάνουν την ευκαιρία να αφήσουν γι’ άλλη μία φορά αιχμές σε βάρος του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα κινδυνολογούσε και με τη νέα κυβέρνηση τα βρίσκει όλα καλά κι ανθηρά.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρώτη κοινοβουλευτική μάχη της νέας περιόδου αναμένεται να δοθεί με την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου, από το οποίο θα φανεί πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό για το 2020, το οποίο μπορεί να φτάσει ακόμα και τα τρία δισ. ευρώ αν εφαρμοστούν όλα τα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το μεγάλο ερωτηματικό

Το μεγάλο ερωτηματικό σε αυτήν την περίπτωση είναι τι θα γίνει με τη μείωση του αφορολόγητου από την 1η Ιανουαρίου της επόμενης χρονιάς.

Θα καταργηθεί, όπως έχει υποσχεθεί κι ο σημερινός πρωθυπουργός;

Κι αν συμβεί κάτι τέτοιο, ποια θα είναι τα ανταλλάγματα που θα δοθούν στις Βρυξέλλες, από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν δείχνει διάθεση ουσιαστικής αναδιαπραγμάτευσης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα;

Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα δοθούν με την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, στις αρχές Οκτωβρίου, με το ΣΥΡΙΖΑ να ετοιμάζεται και για κοινωνικούς αγώνες στην περίπτωση που επιλεγούν ξανά μνημονιακές πολιτικές και καταργηθούν κι άλλα φιλολαϊκά μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης μετά από την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης.