Εύκολη ανοδική αντίδραση με 3,5 – 3,3%

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Ξέσπασμα» με ισχυρό άλμα 6,38%
Εύκολα και δίχως μεγάλους τζίρους οι αγοραστές πήραν τα ηνία σήμερα στην ελληνική αγορά προκαλώντας αντίδραση 3,5%.

Ύστερα από 15 ημέρες συνεχούς συσσώρευσης η ελληνική αγορά αντιδρά προς τις 820 μονάδες με άνοδο 2,51%.

Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές σημειώνουν άνοδο έως 8% ύστερα από τις συνεχείς ρευστοποιήσεις, ενώ αντίδραση βγαίνει και σε μετοχές ξένων χαρτοφυλακίων, όπως η Μπέλα, η μετοχή της οποίας καταγράφει άνοδο 5,27% στα 15,77 ευρώ.

Άνοδος πάνω από 5% για τη Βιοχάλκο και τη Lamda.

Με κέρδη 4% η Aegean στα 8,03 ευρώ , 4,29% η ΔΕΗ στα 2,526 ευρώ και 6,72% η Ελλάκτωρ στα 2,15 ευρώ μετά τα πακέτα της προηγούμενης εβδομάδας.

Η αντίδραση η οποία ήλθε ως ένα βαθμό καθυστερημένα στην ελληνική αγορά αποδίδεται στις αγορές ξένων χαρτοφυλακίων που βρίσκονται χρόνια στην Ελλάδα.

Οι αποτιμήσεις μετά από 15 ημέρες πιέσεων ήταν χαμηλές και δεν δικαιολογούν την εικόνα ρευστοποιήσεων στην ελληνική αγορά.

Υπό το σημερινό διεθνές περιβάλλον η ελληνική αγορά διαθέτει προοπτικές καθώς εξέρχεται μετά από μια δεκαετή κρίση. Οι αξίες στην Ελλάδα παραμένουν ακόμα χαμηλά (λχ στα ακίνητα), συνεπώς η ελληνική αγορά μπορεί να προσελκύσει κεφάλαια που φεύγουν από ξένες αγορές.

Τα ανωτέρω δεν σημαίνουν ότι η ελληνική αγορά θα παραμένει ανεπηρέαστη από όσα συμβαίνουν διεθνώς, ειδικά στα χρηματιστήρια. Τα νέα, όμως, που έχει μπροστά της η ελληνική οικονομία (άρση των capital Controls, αναβαθμίσεις) μπορούν να φέρουν μια σταθεροποίηση η οποία θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και ψυχολογίας στην ελληνική οικονομία.