Ιωάννα Κοσμοπούλου: Η πόλη πρέπει να διοικηθεί

Με τοποθέτηση της στα σόσιαλ μίντια η δημοτική σύμβουλος Ιωάννα Κοσμοπούλου εξηγεί τους λόγους της απόφασης της να ανεξαρτητοποιηθεί από την παράταξη του Νίκου Ταχιάου «Θεσσαλονίκη υπεύθυνα».

«Δυστυχώς ο νέος νόμος, όπως όλοι προβλέψαμε, είχε πολλά τρωτά σημεία και ήταν βέβαιο ότι θα οδηγούσε σε προβλήματα και ακυβερνησία πολλών δήμων. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποτέλεσε την κορωνίδα. Εξελέγη δήμαρχος με 67% και έχει μόνο 7 συμβούλους. Η πόλη όμως πρέπει να διοικηθεί. Έχουμε χρέος απέναντι στους δημότες να τη διοικήσουμε» τονίζει μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση της η κ. Κοσμοπούλου.

Ολόκληρη η τοποθέτηση της κ. Κοσμοπούλου έχει ως εξής:

«Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά και να είμαστε αποτελεσματικοί για την πόλη. Αυτό και μόνο αυτό είχα στο μυαλό μου από τη στιγμή που αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά. Κι αυτό συνέβη πολύ πριν ανακοινωθεί η υποψηφιότητά μου και ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος. Το δήλωσα άλλωστε απερίφραστα και δημόσια πολλές φορές. Ήταν μια ειλημμένη απόφαση. Ένα στοίχημα με τον εαυτό μου.

Δυστυχώς ο νέος νόμος, όπως όλοι προβλέψαμε, είχε πολλά τρωτά σημεία και ήταν βέβαιο ότι θα οδηγούσε σε προβλήματα και ακυβερνησία πολλών δήμων. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποτέλεσε την κορωνίδα. Εξελέγη δήμαρχος με 67% και έχει μόνο 7 συμβούλους. Η πόλη όμως πρέπει να διοικηθεί. Έχουμε χρέος απέναντι στους δημότες να τη διοικήσουμε. Αυτό το διατύπωσε απ’ την πρώτη στιγμή τόσο ο νεοεκλεγείς δήμαρχος, όσο και ο αρχηγός της παράταξης που εξελέγη πρώτη το ίδιο το βράδυ των εκλογών. Και φυσικά αυτό είναι εφικτό μόνο με συνεργασίες. Προσωπικά τάχτηκα υπέρ της συνεργασίας από την πρώτη στιγμή και το διατύπωσα με κάθε δυνατό τρόπο. Δημόσια σε συνεντεύξεις, άρθρα και αναρτήσεις στο ΦΒ. Αλλά και κατ’ ιδίαν στον επικεφαλής της ομάδας, με την οποία εκλέχτηκα, καθώς και σε όλες τις συναντήσεις μας. Παρουσία όλης της δημοτικής ομάδας διατύπωσα την άποψη ότι πρέπει να γίνει συνεργασία και μάλιστα κατευθυνόμενη από τον επικεφαλής μας, για να μην ευνοούνται οι κατ’ ιδίαν διαβουλεύσεις. Προφανώς δεν εισακούστηκα. Ο χρόνος περνούσε, ο δήμαρχος όφειλε να φτιάξει το σχήμα διοίκησης. Για να προλάβει να ενημερωθεί και να είναι έτοιμο να ξεκινήσει δουλειά στις 1 Σεπτεμβρίου. Όπως άλλωστε περιμένουν οι δημότες.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι προσπάθειες έγιναν εκατέρωθεν και τι ματαίωσε τελικά τη συνεργασία και τη σύμπραξη. Εγώ κλήθηκα από το νεοεκλεγέντα δήμαρχο να υπηρετήσω την πόλη από ένα νευραλγικό τομέα και αποδέχθηκα την τιμή που μου έγινε. Ο επιθυμητός δρόμος για όλους θα ήταν η σύμπραξη. Εφόσον αυτό δεν κατέστη εφικτό, έπραξα ό,τι είναι ηθικά δέον για να τιμήσω την εμπιστοσύνη που έδειξε ο κ. Ζέρβας στο πρόσωπό μου.

Άλλωστε και προεκλογικά δήλωσα δημόσια σε συνέντευξη ότι προσωπικά θα επιθυμούσα τη συνεργασία με τον κ. Ζέρβα, γιατί έχει μεγάλη αυτοδιοικητική εμπειρία και γιατί είχα βρεθεί πολύ κοντά του, ώστε να γνωρίζω την αγάπη και την άποψή του για την πόλη. Αλλά όλα αυτά μου μοιάζουν με άλλοθι. Κι εγώ ούτε καλούμαι να απολογηθώ, ούτε νιώθω ένοχη. Όλοι μας «λογοδοτούμε» μόνο στο λαό της πόλης μας κι αυτός θα μας κρίνει από το έργο μας. Μπήκα σ’ αυτήν την ιστορία για να δουλέψω και να προσφέρω. Κι αυτό καθίσταται εφικτό και πολύ πιο ουσιαστικό από μια θέση ευθύνης. Γι’ αυτό και θα τιμήσω την πρόταση του νεοεκλεγέντος δημάρχου και θα τον στηρίξω με όλη μου τη δύναμη στο έργο του. Γιατί πιστεύω ότι αυτή είναι η ευκαιρία για την πόλη μας και δεν πρέπει να τη χάσουμε».