Μπακογιάννη: «Η Ελλάδα στην τελευταία θέση της Ευρώπης στις επενδύσεις το 2018»

Μπακογιάννη: «Η Ελλάδα στην τελευταία θέση της Ευρώπης στις επενδύσεις το 2018»

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση της Ευρώπης όσον αφορά τις επενδύσεις το 2018.

H τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας προειδοποιεί ότι χωρίς επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας, η χώρα «συνεχίσει να σέρνεται και τα παιδιά της να αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό».

Αναλυτικά η δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη:

«Επιβεβαιώνεται, για άλλη μια φορά, η πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας ότι με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει καμία ελπίδα για σοβαρή αύξηση των επενδύσεων. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο Ακαθάριστος Σχηματισμός Παγίου Κεφαλαίου, ο οικονομικός δείκτης που αποτυπώνει τη συνολική πορεία των επενδύσεων, υποχώρησε το 2018 στο επίπεδο που ήταν το 1996 τόσο σε τρέχουσες όσο και σε σταθερές τιμές.

Ο συγκεκριμένος δείκτης, που μετρά την αναλογία επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ, κατατάσσει την Ελλάδα στην τελευταία θέση της Ευρώπης και μάλιστα με τεράστια διαφορά σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ.

Ειδικότερα, στην Ελλάδα περιορίστηκε στο 11,1%, τη στιγμή που ο μέσος όρος τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της Ευρωζώνης διαμορφώνεται στο 20,8%.

Επίσης, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν το 4o τρίμηνο του 2018 κατά 27,2% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2017, τη στιγμή μάλιστα που άλλες χώρες που ακολούθησαν προγράμματα οικονομικής προσαρμογής όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος, καταγράφουν σημαντική επενδυτική δραστηριότητα.

Χωρίς επενδύσεις, χωρίς νέες θέσεις εργασίας, η Ελλάδα θα συνεχίσει να σέρνεται και τα παιδιά της θα συνεχίζουν να αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό».