ΣτΕ: Απορρίφθηκε και νέο αίτημα για «πάγωμα» δηλώσεων πόθεν έσχες

Το ΣτΕ ακυρώνει την απόλυση διευθύντριας φυλακών

Απορρίφθηκε από την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και το δεύτερο αίτημα των τριών δικαστικών Ενώσεων για έκδοση προσωρινής διαταγής, προκειμένου να «παγώσει» προσωρινά το νομοθετικό πλαίσιο για την υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες (περιουσιακής κατάστασης) από τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς.

Υπενθυμίζεται ότι πέντε δικαστικές Ενώσεις έχουν καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας νέα, δεύτερη, αίτηση ακύρωσης ζητώντας πάλι την ακύρωση των σχετικών αποφάσεων για την υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες.

Παράλληλα, οι τρεις από τις πέντε δικαστικές Ενώσεις έχουν καταθέσει και νέα αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής και νέα αίτηση αναστολής με την οποία ζητούν να «παγώσει» προσωρινά η υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες, μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της κύριας δεύτερης αίτησης ακύρωσης που έχουν καταθέσει. Οι δύο Ενώσεις που δεν κατέθεσαν αιτήσεις αναστολής είναι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.

Με τη δεύτερη αυτή αίτηση προσβάλλεται η από 9/1/2019 απόφαση του Προέδρου της Βουλής για την ανασυγκρότηση της επιτροπής ελέγχου. Κατά τα λοιπά οι Ενώσεις επικαλούνται τους ίδιους λόγους και ισχυρισμούς με την πρώτη αίτηση ακύρωσης.

Πάντως, οι δύο αιτήσεις ακύρωσης των δικαστικών Ενώσεων έχει προσδιοριστεί να συζητηθούν την 1η Μαρτίου 2019 στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ, σε σχηματισμό Ολομέλειας, απέρριψε την πρώτη αίτηση αναστολής  που είχαν καταθέσει οι δικαστές Ενώσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των  Διοικητικών Δικαστών.