Πελέ για Μπανκς: «Ήσουν περισσότερα από αυτή την απόκρουση»

Πελέ για Μπανκς: «Ήσουν περισσότερα από αυτή την απόκρουση»

Μπορεί ο Γκόρντον Μπανκς να έμεινε στην ιστορία για την «απόκρουση του αιώνα» όταν με απίστευτο τρόπο απομάκρυνε την μπάλα πάνω από το δοκάρι σε κοντινή κεφαλιά του Πελέ κατά την διάρκεια του αγώνα Βραζιλίας – Αγγλίας στο Μουντιάλ του 1970, όμως το «μαύρο διαμάντι» τον αποχαιρέτησε ως άνθρωπο που ήταν…πολλά περισσότερα από αυτή την ενέργεια.

Συγκεκριμένα, με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό που διατηρεί σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ο Πελέ φρόντισε να γράψει ένα πολύ συγκινητικό μήνυμα τόσο για τη σπουδαία απόκρουση του Μπανκς σε εκείνη την αναμέτρηση όσο και για την φιλία με την οποία συνδέονταν οι δυο τους.

Αναλυτικά ο Πελέ έγραψε στο Facebook:

«Για πολύ κόσμο, η μνήμη τους για τον Γκόρντον Μπανκς ορίζεται από την απόκρουση που έκανε απέναντι μου το 1970. Καταλαβαίνω το γιατί. Η απόκρουση ήταν μια από τις καλύτερες που έχω δει, στην πραγματική ζωή και στα εκατοντάδες παιχνίδια που έχω παρακολουθήσει από τότε.

Όταν είσαι ποδοσφαιριστής, ξέρεις αμέσως πόσο καλά έχεις χτυπήσει τη μπάλα. Έκανα εκείνη την κεφαλιά, ακριβώς όπως επιθυμούσα. Ακριβώς στο σημείο που ήθελα να πάει. Και ήμουν έτοιμος να πανηγυρίσω.

Τότε όμως, εκείνος ο άνδρας ο Μπανκς, εμφανίστηκε μπροστά μου, σαν ένας μπλε φαντομάς, έτσι μπορώ να τον περιγράψω. Ήρθε από το πουθενά και έκανε κάτι που αισθανόμουν πως δεν ήταν πιθανό να συμβεί. Έσπρωξε τη μπάλα μετά την κεφαλιά μου και την έστειλε πάνω από το δοκάρι. Δεν μπορούσα να πιστέψω αυτό που έβλεπα.

Ακόμα και τώρα όταν το βλέπω, δεν μπορώ να το πιστέψω. Δεν μπορώ να πιστέψω πως κινήθηκε τόσο γρήγορα, τόσο γρήγορα. Σκόραρα τόσα πολλά γκολ στη ζωή μου, όμως πολλοί άνθρωποι, όταν με συναντούν, πάντα με ρωτούν γι’ αυτή την απόκρουση. Κι ενώ ήταν πράγματι εκπληκτική, η μνήμη μου για τον Γκόρντον δεν ορίζεται από αυτήν την απόκρουση αλλά από τη φιλία του.

Ήταν ένας ευγενικός και θερμός άνδρας που έδινε τόσα πολλά στους ανθρώπους. Οπότε είμαι χαρούμενος που απέκρουσε την κεφαλιά μου, επειδή αυτή η πράξη αποτέλεσε και την έναρξη μιας φιλίας μεταξύ μας που θα την κρατώ πάντα ως θησαυρό. Όποτε συναντιόμασταν, ήταν σα να μην είχαμε χωρίσει ποτέ.

Έχω μεγάλη στεναχώρια στην καρδιά μου σήμερα και στέλνω τα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια του για την οποία ήταν υπερήφανος. Αναπαύσου εν ειρήνη φίλε μου. Ναι, ήσουν τερματοφύλακας μαγεία. Ήσουν όμως και πολλά περισσότερα. Ήσουν ένας θαυμάσιος άνθρωπος!

Δείτε την ανάρτηση του Πελέ: