Μητσοτάκης: «Εκλογές πριν κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών»

Έρευνα Public Issue: Δημοφιλέστερος ο K. Μητσοτάκης

Να προκηρυχθούν εκλογές, πριν η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί από την ελληνική Βουλή ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την περιοδεία του στην Κεφαλονιά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, με αυτόν τον τρόπο ο ελληνικός λαός θα έχει την ευκαιρία να αποφανθεί για την «επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα» συμφωνία.

«Εμείς, από την πρώτη στιγμή έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να κυρώσει τη συμφωνία αυτή όποτε και αν έρθει στην Ελληνική Βουλή, είτε τώρα είτε μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές. Και δεν θα το κάνει διότι θεωρούμε ότι η συμφωνία αυτή είναι επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα, καθώς για πρώτη φορά εκχωρεί στους γείτονες “Μακεδονική” γλώσσα και “Μακεδονική” εθνότητα», δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε:

«Δυστυχώς, καθώς προχωράει αυτή η διαδικασία παράγονται ολοένα και περισσότερα τετελεσμένα. Ο μόνος τρόπος να εξασφαλιστεί ότι η συμφωνία αυτή δεν θα κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή είναι να διεξαχθούν εθνικές εκλογές πριν η συμφωνία αυτή έρθει προς κύρωση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, έτσι ώστε ο ελληνικός λαός να αποφανθεί -όχι μόνο για την τύχη της χώρας- αλλά και για τη συμφωνία αυτή την οποία όπως σας είπα, θεωρούμε ότι είναι επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα.

Από εκεί και πέρα, θέλω να προσθέσω και κάτι ακόμα: Η εικόνα η οποία δόθηκε τις τελευταίες ημέρες στη γειτονική χώρα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας γι’ αυτήν την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή, κατά την άποψη μου, δεν είναι μια εικόνα η οποία συνάδει με μια χώρα η οποία να μπορεί να προσδοκά να γίνει μέλος  της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας».

«Τα Ιόνια νησιά να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματά τους»

Ερωτηθείς για την ατζέντα του ιδίου και της ΝΔ για τα Ιόνια νησιά, εφόσον εκλεγεί πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:

«Τα Ιόνια νησιά πρέπει να γίνουν πολύ πιο εξωστρεφή, πρέπει να αξιοποιήσουν τα σημαντικά τους συγκριτικά πλεονεκτήματα, πρέπει να αναδείξουν  τη μοναδικότητα του τουριστικού τους προϊόντος, πρέπει να διευρύνουν την τουριστική τους περίοδο, πρέπει να συνδέσουν το τουριστικό τους προϊόν με τον πολιτισμό ο οποίος είναι  αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητας των Ιονίων.

Και πρέπει, βέβαια, ταυτόχρονα, να μπορέσουν να ρυθμίσουν και βασικά ζητήματα υποδομών τα οποία δυστυχώς με ευθύνη πολύ μεγάλη των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων, αλλά και της Περιφερειακής  Αυτοδιοίκησης, δεν έχουν ακόμα επιλυθεί.

Ήρθα εδώ στην Κεφαλονιά και βλέπω ένα νησί το οποίο είναι τακτοποιημένο και καθαρό. Πρέπει να σας πω ότι δεν είναι η εικόνα την οποία απεκόμησα από την τελευταία μου επίσκεψη στην Κέρκυρα. Κατά συνέπεια το ποιους θα επιλέξουν οι τοπικές κοινωνίες ως τοπικούς άρχοντες, σε επίπεδο Δήμων, αλλά και σε επίπεδο Περιφέρειας, έχει πολύ μεγάλη σημασία. Διότι, πολλά  από τα ζητήματα που αφορούν την τοπική ανάπτυξη, αλλά και την ίδια την ποιότητα της ζωής των πολιτών εξαρτώνται τελικά από την ικανότητα των τοπικών αρχόντων».

Η στήριξη στη Ρόδη Κράτσα

Κατά την επίσκεψή του στην Κεφαλονιά, ο πρόεδρος της ΝΔ παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις για τον Προστάτη του νησιού, Άγιο Γεράσιμο, συνοδευόμενος από τη Ρόδη Κράτσα, η οποία θα είναι υποψήφια περιφερειάρχης.

«Με μεγάλη χαρά, επισκέπτομαι σήμερα την Κεφαλονιά για να συμμετέχω και εγώ στη μεγάλη γιορτή του Αγίου Γερασίμου. Επισκέπτομαι την Κεφαλονιά, ένα νησί το οποίο αγαπώ ιδιαίτερα και το οποίο έχω επισκεφθεί πολλές φορές στο παρελθόν, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη πολιτικά συγκυρία, ενόψει Περιφερειακών και εθνικών εκλογών», δήλωσε για την επίσκεψή του ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας:

«Με την ευκαιρία αυτή, συνοδεύομαι από την κυρία Ρόδη Κράτσα, η οποία θα είναι και υποψήφια περιφερειάρχης που θα απολαμβάνει τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στις περιφερειακές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου. Η κυρία Κράτσα είναι ένα στέλεχος με πολύ μεγάλη εμπειρία, με διεθνή εμβέλεια, καταγόμενη από τα Επτάνησα. Πιστεύω ότι θα μπορέσει να δώσει στα όμορφα νησιά των Επτανήσων μια καινούργια εξωστρεφή αναπτυξιακή δυναμική. Αυτό ακριβώς το οποίο χρειάζεται αυτός ο τόπος ο οποίος είναι τόσο προικισμένος με σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Και βέβαια είμαι εδώ για να ολοκληρώσω τη δέσμευση την οποία είχα αναλάβει ότι θα επισκεφθώ όλα τα νησιά των  Επτανήσων, έτσι ώστε και εδώ στα Επτάνησα, να γίνει πράξη η μεγάλη πολιτική αλλαγή και η μονοεδρική της Κεφαλονιάς στις επόμενες εθνικές εκλογές να κερδηθεί και πάλι από  τη Νέα Δημοκρατία».

Ακολούθως, ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέφθηκε το Δήμο Κεφαλονιάς, όπου και ανέφερε τα εξής:

«Σας ευχαριστώ πολύ για αυτή τη θερμή υποδοχή. Έρχομαι σε έναν τόπο με τον οποίον με συνδέουν παλιοί και πολύ στενοί δεσμοί. Για όσους δεν το γνωρίζουν, περνούσα σταθερά μια εβδομάδα στην Κεφαλονιά κάθε καλοκαίρι, από τα 18 μου μέχρι τα 30 μου. Έχω πολύ καλούς φίλους από την Κεφαλονιά και είχα την ευκαιρία από τότε να γνωρίσω καλά αυτόν τον όμορφο τόπο, ο οποίος έχει τόσα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία, δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχουν αξιοποιηθεί στο βαθμό που θα έπρεπε.

Χαίρομαι επίσης πάρα πολύ που έρχομαι εδώ, στο δημαρχείο, και συναντώ έναν πολύ παλιό καλό οικογενειακό φίλο, τον Aλέκο Παρίση, με τον οποίο συνδεόμαστε με οικογενειακούς δεσμούς φιλίας με την οικογένειά μου εδώ και πολλά χρόνια. Με τον Αλέκο, πέραν της φιλικής μας σχέσης, είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ και όταν ήμουν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης -όταν στο βαθμό που μπόρεσα-  ανταποκρίθηκα στα αιτήματα του Δήμου.

Και βοηθήσαμε και στα ζητήματα της κινητικότητας του προσωπικού, έτσι ώστε το νησί -με τη στήριξη της δημοτικής αρχής- να βρει όσο το δυνατόν πιο σύντομα το βηματισμό του. Θα το πω ξανά, έρχομαι σε ένα νησί το οποίο είναι τακτικό και τακτοποιημένο. Και αυτό βέβαια, οφείλεται εν πολλοίς στην εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει η δημοτική ομάδα.

Και αρκεί μια επίσκεψη σε άλλα νησιά των Επτανήσων για να καταλάβει κανείς το πόσο σημαντικό είναι τελικά να εκλέγουμε στις τοπικές κοινωνίες, ασχέτως παραταξιακών προτιμήσεων, ανθρώπους ικανούς, αποτελεσματικούς, που να αγαπούν  τον τόπο τους και να παράγουν έργο. Και νομίζω ότι εδώ η δημοτική αρχή έχει παράξει ένα σημαντικό έργο, όχι μόνο στις βασικές υποδομές του νησιού, αλλά και στο να στηρίξει την προοπτική του, αλλά και το μέλλον, το οποίο ανοίγεται εξαιρετικά ελπιδοφόρο μπροστά μας για την Κεφαλονιά».