Συνάντηση για τα διαγνωστικά εργαστήρια στο υπ. Υγείας

Συνάντηση για τα διαγνωστικά εργαστήρια στο υπ. Υγείας

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το υπουργείο Υγείας ψάχνει τρόπους για να γίνουν διορθωτικές κινήσεις με στόχο να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και των συμβεβλημένων παρόχων.

Ήδη η πρόταση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού έγινε αποδεκτή για σύσταση ομάδας εργασίας με σκοπό την άμεση διερεύνηση ενός δικαιότερου τρόπου κατανομής του «clawback» με απευθείας συζητήσεις της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και της Συντονιστικής Επιτροπής των Διαγνωστικών Εργαστηρίων. Την πρόταση αποδέχτηκαν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ), και εκπρόσωποι του κλάδου σε συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας.

Υπάρχει χρόνος για να γίνουν διορθωτικές κινήσεις

Ο Α. Ξανθός παραδέχθηκε ότι υπήρξε μεγάλη οικονομική επιβάρυνση στους παρόχους μέσω του rebate και του clawback, η οποία «γέννησε» τον τελευταίο καιρό αντιδράσεις και κινητοποιήσεις που είχε ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών. Τόνισε ότι το σημερινό σύστημα και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί δεν δίνουν την δυνατότητα εύρεσης ιδανικής λύσης, παρ’ όλα αυτά όμως υπάρχει χρόνος για να γίνουν διορθωτικές κινήσεις με στόχο να δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και των συμβεβλημένων παρόχων και την εφαρμογή ενός βιώσιμου πλαισίου.