Άσκηση «Efes2018»: Τουρκικά πλοία στα Ίμια

Άσκηση «Efes2018»: Τουρκικά πλοία στα Ίμια
INTIME (Φωτ. αρχείου)

Σε εγρήγορση παραμένουν Αθήνα και Άγκυρα ενόψει τις άσκησης «Efes» που πραγματοποιεί η Τουρκία στο Αιγαίο.

Σε προφανώς βαρύ κλίμα, μετά τα τελευταία επεισόδια τουρκικής προκλητικότητας -τις δηλώσεις ότι τα Ίμα ανήκουν στην Τουρκία αλλά και αυτές περί αφαίρεσης ελληνικής σημαίας από τους Ανθρωποφάγους-το Πεντάγωνο παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της γειτονικής χώρας.

Στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων, στα τουρκικά παράλια, τις τελευταίες ώρες συγκεντρώνονται ισχυρές τουρκικές δυνάμεις στο πλαίσιο της ετήσιας προγραμματισμένης άσκησης του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας με την κωδική ονομασία «Efes2018». Η άσκηση περιλαμβάνει και αποβατικά σενάρια και μεγάλο όγκο ναυτικών δυνάμεων στην καρδιά του Αιγαίου.

Η άσκηση θα ξεκινήσει απίσημα στις 7 Μαΐου.

Η τουρκική ναυτική δύναμη

Τα τελευταία 24ωρα από τα στενό της Χίου, όπως έχει καταγραφεί και από τον φακό του παρατηρητή Aegean Hawk, έχουν περάσει περισσότερα από δέκα αρματαγωγά, μεταξύ αυτών το νεότευκτο κλάσης Bayraktar, καθώς επίσης αποβατικά, 3 ακτοφυλακιδες SG ,1 περιπολικό AY, 1 ρυμουλκό και 1 φραγματοθέτιδα.

 

Σύμφωνα με την προαναγγελία της άσκησης δεσμεύονται δυο μεγάλες περιοχές στα δυτικά τουρκικά παράλια από τις 30 Απριλίου μέχρι και τις 10 Μαΐου -με αιχμή των αποβατικών σεναρίων τη χερσόνησο του Τσεσμέ απέναντι από τη Χίο.

Στα τουρκικά πλοία επιβαίνουν και στρατιωτικοί ακόλουθοι ξένων χωρών.