Δικογραφία φωτιά για το κύκλωμα με τα παράνομα διπλώματα

Δικογραφία φωτιά για το κύκλωμα με τα παράνομα διπλώματα

«Καίνε» τους εμπλεκόμενους στο κύκλωμα με τα πλαστά διπλώματα οδήγησης οι τηλεφωνικές συνομιλίες που κατέγραψε ο κοριός της ΕΛΑΣ και τώρα βρίσκονται στη βαριά δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος εννέα συλληφθέντων.

Πρόκειται για εφτά υπαλλήλους της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής και οι δύο ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης. Υπενθυμίζεται ότι οι ποινικές διώξεις που έχουν ασκηθεί σε βάρος τους και θα αποδοθούν κατά περίσταση είναι για κακουργήματα και πλημμελήματα και συγκεκριμένα για τα κακουργήματα της δωροδοκίας, της δωροληψίας και της ψευδούς βεβαίωσης και για τα πλημμελήματα της σύστασης συμμορίας, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και της ψευδούς ιατρικής βεβαίωσης.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί οι κατηγορούμενοι ευθύνονται για την παράνομη χορήγηση αδειών οδήγησης σε τουλάχιστον 212 υποψήφιους.

Χαρακτηριστικοί της δράσης του κυκλώματος είναι οι διάλογοι που ακολουθούν, όπου η …κωδική φράση για το πλαστό δίπλωμα, χωρίς δηλαδή οι υποψήφιοι οδηγοί να περάσουν από κανονικές εξετάσεις ήταν «με τη διαδικασία τη δύσκολη» ή «έτσι με λεφτά».

Στις συνομιλίες ακούγονται να καλούν και άτομα από το εξωτερικό έναν από τους δύο κατηγορούμενους που είναι ιδιοκτήτες σχολής οδηγών και να τον ρωτούν πως μπορούν να αποκτήσουν δίπλωμα χωρίς εξετάσεις, ενώ εκείνος τους προέτρεπε να πουν για τις λεπτομέρειες «από κοντά».

Πελάτης: Από τη Γερμανία, καλημέρα από κρύο ρε. Είναι εδώ στη δουλειά δύο παιδιά από την Ουγγαρία τα οποία θέλουν επιβατικό να τα φέρω;

Ιδιοκτήτης Σχολής Οδηγών: Από την Ουγγαρία;

Πελάτης: Ναι ρε.

Ιδιοκτήτης: Δεν έχει σημασία, θέλουν άδεια παραμονής… πρέπει να έρθουν να γραφτούν στην Ελλάδα να κάνουν άδεια παραμονής για έξι μήνες.

Πελάτης: Τους γράφω εγώ ότι μένουν σε εμένα όπως κάναμε με τη γυναίκα του Μ. Μετά εντάξει;Προχωράει;

Ιδιοκτήτης: Ναι θέλει την άδεια όμως να υπάρχει…

Πελάτης: Τι…Πως, τέλος πάντων…

Ιδιοκτήτης: Θα μιλήσουμε, θα τα πούμε γιατί είμαι στο υπουργείο.

Οι «στημένες αίθουσες»

Τρεις από τους κατηγορούμενους εξηγούν στον διευθυντή της Διεύθυνσης τι συμβαίνει με τις «στημένες αίθουσες» και στη συνέχεια συζητούν μεταξύ τους για ποσόν που έπρεπε να καταβάλλουν προκειμένου να τους καλύψει και να τον εντάξουν στην ομάδα τους.

Το κάθε μέλος του κυκλώματος φέρεται να έδωσε 1.500 ευρώ για την…συμμετοχή στο κόλπο. Ο δε διευθυντής της αρμόδιας Διεύθυνσης εμφανίζεται να ζητάει επιπλέον 300 ευρώ για να πληρώσει…το σέρβις του αυτοκινήτου του κι αργότερα άλλα τόσα για να πληρώσει και τα τέλη κυκλοφορίας.

Από άλλες συνομιλίες φαίνεται να έχει ζητήσει 1000 ευρώ από κάθε υπάλληλος που συμμετέχει στις «στημένες αίθουσες».

Διάλογος μεταξύ δύο υπαλλήλων:

Υπάλληλος 1: Δεν θα σε ρωτήσει πιθανότατα, αλλά άμα σε ρωτήσει, πρέπει αύριο να μαζέψουμε 1,5 ο καθένας.

Υπάλληλος 2 : Εντάξει

Υπάλληλος 1: Γιατί είπαμε να του το δώσουμε για τα Χριστούγεννα και καλά και για όλο αυτό, αλλά να μην το δώσουμε, να του τα δώσουμε αύριο αλλά να τα δώσει ο Γ. και καλά ότι το κάνει αυτός αλλά είναι περίεργο να του δώσουν τόσα λεφτά από μόνοι τους γιατί από μέσα έχει γίνει η μαλακία και είπαμε να μαζέψει ο καθένας από 1,5.

Υπάλληλος 2: Ω ρε γαμ…

Υπάλληλος 1: Έλα, την Παρασκευή να έχεις 1,5, το έχουμε πει και στον Κ. αλλά λέει είναι ταπί, αλλά θα πάει ο Τ. και θα του πει «φίλε δεν γίνεται να μην δώσεις αυτά».

Υπάλληλος 2: Ω ρε φίλε δεν υπάρχουν…

Υπάλληλος 1: Κατάλαβες, επομένως να είσαι προετοιμασμένος, γιατί λογικά οι δύο Γ. θα έρθουν να τα ζητήσουν.

Σε άλλους διαλόγους:

Υπάλληλος 1 : Για να κλείσει αυτό είναι πολλά που πρέπει να σκεφτούμε και πώς να τα χειραγωγήσουμε. Είναι πάρα πολλά. Γιατί πλέον ο άλλος πάνω έχει δύο επί 25 επί 30, επί 40 πόσο είναι. Αν κάτι γίνει και τσεκάρει, τελειώσαμε. Θα πει πάρτε το καπελάκι σας και φύγετε μόνοι σας. Δηλαδή είναι λίγο, γιατί το σκεφτόμουνα και δίπλα εντάξει, υπάρχουν επιλογές του λέω, αλλά πρέπει και είναι και ο άλλος ρε φίλε, γιατί είναι δύσκολο. Μου λέει και αν πει όχι; Του λέω άστο υπάρχουν επιλογές και μετά λέω θα κλείσουν όλα.

Υπάλληλος 2: Ναι

Υπάλληλος 1: Όντως θα κλείσουν όλα του λέω και τώρα που το σκέφτομαι πιο ώριμα, δεν γίνεται χωρίς αυτόν.

Ιδιοκτήτης:  Τους ζήτησε από ένα ρε σε όλους. Ξέρεις κάτι λέει, γιατί έχω κάτι με τη μάνα μου, ξέρω εγώ, κάτι παλιά άλλα δάνεια και τέτοια λέει.

Υπάλληλος: Πλάκα μου κάνεις;

Ιδιοκτήτης: Τι τα πέρασες του λέει, τι τα πέρασες τα χιλιάρικα, μαρούλια; Όχι πώς να τους ζητήσω του λέει αυτό; Εντάξει λέει, αν του σπας από δύο, τρία λέει εντάξει χειρίσου το όπως θέλεις.

Χαρακτηριστικός είναι επίσης ο διάλογος ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους που δεν εμπλέκονται στο…κόλπο και που έχουν ανακαλύψει τι συμβαίνει:

Υπάλληλος 1: Άκου να δεις, σήμερα ζήτησαν τους φακέλους από κάτω, ξένα άτομα. Ναι είναι εικονικές αίθουσες ανέβηκα πάνω του το είπε. Κοιτάξτε λέω κ. διευθυντά…

Υπάλληλος 2: Πως το πήρες χαμπάρι;

Υπάλληλος 1: Είπα ότι από εδώ και πέρα δεν θα δώσω γνησιότητα αν δεν είναι από το φάκελο, πήγα και έψαξα τη συγκεκριμένη ημερομηνία επειδή ήμουν υποψιασμένη. Το κάνω κάθε φορά αυτό τώρα. Είδα αν υπήρχε τέτοια αίθουσα και δεν υπήρχε. Δεν θυμάμαι ακριβώς ποιος υπέγραφε…

Υπάλληλος 2: Και τα δύο ήταν σε ανύπαρκτες αίθουσες;

Υπάλληλος 1: Του λέω κύριε διευθυντά αυτά είναι μετρημένα κουκιά. Έψαξες λέει «βρήκες τα δικά μου που υπογράφω;». Δεν υπάρχουν του λέω πουθενά. Αυτά τα χαρτιά που κατεβαίνουν κάτω στην αίθουσα που ορίζει ποιες είναι οι επιτροπές και ποιος ο επόπτης δεν υπάρχουν πουθενά τα παλιά. Μόνο από το 2019 και μετά, τα άλλα έχουν εξαφανιστεί.