Μεξικό: Δεν θα συλλαμβάνονται μετανάστες που διασχίζουν τα σύνορα με τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, διέψευσε ότι έχει δοθεί εντολή στους στρατιωτικούς να συλλαμβάνουν τους παράτυπους μετανάστες που διασχίζουν τα σύνορα με τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της συμφωνίας για το μεταναστευτικό που έγινε με την Ουάσιγκτον.

«Καμία εντολή δεν δόθηκε προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεν είναι αυτός ο ρόλος μας», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του κράτους του Μεξικού. Σε μια φωτογραφία του Γαλλικού Πρακτορείου διακρίνονται δύο γυναίκες και ένα κοριτσάκι ενώ συλλαμβάνονται από βαριά οπλισμένα μέλη της Εθνοφρουράς, την ώρα που προσπαθούν να διασχίσουν τον παραμεθόριο ποταμό Ρίο Μπράβο, στο Σιουδάδ Χουάρες (βόρεια), με στόχο να φθάσουν στις ΗΠΑ.

Το φωτογραφικό στιγμιότυπο προκάλεσε αγανάκτηση και πυροδότησε θύελλα επικρίσεων κατά της μεταναστευτικής πολιτικής της μεξικανικής κυβέρνησης. «Θα ερευνήσουμε αυτό το περιστατικό προκειμένου να μην διαπράττεται καμία υπερβολή», υπογράμμισε ο ίδιος προσθέτοντας: «Πρέπει να αποφύγουμε κάθε αντιπαράθεση με την Κυβέρνηση των ΗΠΑ».