Σερβία: Το 53% υποστηρίζει την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σερβία: Το 53% υποστηρίζει την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Το 53% των πολιτών της Σερβίας υποστηρίζει την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας NinaMedia, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Ινστιτούτου ευρωπαϊκών υποθέσεων. Το 40% των ερωτηθέντων τάσσεται κατηγορηματικά κατά της ένταξης στην Ε.Ε. ενώ το 7% απάντησε ότι δεν έχει άποψη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το αποτέλεσμα για την αμεσότητα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Σερβίας όπου μόνο το 48% του δείγματος δήλωσε πρόθυμο να ψηφίσει υπέρ της ένταξης, εάν αύριο διεξάγονταν δημοψήφισμα. Εξαιρετικά σημαντική θεωρείται από τους αναλυτές και η ηλικιακή σύνθεση του πληθυσμού που υποστηρίζει την ένταξη στην Ε.Ε. με δεδομένο ότι η πλειοψηφία αυτών είναι άνω των 60 ετών. Με βάση τα γεωγραφικά κριτήρια μεγαλύτερη υποστήριξη στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας εκδηλώνεται στην κεντρική και δυτική Σερβία και η μικρότερη στην επαρχία της Βοϊβοντίνας.

Καλύτερη φίλη της Σερβίας η Ελλάδα

Από τις χώρες μέλη της ΕΕ η Ελλάδα θεωρείται η καλύτερη φίλη της Σερβίας σε ποσοστό 27,1% και δεύτερη καλύτερη φίλη θεωρείται η Γερμανία με ποσοστό 25,7%. Η Κροατία κατατάσσεται στις εχθρικές χώρες από το 31% των ερωτηθέντων και ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία με 28,7%.