Η υπερφορολόγηση «στραγγαλίζει» την οικονομία

Αιχμές για την ασκούμενη φορολογική πολιτική αφήνει για ακόμη μια φορά το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής, χρεώνοντας στην Κυβέρνηση την «ασφυξία» που ταλανίζει την ελληνική οικονομία. Προειδοποιεί παράλληλα πως το αφήγημα Τσίπρα για «καθαρή έξοδο» στις αγορές δεν σημαίνει και τέλος της επιτήρησης ή της οικονομικής λιτότητας, όπως συνειδητά καλλιεργεί για επικοινωνιακούς λόγους το Μέγαρο Μαξίμου.

Στην έκθεση τονίζεται ότι η φορολογική πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα – και η οποία στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης – λειτουργεί ως τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξή της εθνικής οικονομίας. «Η συνέχιση της φοροκεντρικής πολιτικής επιτείνει την κατάσταση “ασφυξίας” της οικονομίας ενώ σε πρακτικό επίπεδο μεγάλο μέρος των φόρων δεν εισπράττονται» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Παράλληλα προειδοποιεί με εμφατικό τρόπο ότι «η επιδείνωση του βιοτικού επίπεδου, η συμπίεση του διαθέσιμου εισοδήματος, η μηδενική προοπτική καριέρας και οι στάσιμοι μισθοί που βρίσκονται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας, οδηγούν με βεβαιότητα στην πλήρη φτωχοποίηση της χώρας».

Την ίδια ώρα, υπογραμμίζεται για πολλοστή φορά ότι «μια “καθαρή” έξοδος στις αγορές δεν συνεπάγεται έξοδο από κάθε επιτήρηση. Επίσης είναι πιθανόν αναγκαία προληπτική γραμμή στήριξης και ακόμη περισσότερο τα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους θα συνοδεύονται από οικονομική εποπτεία», τονίζεται χαρακτηριστικά.