Ηandelsblatt: Τι θα γίνει σε μια ανακεφαλαιοποίηση;

Νέο ωράριο στις τράπεζες-Πότε θα εξυπηρετούν το κοινό

Στο εφιαλτικό σενάριο μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών αναφέρεται με εκτενές δημοσίευμά της, η γερμανική οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ, Ηandelsblatt.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει ανακεφαλαιοποίηση, κρίνεται ως απίθανο να πληρώσουν οι μέτοχοι των τραπεζών, ενώ επίσης απίθανο κρίνεται οι Ευρωπαίοι να χορηγήσουν επιπλέον χρήματα στην Ελλάδα. Το εφιαλτικό σενάριο είναι να γίνει ένα bail – in, κατά το οποίο θα χρησιμοποιηθούν χρήματα καταθετών.

Πιο συγκεκριμένα, η Ηandelsblatt τονίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός καλείται να βρει τη λύση σε ένα δύσκολο δίλημμα, ενόψει των εκλογών, που δεν είναι άλλο από την άρση των περιορισμών στα capital controls τα οποία επέβαλε η ίδια η πολιτική του. Την άρση των περιορισμών ζητούν επίσης αρκετές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μπορούσε να το «πλασάρει» ως αφήγημα εξόδου από τα μνημόνια με την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων, λίγο πριν τις εκλογές. Ακόμα αναφέρεται και στην πιθανότητα να «στραγγίξουν» οι καταθέσεις σε μια περίοδο που οι τα κόκκινα δάνεια πνίγουν τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

«Τα capital controls ήταν η ζώνη ασφαλείας που έσωσε τις ελληνικές τράπεζες από την καταστροφή το καλοκαίρι του 2015. Τη νύχτα 27-28 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την κάνουλα των χρημάτων στους Έλληνες. Οι τράπεζες έκλεισαν για τρεις εβδομάδες, στα ΑΤΜ υπήρχαν διαθέσιμα μόνο 60 ευρώ την ημέρα» αναφέρει χαρακτηριστικά η Ηandelsblatt. Σύμφωνα με το δημοσίευμα το 2015 ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών του, Γιάνης Βαρουφάκης, αναγκάστηκαν να επιβάλουν περιορισμούς στην ανάληψη χρημάτων λόγω της καταστροφικής τους πολιτικής που οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. «Φοβούμενοι την επιστροφή στη δραχμή οι Έλληνες πολίτες απέσυραν μαζικά τις καταθέσεις τους», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Οι εταιρείες ζητούν περαιτέρω χαλάρωση των capital controls

Από την άλλη πλευρά σημειώνεται και το γεγονός, πως «οι μεγάλες συναλλαγές πρέπει να εγκρίνονται κατά περίπτωση από τις τράπεζες και από το Υπουργείο Οικονομικών – μια γραφειοκρατική και χρονοβόρα διαδικασία. Συνεπώς, οι επιχειρήσεις επιθυμούν περαιτέρω χαλάρωση των ελέγχων. Ωστόσο, οι τράπεζες ανησυχούν ότι πολλοί Έλληνες θα μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό εάν αρθούν οι περιορισμοί».

Όπως υπενθυμίζει το δημοσίευμα, κατά τη διάρκεια των ετών της κρίσης, οι τράπεζες έχασαν σχεδόν το ήμισυ των καταθέσεών τους. Οι καταθέσεις μειώθηκαν από τα 237,5 δισ. ευρώ σε μόλις 122,2 δισ. ευρώ, σε μια περίοδο από το 2009 έως τα μέσα του 2015.

«Στην πραγματικότητα, οι τράπεζες εξακολουθούν να απέχουν από το κανονικό. Ως αποτέλεσμα της οκταετούς ύφεσης, τα πιστωτικά ιδρύματα είναι αντιμέτωπα με τεράστιους κινδύνους. Σχεδόν το 47% όλων των χορηγημένων δανείων δεν εξυπηρετούνται. Πρόκειται για αξιώσεις σχεδόν ύψους 85 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, 27 δισεκατομμύρια είναι στεγαστικά δάνεια» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

«Πιθανό» το σενάριο να χρησιμοποιηθούν χρήματα καταθετών

Στην συνέχεια η Ηandelsblatt αναφέρει ότι «ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης έχει ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, ότι οι τράπεζες, οι οποίες έχουν ήδη ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές κατά τα έτη της κρίσης, ενδέχεται να χρειαστούν νέα κεφάλαια. Από που θα βρεθούν τα χρήματα είναι τελείως ασαφές. Το να πληρώσουν οι μέτοχοι των τραπεζών είναι ένα αμφισβητήσιμο σενάριο. Οι μετοχές των τραπεζών έχουν ήδη χάσει το 80% της αξίας τους από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση στο τέλος του 2015.[…] Είναι επίσης απίθανο οι Ευρωπαίοι εταίροι να χορηγήσουν νέες ενισχύσεις στην Ελλάδα. Στη χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσε να γίνει ένα bail – in, κατά το οποίο θα χρησιμοποιηθούν χρήματα όσων διαθέτουν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Σε ένα τέτοιο σενάριο φρίκης, είναι κατανοητό ότι οι τράπεζες δεν θέλουν να ακούσουν τίποτα για άρση των περιορισμών στα capital controls».