Πώς αξιοποιεί το Μαξίμου τα Paradise Papers

«Ανεύθυνος» και «υποκριτής» ο Μητσοτάκης

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Με μεγάλο ενδιαφέρον, για να μην γράψουμε με ανυπομονησία, παρακολουθούν στο Μέγαρο Μαξίμου τις αποκαλύψεις για τα Paradise Papers με ελληνικό ενδιαφέρον. Ήδη, άλλωστε, στα δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορούν φήμες για εμπλοκή τουλάχιστον ενός συγγενικού προσώπου σημαίνοντος πολιτικού στελέχους που δεν ανήκει στην κυβέρνηση.

Προς το παρόν, πάντως, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και οι συνεργάτες του αφήνουν την πρωτοβουλία των κινήσεων στην ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να κινηθούν όσο πιο θεσμικά κι ευρωπαϊκά γίνεται.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τόσο η επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν την οποία κατάθεσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κι επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, για τα 13,4 εκατομμύρια φορολογικά αρχεία προερχόμενα από φορολογικούς παραδείσους όσο και η πρόταση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου για τη σύσταση Μόνιμης Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Φοροδιαφυγή, καθώς και τη δημιουργία μιας νέας Εξεταστικής Επιτροπής, όμοιας με εκείνη για τα Panama Papers.

Αντίστοιχη επιστολή- πρόταση θα αποσταλεί και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και στον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Panama Papers. Θα τεθεί, επίσης, ως πρόταση και στους εισηγητές όλων των πολιτικών ομάδων οι οποίες απαρτίζουν τη συγκεκριμένη Επιτροπή της Ευρωβουλής.

Κυβερνητική στόχευση, πέρα από το προφανές που είναι η αξιοποίηση οποιουδήποτε στοιχείου θα φέρει σε δύσκολη θέση την αντιπολίτευση, συνιστά και η άντληση νέων εσόδων τα οποία δεν είχαν βεβαίως συμπεριληφθεί στο κατατεθειμένο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Επιπλέον, δεν πρέπει να παραλειφθεί η επικοινωνιακή αντεπίθεση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία κάθε τόσο υψώνει το δάχτυλο απέναντι στη χώρα μας σε ζητήματα φοροδιαφυγής- φοροαποφυγής παρόλο που η ίδια έχει εμφανιστεί πολλάκις ανεπαρκής στην καταστολή της φορολογικής απάτης.