Τουρκία: Εντάλματα σύλληψης 100 στρατιωτικών λόγω… Γκιουλέν

Γκιουλέν: «Ο Ερντογάν θα έχει την ίδια μοίρα με Χίτλερ ή Στάλιν»

Εντάλματα σύλληψης σε βάρος 100 στρατιωτικών, ως ύποπτων για σχέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές.

Όπως διευκρινίστηκε από το γραφείο του εισαγγελέα της Άγκυρας, τα εντάλματα εκδόθηκαν εναντίον 100 στρατιωτικών του στρατού ξηράς, εκ των οποίων 43 υπολοχαγοί και 50 λοχίες, καθώς και ενός πολίτη που εργάζεται στο υπουργείο Εμπορίου.

Άλλα εννέα εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν, εξάλλου, σε βάρος εννέα προσώπων που εργάζονται στο υπουργείο Υγείας ή σε νοσοκομεία, εκ των οποίων οκτώ συνελήφθησαν ήδη.

Οι καταζητούμενοι είναι ύποπτοι για σχέσεις με την αδελφότητα του Γκιουλέν, του ιεροκήρυκα ο οποίος ζει εδώ και περίπου 20 χρόνια στις ΗΠΑ και ο οποίος κατηγορείται από την Άγκυρα ότι είχε υποθάλψει την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.

Οι τουρκικές αρχές τον κατηγορούν ότι δημιούργησε ένα «παράλληλο Κράτος» στους τουρκικούς θεσμούς, με στόχο να ανατρέψει την κυβέρνηση και πως ήταν ο εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

Ο Γκιουλέν αρνείται οποιαδήποτε σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα και υποστηρίζει ότι διευθύνει ένα ειρηνικό δίκτυο μη κυβερνητικών οργανώσεων και σχολείων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ