Ερντογάν κατά όσων απειλούν την τουρκική οικονομία

Επιμένει ο Ερντογάν: Να κάνουμε τζαμί την Αγιά Σοφιά

Στην… αντεπίθεση πέρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας από δύο σημαντικούς οίκους αξιολόγησης και τις πιέσεις για προσφυγή της γειτονικής χώρας στο ΔΝΤ.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής (17/8), οι οίκοι Moody’s και Standard & Poor’s ανακοίνωσαν ότι υποβάθμισαν το αξιόχρεο της Τουρκίας, επικαλούμενοι την αστάθεια της λίρας και προβλέποντας ότι η τουρκική οικονομία θα παρουσιάσει ύφεση την επόμενη χρονιά. Από τις αρχές του έτους, εξάλλου, η λίρα έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

«Είδαμε τα παιχνίδια σας», απαντά ο Ερντογάν

«Σήμερα κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να μας απειλήσουν μέσω της οικονομίας, μέσω των επιτοκίων, του συναλλάγματος, των επενδύσεων και του πληθωρισμού», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος κατά την ομιλία του στο συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και πρόσθεσε: «Εμείς τους λέμε: είδαμε τα παιχνίδια σας και σας προκαλούμε».

«Δεν θα παραδοθούμε»

Αξίζει να σημειωθεί, ότι την Παρασκευή η τουρκική λίρα υποχώρησε κατά 3% έναντι του δολαρίου, αφού τουρκικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα απελευθέρωσης του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, που κατηγορείται για «τρομοκρατία» και «κατασκοπεία».

Η συγκεκριμένη απόφαση, μάλιστα, προκάλεσε εκ νέου την οργή του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, που δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα την αποδεχτεί «με σταυρωμένα τα χέρια».

Η στάση των ΗΠΑ και οι δηλώσεις Τραμπ δεν έμειναν αναπάντητες από τον «Σουλτάνο», ο οποίος με τη σειρά του τόνισε:

«Δεν παραδοθήκαμε και δεν θα παραδοθούμε σε εκείνους που συμπεριφέρονται σαν στρατηγικοί εταίροι, αλλά μας καθιστούν στρατηγικό στόχο».