Η κατάθεση που «έκαψε» τον Λοβέρδο

Novartis: Ο Ανδρ. Λοβέρδος θα ζητήσει προθεσμία
INTIME

Μεταξύ των όσων περιέχονται στη δικογραφία που σχηματίστηκε για τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο είναι και η κατάθεσή πρώην συνεργάτη του. Το πρόσωπο αυτό κατονόμασε μάλιστα χθες και ο κ. Λοβέρδος ως «εξωτερικό συνεργάτη» και «τεχνικό», ότι δηλαδή δεν ήταν και πολύ στενός του συνεργάτης.

Στην κατάθεσή του το συγκεκριμένο πρόσωπο αναφέρει μία σειρά από τεχνικά ζητήματα σχετικά με το φάρμακο που αφορούν τον κ. Λοβέρδο και την περίοδο της υπουργίας του.

Διαβάστε αναλυτικά την κατάθεση:

«Η από 4 Απριλίου 2019, ενώπιον μας ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΓΓΕΛΙΑΣ ΑΞΙΟΠΟΙΝΗΣ ΠΡΑΞΗΣ, ΚΑΤ’ ΑΡΘΡΟ 263Β ΠΚ, όπου αναγράφονται -μεταξύ άλλων- τα παρακάτω αναγγελόμενα από το (…) «Σε συνέχεια των ενόρκων καταθέσεων που έχω δώσει και των στοιχείων που προσκόμισα για την υπόθεση NOVARTIS HELLAS ενώπιον των προανακριτικών υπαλλήλων του Μικτού Κλιμακίου Ελέγχου του Σ.Ο.Ε.Ε., επιθυμώ να επιβεβαιώσω εκ νέου το περιεχόμενο αυτών μέχρι κεραίας. Τονίζω ότι επιβεβαιώνω τα ανωτέρω, ακόμα και στην περίπτωση που κριθεί αναγκαίο να κληθώ ως ύποπτος κατ’ άρθρου 31 ΚΠΔ. Δηλώνω ότι επιθυμώ την υπαγωγή μου στις διατάξεις του αρθρ.263Β ΠΚ. Επιπλέον θέλω να προσθέσω τα εξής:

1) Τον Ιούνιο το 2011 κλήθηκα από την Ε.Τ.Φ. να υπολογίσω τις τιμές των φαρμάκων με διαφορετικά σενάρια. Από τον υπολογισμό προέκυπτε μία διαφορά 65 εκατ. ευρώ μεταξύ του σεναρίου που προβλεπόταν από το νόμο και του σεναρίου που τελικά επελέγη με υπουργική απόφαση την οποία υπέγραψε, αν θυμάμαι καλά, ο κ. Λοβέρδος. Ενθυμούμαι επίσης ότι έλαβε χώρα τηλεφώνημα από το γραφείο του κ. (…), νομικού συμβούλου του κ. Λοβέρδου, προς τον υπάλληλο της υπηρεσίας κ. (…), ώστε να παγώσει η έκδοση του δελτίου έως ότου επιβεβαιωθεί η δημοσιονομική επιβάρυνση. Αργότερα, με νέο τηλεφώνημα δόθηκε επιβεβαίωση για την έκδοση του δελτίου. Μεταξύ των φαρμάκων που ευνοήθηκαν ήταν το DIOVAN της εταιρείας NOVARTIS HELLAS, η οποία ήταν η κύρια ευνοημένη συνολικά εκ των εταιρειών μεταξύ των οποίων ήταν οι GLAXON, SANOFI που είχαν, όπως και η NOVARTIS HELLAS, φάρμακα με λήξη πατέντας με υψηλή κυκλοφορία.

2) Τον Αύγουστο του 2011 δόθηκε τιμή στο νέο φάρμακο της NOVARTIS HELLAS, GILENYA, υψηλότερη και στρογγυλοποιημένη σε επίπεδο δεκάδος από την τιμή που προέκυπτε από τη σάρωση, κατά περίπου 180 ευρώ. Το προϊόν αυτό δεν ήταν στη λίστα φαρμάκων προς τιμολόγηση που είχε αποστείλει ο ΕΟΦ. Το ίδιο επαναλήφθηκε τον Απρίλιο του 2012 με μείωση μόλις 10 ευρώ για το ίδιο φάρμακο καθώς και για το TASIGNA, ενώ η μείωση που θα έπρεπε να γίνει για το GILENYA με βάση τη σάρωση ήταν ομοίως περίπου 180 ευρώ.

Όταν επεσήμανα πως προέκυπταν χαμηλότερες τιμές μου απαντήθηκε πω το φάρμακο GILENYA τιμολογήθηκε ως ορφανό, χωρίς όμως εξ όσων γνωρίζω να έχει λάβει την αντίστοιχη ένδειξη. Επιπλέον θέλω να τονίσω πως ούτε από τη σάρωση προέκυπτε η ένδειξη αυτή (ορφανό) σε άλλες χώρες. Την περίοδο εκείνη σχημάτισα την εντύπωση πως πριν από την παράδοσή τους στην ΕΤΦ, τα δελτία δίνονταν στο γραφείο του κ. (…) νομικού συμβούλου του Λοβέρδου και ετίθεντο προς διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Συχνός επισκέπτης κατά τη διαδικασία αυτή και όχι μόνο ήταν ο κ. Φρουζής Κωνσταντίνος που κυκλοφορούσε με σακίδιο πλάτης, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες περιείχε χρηματικά ποσά. Από κύκλους της αγοράς (… ενδεικτικά) μου έχει μεταφερθεί πως ο κ. Φρουζής κυκλοφορούσε με το σακίδιο και μοίραζε χρήματα. Εξ όσων γνωρίζω ο κ. Φρουζής είχε επισκεφτεί και τον κ. Λοβέρδο αρκετές φορές σύμφωνα με τις μαρτυρίες συνεργάτιδών του κ. Λοβέρδου που σχολίαζαν την εξωτερική εμφάνιση του κ. Φρουζή. Επίσης εκείνη την περίοδο ο Φρουζής διατηρούσε στενή σχέση με την κ. Δρέτα και εκεί οφείλεται η προνομιακή εξόφληση της NOVARTIS HELLAS από τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο κ. Φρουζής φέρεται να είχε χρηματοδοτήσει εκδήλωση της προεκλογικής εκστρατείας της κ. Δρέτα, μέσω της εταιρείας Prestige η οποία ανήκει ουσιαστικά στην κ. (…). Η κ. (…) είχε μεσολαβήσει ώστε να συναντηθώ με τον (…), κουμπάρο του κ. Λοβέρδου στο εστιατόριο «Βιβλιοθήκη» στην πλατεία Κολωνακίου όπου ο κ. (…) μου έκανε πρόταση να αγοράσει το σύστημά μου ή να μεσολαβήσει ώστε να το αγοράσει κάποιος άλλος χωρίς να μου πει ποιος. Το γεγονός αυτό έλαβε χώρα το φθινόπωρο του 2011.

3) Στο δελτίο τιμών φαρμάκων που εκδόθηκε στις 2-8-2011 έλαβαν αύξηση τιμής κατά παράβαση της πολιτικής απόφασης για μη αύξηση τιμής κανενός φαρμάκου, φάρμακα της NOVARTIS μεταξύ των οποίων τα DIOVAN, ILARIS, EXJADE, GLIVEC.

4) Στο δελτίο τιμών φαρμάκων που εκδόθηκε στις 10 – 4 – 2012 έλαβαν αύξηση τιμής κατά παράβαση της πολιτικής απόφασης για μη αύξηση τιμής κανενός φαρμάκου, φάρμακα της NOVARTIS και συγκεκριμένα τα AFFINITOR, EXELON…».

Τα αποκαλυπτικά έγγραφα με την κατάθεση που αποκαλύπτει το Politik: