Το “θαύμα της ΑΕΚ” είναι ορατό στην Ευρώπη αλλά όχι στην Ελλάδα!

Έτοιμη για την πρεμιέρα της στο Champions League μετά από 12 ολόκληρα χρόνια είναι η ΑΕΚ. Ένα ποδοσφαιρικό θαύμα που ξεκινάει από το Άμστερνταμ σήμερα και είναι ορατό ακόμα και από την… Τούμπα.

Δεκάδες αφιερώματα έχουν γίνει τη φετινή χρονιά για την Ένωση. Από τη Σκοτία και την Ουγγαρία που προέρχονταν οι αντίπαλοι που πέταξε εκτός μέχρι να φτάσει στους ομίλους η πρωταθλήτρια Ελλάδας, μέχρι την Γερμανία, την Ολλανδία και την Πορτογαλία από την οποία προέρχονται οι αντίπαλοι στους ομίλους.

Το πως έφτασε μια ομάδα, από την οικονομική καταστροφή και τον υποβιβασμό στην Γ’ Εθνική, πέντε χρόνια μετά να παίζει στους ομίλους της κορυφαίας διοργάνωσης συλλόγων, ανέλυσε σε ένα σούπερ αφιέρωμα και η UEFA.

Με αποθεωτικά σχόλια μάλιστα για τον τρόπο λειτουργίας μιας ομάδας, που δεν αγοράστηκε, αλλά χτίστηκε με ποδοσφαιρικά υλικά και πλάνο.

Και η οποία μάλιστα πάρα πολύ σύντομα, θα έχει το δικό της ιδιόκτητο γήπεδο, στην περιοχή που γιγαντώθηκε, το δικό της σπίτι που όλα αυτά τα χρόνια τόσο πολύ της έλειψε.

Βέβαια όλα αυτά συζητιούνται στην Ευρώπη. Γιατί στην Ελλάδα το “θαύμα της ΑΕΚ” δεν το έχει δει κανείς ακόμα. Από την Γ’ Εθνική ακόμα, όταν η ΑΕΚ βολόδερνε σε γήπεδα γειτονιάς, αυτή η προσπάθεια πολεμήθηκε με κάθε τρόπο.

Έγραφαν, τότε, για την… εύνοια της ΑΕΚ από τη διαιτησία, λες και εκείνη η ομάδα χρειαζόταν σφυρίγματα για να ανέβει κατηγορία. Μίλαγαν για παράγκες στη Β’ Εθνική, τότε που η ομάδα εκείνη τους είχε αποδείξει τη γύμνια τους, πριν καν ανέβει στα σαλόνια.

Και με το που ανέβηκε και τους έλουσε κρύος ιδρώτας, έχασαν τη γη κάτω απ’ τα πόδια τους. Η ΑΕΚ επέστρεψε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, αφού είχε προειδοποιήσει με ένα κύπελλο. Και αυτό δεν ήταν η αρχή του τέλους, αλλά η αρχή.

Γιατί αυτή η ομάδα ατσαλώθηκε με τσαμπουκά μέσα στις γειτονιές, έριξε θεμέλια με σωστά ποδοσφαιρικά υλικά, έκανε το αγροτικό της και επέστρεψε στα σαλόνια, αυτοδημιούργητη και χτισμένη σε τόσο στέρεες βάσεις, που δεν την αγγίζει τίποτα.

5 χρόνια, δύο φορές άνοδος σε μεγαλύτερη κατηγορία, ένα κύπελλο, ένα πρωτάθλημα. Τρεις συμμετοχές στην Ευρώπη, μία πρόκριση από τους ομίλους του Europa, μία πρόκριση σε ομίλους του Champions League και 14 ματς σερί χωρίς ήττα στην Ευρώπη.

Αυτά έχει κάνει η… χάρτινη, αυτά γράφουν οι Ευρωπαίοι, αυτά φαίνονται με γυμνό μάτι ακόμα και από το… ΟΑΚΑ που λέει ο Λουτσέσκου.

Με τους Μπακασέτες λοιπόν και τους Κλωναρίδηδες, η ΑΕΚ έφτασε στα αστέρια. Η ΑΕΚ έχει τους δικούς της ήρωες και δεν τους αλλάζει. Ο Λαμπρόπουλος, ο Μπακάκης, ο Σιμόες, ο Μάνταλος, ο Μπάρκας, ο Λιβάγια και από κοντά ο Τσιγκρίνσκι, ο Γαλανόπουλος και όλοι οι άλλοι. Έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. “Πεθαίνουν” στο γήπεδο για ένα κοινό σκοπό. Όχι δεν θα τα καταφέρουν κάθε φορά, αλλά στην ΑΕΚ κανείς δεν θα τους κατηγορήσει ποτέ.

Γιατί αυτοί πέτυχαν το θαύμα και συνεχίζουν. Άλλωστε οι παρέες γράφουν την ιστορία.