Οι Αμερικανοί ήξεραν για την αλλαγή στάσης Τσίπρα

Οι Αμερικανοί ήξεραν για την αλλαγή στάσης Τσίπρα
INTIME
«Υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα», μας διαβεβαιώνουν ανώτατες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες ενημερώνουν το Politik πως ο πρέσβης Τζέφρι Πάιατ γνώριζε για την αλλαγή της στάσης της Κουμουνδούρου ως προς την Ουάσιγκτον.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Άλλωστε, υπενθυμίζουν, αυτή είχε προαναγγελθεί από τον Αλέξη Τσίπρα ήδη από την ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο στις αρχές Δεκεμβρίου.

Την ίδια ώρα, στο ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται να μπουν σε «καλλιστεία» για το πρόσωπο του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, μολονότι αναγνωρίζουν ότι η επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου, στην οποία επιμένουν, είναι δύσκολη έως αδύνατη.

Αυτό, πάντως, δεν σημαίνει πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν σκέφτεται ορισμένα πρόσωπα τα οποία θα μπορούσαν να είναι η πρότασή του για το Προεδρικό Μεγαρο, ενώ παραλλήλως θα συνεχίσει την πίεση για επίσπευση της ανακοίνωσης του εκλεκτού του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κατά τη σημερινή (Δευτέρα) συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου (Π.Σ.) το μεγαλύτερο κομμάτι της επικεντρώθηκε στα ελληνοτουρκικά, όπου επιβεβαιώθηκε η ανησυχία της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά κι από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Από εκεί και πέρα, έγινε μια μικρή συζήτηση για τα οργανωτικά- καταμερισμός αρμοδιοτήτων των μελών του Π.Σ.- κι αποφασίστηκε η επόμενη συνεδρίασή του να αφορά αποκλειστικώς τέτοιου είδους ζητήματα, να καθοριστεί δηλαδή ένας άτυπος οδικός χάρτης στο δρόμο προς το συνέδριο του Μαΐου.

Τις επόμενες ημέρες κι εβδομάδες θα συνεδριάσουν τόσο η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Θα συνεχιστούν, επίσης, οι περιοδείες Τσίπρα ανά την επικράτεια, ενώ σχεδιάζονται και ταξίδια του στο εξωτερικό.

Όπως μας έλεγαν οι ίδιες πηγές, απαντώντας σε ερώτησή μας για το κλίμα ανάμεσα σε πασοκογενείς και “παλαιοσυριζαίους”, τίποτα δεν είναι ποτέ άσπρο μαύρο και τα ζητήματα είναι πιο σύνθετα.

Περισσότερη έμφαση στα κοινωνικά θέματα

Όσον αφορά τον εκλογικό νόμο, επιβεβαιώθηκε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει την κατάργηση της απλής αναλογικής.

Στο Π.Σ., επίσης, αποφάσισαν να δώσουν περισσότερη έμφαση στα κοινωνικά θέματα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, με έμφαση στην οικονομία- έναρξη, για παράδειγμα, πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας- και στα εργασιακά.