Τέσσερα χρόνια capital controls…

«Βουτιά» 3,83% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης

Τέσσερα και πλέον χρόνια μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων (Capital Controls) στις τράπεζες, μια σειρά απο επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σειρά σοβαρών προβλημάτων στις συναλλαγές τους.

Η αδράνεια της διακυβέρνησης Σύριζα το α’ εξάμηνο που οδήγησε στοιν μηδενισμό των τραπεζικών μετοχών, αλλά και στην φυγή καταθέσεων. Προκάλεσε την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων παρά το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης ισχυριζόταν ότι, οι τράπεζες θα ανοίξουν, ακριβώς όπως ανατέλλει ο ήλιος.

Συγκεκριμένα, δεν επιτρέπονται οι ακόλουθες οκτώ γενικές κατηγορίες μέσω INTERNET εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές καρτών σε λογαριασμό που τηρούν τηρούν σε τράπεζα του εξωτερικού:

– Μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό, αγορά έργων τέχνης και δημοπρασίες, συναλλαγές με εταιρείες στοιχηματισμού και παιχνίδια, αγορές σε κοσμηματωπωλεία, προσωπικές υπηρεσίες (συνοδοί και ραντεβού), πληρωμές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, αγορές υπηρεσιών εστίασης, κωδικοί στους οποίους εντοπίζεται πλειοψηφία συναλλαγών που αφορούν σε πορνογραφικό υλικό.

Μερική απελευθέρωση

Η Τράπεζα της Ελλάδος πριν απο μερικές εβδομάδες εξέτασε τη νέα χαλάρωση των capital controls μαζί με τις διοικήσεις των τραπεζών, όπως ανέφεραν τραπεζικά στελέχη. Ωστόσο, η Τράπεζα της Ελλάδος ανέβαλλε την άρση για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Όπως λένε οι ίδιες πηγές οι τράπεζες έχουν διαπιστώσει ότι οι καταθέτες χρησιμοποιούν μόλις 2/3 των χρημάτων που διαθέτουν.

Εκτιμάται ότι  το επόμενο βήμα δεν θα είναι η πλήρης άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, αλλά ακόμη μία μερική απελευθέρωση που θα αφορά τις συναλλαγές ιδιωτών και επιχειρήσεων με το εξωτερικό.

Η νέα απελευθέρωση αναμένεται, να προβλέπει τη διεύρυνση των ορίων για τα εμβάσματα ιδιωτών σε 6.000 ευρώ το δίμηνο, από 4.000 ευρώ που ισχύει στην παρούσα φάση. Σε ό,τι αφορά νομικά πρόσωπα και επιτηδευματίες, το καθεστώς που ισχύει προβλέπει ότι πραγματοποιούνται συναλλαγές προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που δεν υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ η καθεμία ανά ημέρα και ανά πελάτη, κατόπιν προσκόμισης των σχετικών τιμολογίων και λοιπών παραστατικών και δικαιολογητικών.

Υπενθυμίζεται πως από την 1η Οκτωβρίου 2018 επιτρέπονται χωρίς περιορισμό ποσού οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από κατάστημα ή από ATM από τις τράπεζες στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων με χρήση πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών που έχουν εκδοθεί από πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα. Έτσι λοιπόν, οι δύο πλευρές προσανατολίζονται σε ένα ή και περισσότερα βήματα πριν από την πλήρη άρση των capital controls, που αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου η χώρα να λάβει την επενδυτική διαβάθμιση. Μολονότι το χρονοδιάγραμμα δεν έχει ακόμη οριστεί, οι περισσότεροι το τοποθετούν αμέσως μετά τις εκλογές υπό τον φόβο να μη φύγουν κεφάλαια στο εξωτερικό προεκλογικά.