Τρία αγκάθια για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Πότε ενεργοποιείται η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ

Τρία είναι τα εμπόδια στα οποία έχει «σκαλώσει» η διαπραγμάτευση κυβέρνησης – θεσμών για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη.

Εν τω μεταξύ, τα χρονικά περιθώρια για συμφωνία έως το Euro Working Group της προσεχούς Δευτέρας ή, έστω, μέχρι το Eurogroup της 5ης Απριλίου στενεύουν.

Το μπρα-ντε-φερ προβλέπεται να συνεχιστεί σήμερα, ενώ αναμένονται και εκ του σύνεγγυς επαφές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τον επικεφαλής των τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα ως κεντρικός ομιλητής σε συνέδριο της Κομισιόν και του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με θέμα τις υποχρεώσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Τα τρία «κόκκινα» σημεία της διαπραγμάτευσης

1. Τα αυστηρότερα όρια υπαγωγής στο διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη τα οποία ζητούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, προκειμένου να περιοριστεί δραστικά ο αριθμός των δανειοληπτών που θα μπορούν να μπουν κάτω από την καινούργια ομπρέλα προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Υπολογίζεται ότι με τις αλλαγές που θέλουν οι θεσμοί θα καλύπτονται δάνεια συνολικού ύψους 7-8 δισ. ευρώ, ενώ με το σχέδιο της κυβέρνησης έφθαναν τα 11 δισ. ευρώ.

Οι θεσμοί ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, το όριο οφειλής να χαμηλώσει στα 100.000 ευρώ και η αξία της κατοικίας να περιοριστεί στα 180.000 ευρώ για τον άγαμο έως 230.000 ευρώ για 5μελή οικογένεια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι καταθέσεις του οφειλέτη ζητείται να μην ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ ή, κατ’ άλλες πληροφορίες τα 5.000 ευρώ (αντί για 65.000 ευρώ στην αρχική πρόταση) και η υπόλοιπη (πλην της Α΄ κατοικίας) ακίνητη περιουσία του να μην υπερβαίνει τις 50.000 (αντί για 260.000 ευρώ), ενώ το ανώτατο εισοδηματικό όριο για μια 5μελή οικογένεια ζητείται να προσγειωθεί στα 30.950 ευρώ, έναντι 36.000 ευρώ στο αρχικό σχέδιο.

2. Η δυνατότητα να συμπεριληφθούν στο νέο πλαίσιο επαγγελματικά δάνεια με ενέχυρο πρώτης κατοικίας.

Η κυβέρνηση επιμένει να καλυφθούν τα εν λόγω δάνεια από το νέο σχήμα προστασίας, ενώ οι θεσμοί θέτουν ως προϋπόθεση τα κριτήρια ένταξης να είναι πολύ χαμηλότερα: το υπόλοιπο οφειλής να μην ξεπερνά τα50.000 ευρώ και η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ.

3. Τέλος, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν αποτελεσματικότερο σύστημα προστασίας της νέας πλατφόρμας.

Η κυβέρνηση προτίθεται να προωθήσει Ενιαίο Πτωχευτικό Νόμο για τα φυσικά πρόσωπα μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ώστε να αντικατασταθεί μια σειρά διατάξεων του νόμου Κατσέλη που ανοίγουν «παράθυρο» στους στρατηγικούς κακοπληρωτές να παίξουν καθυστερήσεις, προσφεύγοντας στα δικαστήρια.

Οι επίμαχες διατάξεις επιτρέπουν στους δανειολήπτες να καταθέσουν αίτηση δικαστικής ρύθμισης και να μπουν έτσι στο απυρόβλητο. Η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας συμπαρέσυρε τον νέο Πτωχευτικό Νόμο.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί τονίζουν, λοιπόν, ότι θα πρέπει να προχωρήσει το θέμα άμεσα, διότι διαφορετικά θα εξακολουθούν να ισχύουν προβληματικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη. Επιπλέον, ζητούν εγγυήσεις ότι οι αιτήσεις υπαγωγής στο διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη θα διεκπεραιώνονται μέσα σε 3 μήνες, όπως υπόσχεται η κυβέρνηση.

Με δεδομένες τις δυσκολίες σύγκλισης στα παραπάνω σημεία, οι πιθανότητες συμφωνίας και κατάθεσης του νομοσχεδίου για την πρώτη κατοικία στη Βουλή πριν από το Euro Working Group της προσεχούς Δευτέρας φαίνονται περιορισμένες.