«Αλέξη,κάντο όπως με τον Λαφαζανη»!

Αλέξη, κάντο όπως με Λαφαζάνη
INTIME
Ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να καθησυχάζει τους συνομιλητές του που του καταλογίζουν υπερβολικώς ήπια αντιπολίτευση.

Του Γιάννη Συμεωνίδη
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τους απαντά πως δεν υπάρχει λόγος να «καούμε στην προπόνηση», αφήνοντας να εννοηθεί πως υπάρχει χρόνος μπροστά για κλιμάκωση του αντιπολιτευτικού λόγου, αφού η κυβέρνηση δεν έχει κλείσει ακόμα χρόνο.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί στην αξιωματική αντιπολίτευση που φοβούνται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης- και λόγω της έντασης στα νησιά εξαιτίας του προσφυγικού- θα οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές, ακόμα και πριν το Πάσχα!

Από την άλλη, υπάρχουν φωνές που ισχυρίζονται πως αυτός ο κίνδυνος- πάλι εξαιτίας των απρόβλεπτων διαστάσεων που λαμβάνει το προσφυγικό- έχει απομακρυνθεί, μολονότι ο πρωθυπουργός πολύ θα ήθελε να στήσει κάλπες τον Οκτώβριο για να πετύχει το «1+ 4» στην εξουσία.

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαβεβαιώνει τους συνομιλητές του πως έχει σχέδιο όχι μόνο για την αντιπολιτευτική τακτική- «προς το παρόν τόσο όσο»-, αλλά και για το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτές οι διαβεβαιώσεις κυρίως αφορούν εκείνους που του ζητούν να χτυπήσει επιτέλους το χέρι στο τραπέζι και να βάλει την εσωκομματική αντιπολίτευση στην θέση της, πατώντας στο ότι η συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο ψήφισαν το κόμμα χάρη στον πρόεδρό του.

Οι αποκαλούμενοι «τσιπροφύλακες», πάντως, λένε στον πρόεδρό τους πως το χρονικό διάστημα των δυόμισι μηνών μέχρι το συνέδριο του Μαΐου, όπου αναμένεται το τελικό ξεκαθάρισμα, είναι μεγάλο για να περιμένει μέχρι τότε για να δημοσιοποιήσει ειλημμένες αποφάσεις.

«Κάντο όπως το έκανες με τον Λαφαζάνη», του διαμηνύουν χαρακτηριστικά.

Όπως κι αν έχει, οι περισσότεροι συμφωνούν στο ότι δύσκολα ο ΣΥΡΙΖΑ θα διασπαστεί ξανά μετά από τις διασπάσεις του 2010 και του 2015.

Κι αυτό γιατί κανείς δεν διαφωνεί με το μετασχηματισμό του κόμματος.

Τι κάνουν οι κεντροδεξιοί

Όσον αφορά την αποκαλούμενη κεντροδεξιά πτέρυγα, δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες.

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, για παράδειγμα, έχει ενταχθεί στο ΣΥΡΙΖΑ, ο Βασίλης Κόκκαλης και η Μαρίνα Χρυσοβελώνη το σκέφτονται, ενώ η Κατερίνα Παπακώστα συνεχίζει με τον πολιτικό της φορέα, τη Νέα Πολιτική Ορμή, αλλά στο πλαίσιο συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ.