ΚΚΕ: «Επικίνδυνη η πρακτική του “διαίρει και βασίλευε”’ στα Βαλκάνια»

Συνολικά 155 οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δ. Θεσσαλονίκης

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, με την τοποθέτησή του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη συζήτηση για την πρόοδο της Βοσνίας το 2018.

«Ποιοι άναψαν τους εθνικισμούς, για τους οποίους δήθεν «ανησυχείτε» σήμερα, στη Βοσνία και αλλού για να διαλύσουν τη Γιουγκοσλαβία με βομβαρδισμούς: Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε αρχικά ο κ. Ζαριανόπουλος και πρόσθεσε:

«Και η Βοσνία είναι από τις τελευταίες εκκρεμότητες στην επιχείρηση Ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων εν μέσω οξύτατων, επικίνδυνων ανταγωνισμών ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ρωσίας και Κίνας. Οι εθνικισμοί που καλλιεργεί η ιμπεριαλιστική πρακτική του “διαίρει και βασίλευε” αξιοποιούνται κατά των λαών, πυροδοτούν συγκρούσεις, αλλάζοντας σύνορα – 20 χρόνια μετά την επέμβαση τους– όπως μεταξύ Κοσσόβου – Σερβίας – ανοίγοντας την όρεξη και σε άλλους που διεκδικούν αλλαγή συνόρων, όπως η Τουρκία.

«Επαίσχυντη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ»

Επίσης, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επέκρινε τη συμφωνία των Πρεσπών. «Η επαίσχυντη, Νατοϊκής κοπής συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ στις Πρέσπες, προβάλλεται σαν παράδειγμα όχι για επίλυση διαφορών αλλά για συνέχιση των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών διευθετήσεων στα κρίσιμα στρατηγικά Βαλκάνια με συγκρούσεις και αλλαγές συνόρων», επεσήμανε αρχικά και πρόσθεσε:

«Παράδειγμα, η μετατροπή για μια ακόμα φορά, τις τελευταίες μέρες, του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, σε Νατοϊκή βάση, κάνοντας την στρατιωτικό στόχο των αντίπαλων συνασπισμών, διαψεύδοντας τον μύθο του ΣΥΡΙΖΑ περί σταθερότητας με  ΝΑΤΟ και ΕΕ. Ασφάλεια, ειρήνη, φιλία των λαών στα Βαλκάνια σημαίνει να φύγουν το ΝΑΤΟ, οι Αμερικάνοι, η Ευρωπαϊκή Ένωση από την περιοχή».