Θεοχαρόπουλος: «Η Ισπανία δείχνει τον προοδευτικό δρόμο στην Ελλάδα»

Θεοχαρόπουλος: Σε στρατηγικό αδιέξοδο το Κίνημα Αλλαγής
INTIME

Τη νίκη του Πέδρο Σάντσεθ στην Ισπανία χαιρετίζει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που υποστηρίζει πως οι Ίβηρες δείχνουν το δρόμο και στους Έλληνες.

«Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας κέρδισε τις εκλογές οδηγώντας σε ήττα το Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της Δεξιάς. Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη των προοδευτικών πολιτών της Ισπανίας», δήλωσε αρχικά ο Θ. Θεοχαρόπουλος και πρόσθεσε:

«Η νίκη αυτή του Πέδρο Σάντσεθ μόνο ξαφνικά και τυχαία δεν ήρθε. Ήταν αποτέλεσμα της απόφασης του να στρίψει το τιμόνι προς τα αριστερά. Η απόφαση αυτή αρχικά επικρίθηκε έντονα από όσους θέλουν την σοσιαλδημοκρατία να παίζει συμπληρωματικό ρόλο σε συντηρητικές πολιτικές, από όσους την θέλουν δεκανίκι της δεξιάς. Επιβραβεύθηκε όμως τελικά από τους Ισπανούς πολίτες, οι οποίοι απαιτούν προοδευτικές συνεργασίες για να ηττηθεί η Δεξιά».

«Ανάγκη μιας νέας συμμαχίας των προοδευτικών δυνάμεων»

«Είναι αρνητικό βέβαια ότι όχι μόνο μπαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια η ακροδεξιά στην Ισπανική Βουλή αλλά και καταλαμβάνει και ένα υψηλό ποσοστό (10%). Αυτή η άνοδος της δεν αντιμετωπίζεται με ενσωμάτωση της ατζέντας της από τα υπόλοιπα κόμματα, αυτή η πολιτική οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα. Η άνοδος της ακροδεξιάς κάνει επιτακτική την ανάγκη μίας νέας συμμαχίας των προοδευτικών δυνάμεων που δεν θα απογοητεύσει τους πολίτες αλλά θα δώσει εφικτές προοδευτικές λύσεις στα προβλήματα τους», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Θεοχαρόπουλος και συμπλήρωσε:

«Οι πολίτες της Ισπανίας δεν έδωσαν αυτοδυναμία και απαιτούν για την επόμενη μέρα μία νέα Προοδευτική Συμμαχία των δυνάμεων της αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας που απεγκλωβίζεται από τον εναγκαλισμό με τις δυνάμεις της δεξιάς. Η Ισπανία δείχνει τον προοδευτικό δρόμο σε Ελλάδα και Ευρώπη, στο χέρι των προοδευτικών δυνάμεων είναι να τον ακολουθήσουμε».