Φέντερερ: Απαισιόδοξος ο «Βασιλιάς» για το Νο. 1

Φέντερερ: Απαισιόδοξος ο «Βασιλιάς» για το Νο. 1

Επιστροφή στη δράση, μετά το Wimbledon, για τον Ρότζερ Φέντερερ, που θα συμμετάσχει στο τουρνουά του Σινσινάτι.

Ο 36χρονος Ελβετός απείχε όλο αυτό το διάστημα από τους αγώνες και έχει εστιάσει στο US Open, που θα ξεκινήσει στις 27 Αυγούστου.

Μια διοργάνωση (Σινσινάτι) στην οποία, μετά την αποχώρηση του Ράφαελ Ναδάλ, ο Φέντερερ είναι το Νο 1 του κυρίως ταμπλό. Στη συνέντευξη Τύπου ο «Βασιλιάς» εμφανίστηκε σαφής ως προς τις επιδιώξεις του, δηλώνοντας ότι στόχος του δεν είναι να φτάσει ξανά στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, αφού κάτι τέτοιο ίσως να μην ξανασυμβεί ποτέ.

«Από την αρχή της χρονιάς στόχος μου δεν ήταν το να ολοκληρώσω τη σεζόν ως Νο 1 του κόσμου. Φυσικά, αν βρισκόμουν τώρα στην κορυφή, θα ήθελα να το κρατήσω μέχρι τέλους, όμως δεν ήταν αυτός ο βασικός στόχος μου. Αυτό που θέλω είναι να παραμείνω υγιής. Στόχος μου είναι να απολαμβάνω το κάθε παιχνίδι μέχρι την στιγμή που θα αποχωρήσω από τα γήπεδα. Σίγουρα μπορώ να παίξω καλύτερα από αυτό που έχω παίξει μέχρι τώρα», είπε.

Και πρόσθεσε: «Η χρονιά ξεκίνησε πολύ καλά για μένα και ανέβηκα στο Νο 1, όμως είναι πολύ πιθανό αυτή να ήταν η τελευταία φορά στην καριέρα μου. Σίγουρα, αν βρεθώ και πάλι κοντά σε κάτι τέτοιο θα το επιδιώξω, όμως δεν μπορώ πλέον να παίζω συνεχόμενα σε όλα τα τουρνουά και γι’ αυτό δεν πήγα και στο Τορόντο για το Rogers Cup, ώστε να προφυλάξω το σώμα μου. Θα ήθελα να παίζω παντού, αλλά δεν γίνεται πια. Αυτό που επιδιώκω είναι, σε όποια τουρνουά παίζω, να τα κερδίζω».

Ο Ερντογάν και ο ξένος δάκτυλος

Ο Ερντογάν και ο ξένος δάκτυλος
INTIME

Για τον Ερντογάν υπάρχει ένας βασικός υπαίτιος για τα δεινά της τουρκικής οικονομίας: οι ψευδείς ειδήσεις που διαδίδονται μέσω ίντερνετ και οι οποίες συνιστούν εσχάτη προδοσία. Ποιόν πείθει άραγε με αυτά τα επιχειρήματα;

Πείθει τουλάχιστον τους οπαδούς του, σχολιάζει ο Γιουνούς Ουλουσόι, από το Κέντρο Τουρκικών Σπουδών και Ερευνών για την Ενσωμάτωση στο Έσσεν. «Σε αντίθεση με προηγούμενες οικονομικές κρίσεις στην Τουρκία που έχουν χαραχθεί στη συλλογική μνήμη των ανθρώπων άνω των 40 ετών, αυτή τη φορά μπορεί να πείσει μέρος των πολιτών ότι μια ξένη υπερδύναμη έχει κηρύξει οικονομικό πόλεμο στην Τουρκία και θέλει να αποσταθεροποιήσει και να λοιδορήσει τη χώρα. Αυτό είναι καταρχήν το βασικό του επιχείρημα, παρότι βέβαια τα προβλήματα δημιουργήθηκαν εντός της Τουρκίας και όχι από έξωθεν παράγοντες».

Βραχυπρόθεσμα η πολιτική αυτή μπορεί να αποδίδει, μακροπρόθεσμα όμως ο Ερντογάν δεν θα μπορεί να εξηγήσει την περαιτέρω υποτίμηση του εθνικού νομίσματος και ό,τι αυτό συνεπάγεται, εκτιμά ο ειδικός.

«Βραχυπρόθεσμα θα βρει υποστήριξη. Ο Ερντογάν έχει την ικανότητα να ενώνει τους ψηφοφόρους του με πολλές και διαφορετικές θέσεις. Μετά θα χρειαστεί λίγο χρόνο. Δεν μπορεί να απελευθερώσει μέσα σε μια μέρα τον πάστορα Μπράνσον. Θα έχανε την αξιοπιστία του και αυτό δεν μπορεί να το εξηγήσει ένας ανατολίτης πατριάρχης.

Μεσο-μακροπρόθεσμα όμως δεν μπορεί να εξηγήσει τη διολίσθηση διότι εν τέλει οι άνθρωποι θα πληρώσουν την απώλεια της αξίας της λίρας με την απώλεια της δικής τους ευημερίας. Προς το παρόν δεν την πληρώνουν αλλά αυτό μπορεί να συμβεί στο μέλλον εάν χάσουν τη δουλειά τους, το εισόδημά τους και εάν εκτοξευθεί ο πληθωρισμός. Και τότε αυτό θα είναι επώδυνο. Δεν ξέρω εάν και τότε ο Ερντογάν θα έχει τη στήριξη των πολιτών».

Το όνειρο της αραβικής αλληλεγγύης

Οι συνέπειες για τους πολίτες θα είναι σε κάθε περίπτωση άμεσες, εκτιμά ο Γιουνούς Ουλουσόι:

«Η κρίση θα πλήξει τους πολίτες καταρχήν μέσω του αυξανόμενου πληθωρισμού. Η Τουρκία εισάγει πολλά. Το εμπορικό της έλλειμμα ανήλθε το 2017 σε 7,6 δις δολάρια. Έχει πολλά χρέη στο εξωτερικό και υπό αυτή την έννοια η αγορά της είναι ευάλωτη. Οι περισσότεροι πολίτες θα νιώσουν τη διαφορά καταρχήν στις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο. Οι τιμές της βενζίνης θα αυξηθούν και αυτό θα συμπαρασύρει πολλά προϊόντα. Ορισμένοι θα ωφεληθούν από αυτή την κατάσταση, για παράδειγμα εκείνοι που επένδυσαν σε ξένα νομίσματα».

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Τουρκία και οι αραβικές χώρες. Γνωστός μπλόγκερ που έχει περί τους 270.000 followers έγραψε πρόσφατα στο twitter, ότι ο αραβικός κόσμος έχει ανάμεικτα συναισθήματα για τον σουλτάνο. «Οι μεν τον βλέπουν ως έναν δικτάτορα που κέρδισε φαινομενικά δημοκρατικές εκλογές. Οι δε θέλουν να τον μιμηθούν αλλά σε διαφορετικό περιβάλλον».

Αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι ο τούρκος πρόεδρος δεν μπορεί να ελπίζει στην οικονομική στήριξη του αραβικού κόσμου στην παρούσα συγκυρία. Παρότι διατηρεί καλές σχέσεις με ορισμένους ηγέτες αραβικών κρατών, οι σχέσεις αυτές δεν είναι τόσο ώριμες που να επιτρέπουν την ουσιαστική ανάληψη δράσης εκ μέρους τους για να συνδράμουν την Τουρκία.

Πηγή: Deutsche Welle

Κύπρος: «Ρυθμός ανάπτυξης άνω του 4% για το 2018»

Κύπρος: «Ρυθμός ανάπτυξης άνω του 4% για το 2018»

Ρυθμός ανάπτυξης πέραν του 4% αναμένεται να έχει για το 2018 η Κύπρος, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της χώρας Πρόδρομο Προδρόμου, ο οποίος παρουσίασε τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για την πορείας της οικονομίας.

Όπως τόνισε ο κ. Προδρόμου, στο β’ τρίμηνο του 2018 επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη ότι η οικονομία παρουσιάζει φέτος επιταχυνόμενη ανάπτυξη, με ρυθμό πέραν του 4%.

Ειδικότερα, η κυπριακή οικονομία μεγεθύνεται στο β’ τρίμηνο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι, κατά 3,9%.

«Σε συνδυασμό με ανάπτυξη 4% στο πρώτο τρίμηνο και την εποχιακή κατανομή της οικονομικής δραστηριότητας, είναι ρεαλιστικό να αναμένεται ρυθμός πέραν του 4% για το σύνολο του έτους», ανέφερε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Εξάλλου, σε δήλωσή του, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης τόνισε ότι «η ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας μας, που διατηρείται κοντά στο 4%, είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και επιβεβαίωση ότι μέσα από δύσκολες αποφάσεις ευθύνης, η Κύπρος παραμένει σε μια πορεία σταθερότητας και θετικής προοπτικής».

«Η ανεργία είναι πλέον κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, το διαθέσιμο εισόδημα, η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις σταδιακά αυξάνονται, ενώ οι πρόσφατες καθοριστικές κινήσεις σε σχέση με το τραπεζικό μας σύστημα, έχουν ενισχύσει την εμπιστοσύνη και έχουν οδηγήσει σε τρεις διαδοχικές αναβαθμίσεις από Οίκους Αξιολόγησης. Οφείλουμε, συλλογικά και υπεύθυνα, να συνεχίσουμε την προσπάθεια», συμπλήρωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών.

Πάνω από 20.000 τζιχαντιστές του ΙΚ βρίσκονται ακόμη στο Ιράκ και τη Συρία

Πάνω από 20.000 τζιχαντιστές του ΙΚ βρίσκονται ακόμη στο Ιράκ και τη Συρία

Από 20.000 ως 30.000 τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) είναι ακόμη παρόντες στο Ιράκ και στη Συρία παρά τις στρατιωτικές ήττες και τη συρρίκνωση της παρουσίας της στην περιοχή, αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα (13 Οκτωβρίου 2018).

Ανάμεσα σε αυτά τα μέλη του ΙΚ, που έχουν μοιραστεί σχεδόν εξίσου στα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας, εξακολουθούν να υπάρχουν «χιλιάδες ξένοι τρομοκράτες», αναφέρει το έγγραφο που συνέταξαν παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά την ίδια πηγή, από 3.000 ως 4.000 μαχητές του ΙΚ συνεχίζουν ακόμη να έχουν τη βάση τους στη Λιβύη, ενώ τα σημαντικότερα στελέχη της τζιχαντιστικής οργάνωσης δρουν πλέον από το Αφγανιστάν.

Το ΙΚ έχασε τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους των εδαφών που περιλάμβανε το «χαλιφάτο» του, ενώ τα μέλη του εκδιώχθηκαν το 2017 τόσο από τη Μοσούλη όσο και από τη Ράκα, δύο πόλεις-οχυρά της σουνιτικής τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Ιράκ και στη Συρία αντιστοίχως.

Παρ’ όλ’ αυτά είναι «πάντοτε σε θέση να διαπράττει επιθέσεις στη συριακή επικράτεια. Δεν ελέγχει πλέον σχεδόν κανένα τμήμα της επικράτειας του Ιράκ, αλλά παραμένει ενεργό χάρη σε πυρήνες εν υπνώσει», ιδίως μέλη του κρυμμένα στην έρημο, κατά την έκθεση.

Ορισμένα κράτη-μέλη του ΟΗΕ ανησυχούν για το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν πυρήνες του ΙΚ στον καταυλισμό προσφύγων Ροκμπάνι, σε μια περιοχή υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ, στη νότια Συρία, στον οποίο ζουν οικογένειες μαχητών.

Σε ό,τι αφορά τους τζιχαντιστές που έχουν εγκαταλείψει τα εδάφη που κατείχε το ΙΚ, ο αριθμός τους «παραμένει χαμηλότερος του αναμενομένου», πάντως «πολλοί μετέβησαν στο Αφγανιστάν», τονίζεται στο κείμενο.

Η ροή των ξένων μαχητών που πάνε να ενταχθούν στο ΙΚ έχει μειωθεί τόσο που μπορεί να ειπωθεί ότι έχει σχεδόν «στερέψει». Όσον αφορά τις δυνάμεις του στην Υεμένη, το ΙΚ δεν διαθέτει πλέον παρά λιγότερους από 500 άνδρες, έναντι 6.000 και πλέον της άλλης –αντίπαλής του– ισχυρής τζιχαντιστικής οργάνωσης, της Αλ Κάιντα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έντεκα αεροδιακομιδές από Χαλκιδική σε Θεσσαλονίκη σε δύο μήνες

Έντεκα αεροδιακομιδές από Χαλκιδική σε Θεσσαλονίκη σε δύο μήνες

Έντεκα περιστατικά αεροδιακομιδής από διάφορες περιοχές της Χαλκιδικής στη Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων τα δύο αφορούσαν παιδιά, με ελικόπτερο που έχει παραχωρήσει το πυροσβεστικό σώμα στο ΕΚΑΒ, καταγράφηκαν από τις αρχές Ιουνίου έως και σήμερα.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Κωνσταντίνος Καρακατσιανόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», από «τις 8 Ιουνίου που ξεκίνησε τη λειτουργία του το ελικόπτερο, από Χαλκιδική έχουν αντιμετωπιστεί 11 περιστατικά. Έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης εννέα ενήλικες και δύο παιδιά».

Αναλύοντας τις περιπτώσεις τονίζει πως χρειάστηκε άμεση επέμβαση για «δύο άτομα που μεταφέρθηκαν διασωληνωμένα με παρ’ ολίγον πνιγμούς, για άλλα τέσσερα με καρδιολογικά-παθολογικά περιστατικά, ενώ καταγράφηκαν πέντε περιστατικά από τροχαία ατυχήματα και πτώσεις».

Οι αεροδιακομιδές αναμένεται να συνεχιστούν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, οπότε και παραμένει μεγάλος όγκος Ελλήνων και ξένων τουριστών στην περιοχή της Χαλκιδικής και το ελικόπτερο εξυπηρετεί τους πολίτες από Παρασκευή έως Κυριακή.

«Δεν έχουμε τη δυνατότητα να βρίσκεται το ελικόπτερο στη Χαλκιδική σε καθημερινή βάση γιατί είναι της πυροσβεστικής υπηρεσίας και λόγω των πυρκαγιών εξυπηρετεί και άλλες ανάγκες» διευκρινίζει ο κ. Καρακατσιανόπουλος, προσθέτοντας πως το θέμα των αεροδιακομιδών έχει δύο οπτικές.

«Πρώτον: μειώνεται ο χρόνος αντιμετώπισης για τα επείγοντα περιστατικά. Υπάρχουν περιπτώσεις –ιδιαίτερα στα καρδιολογικά ή σε παρ’ ολίγον πνιγμούς– που τα λεπτά που κερδήθηκαν ήταν σωτήρια. Δεύτερον: όταν σηκώνεται το ελικόπτερο για να μεταφέρει κάποιον από τη Χαλκιδική στη Θεσσαλονίκη απελευθερώνεται ένα ασθενοφόρο που θα έκανε τουλάχιστον τρεις ώρες για να παραδώσει το περιστατικό και να επιστρέψει πάλι πίσω».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, το εγχείρημα των αεροδιακομιδών κρίνεται «πετυχημένο γιατί αντιμετώπισε πολύ επείγοντα περιστατικά σε σύντομο χρονικό διάστημα», ενώ ιδιαίτερα ικανοποιημένος εμφανίζεται και από την κάλυψη της περιοχής των τριών «ποδιών» με ασθενοφόρα, τονίζοντας πως σε καθημερινή βάρδια (πρωί-απόγευμα) υπάρχουν στη διάθεση των πολιτών 5-7 ασθενοφόρα και 3-4 τις βραδινές ώρες.

«Φέτος θεωρώ ότι είχαμε την καλύτερη κάλυψη από όλες τις προηγούμενες χρονιές. Καλύπτουμε όλη τη Χαλκιδική. Έχουμε ασθενοφόρα σε Καλλικράτεια, Μουδανιά, Κασσανδρεία, Κρυοπηγή, Πολύγυρο, Παλαιοχώρι, Ιερισσό και Άγιο Νικόλαο» συμπληρώνει ο κ. Καρακατσιανόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αυξάνονται τα ρατσιστικά κρούσματα στη Γερμανία

Αυξάνονται τα ρατσιστικά κρούσματα στη Γερμανία

Απαξιωτικά βλέμματα, δηκτικά και προσβλητικά σχόλια. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται συχνά άνθρωποι με μεταναστευτική προέλευση στη Γερμανία έχει αλλάξει. Τι οδήγησε σε αυτό;

Ένα παιδικό ποδήλατο βρίσκεται στο διάδρομο ενός λεωφορείου. Μια ηλικιωμένη κυρία κοιτά νευριασμένη τη νεαρή μητέρα με τα δυο μικρά παιδιά της. Η γυναίκα με έντονη ανατολικοευρωπαϊκή προφορά ζητά επανειλημμένα συγνώμη. «Κλασική περίπτωση», λέει η ηλικιωμένη στη διπλανή της και συμπληρώνει: «αυτοί κλέβουν». Οι σκηνές εκτυλίσσονται στη συνοικία Τσέλεντορφ του Βερολίνου όπου διαμένουν κυρίως άνθρωποι της μεσσαίας τάξης. Πρόκειται πάντως για ένα μόνο από τα πολλά περιστατικά καθημερινού ρατσισμού.

Τον τελευταίο καιρό έχει κανείς την αίσθηση ότι τέτοιες σκηνές γίνονται όλο και πιο συχνές, οι πρωταγωνιστές μιλούν με περισσότερη αυτοπεποίθηση και οι τραμπουκισμοί γίνονται πιο έντονοι. «Ακραίες θέσεις, οι οποίες γίνονται σχεδόν ρατσιστικές, υπήρχαν πάντα αλλά για πολύ καιρό θεωρείτο ταμπού να τις εκφράσεις.

Τώρα με την βοήθεια του ξενοφοβικού κινήματος Pegida, με το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα AfD και τις παλινωδίες της κυβέρνησης, γίνονται ανεκτές από την κοινωνία τέτοιες απόψεις», εξηγεί ο Κλάους Λέγκεβι από το Πανεπιστήμιο του Γκίσεν. Επιπλέον, ο καθηγητής επισημαίνει ότι πολλοί φιλελεύθεροι δεν προβάλλουν αντίσταση και ανέχονται τις ακροδεξιές αντιλήψεις.

#MeTwo

Ο ακτιβιστής Άλι Τσαν ξεκίνησε μια εκστρατεία στο twitter με το hastag #MeTwo. Με αυτό το hashtag πολλοί άνθρωποι μοιράστηκαν τις προσωπικές τους ιστορίες για τον ρατσισμό που βίωσαν. Αφορμή υπήρξε η συζήτηση περί ξενοφοβίας που ξεκίνησε με την αποχώρηση του ποδοσφαιριστή Μεσούτ Οζίλ από την Εθνική Ομάδα της Γερμανίας.

Πρόκειται για καθημερινές καταστάσεις που βιώνουν ή παρατηρούν πολλοί τον τελευταίο καιρό στη Γερμανία: ο οδηγός του λεωφορείου που δεν κοιτά καλά – καλά τα εισιτήρια των επιβατών αλλά ελέγχει εξονυχιστικά εκείνο του ανθρώπου με σκουρόχρωμη επιδερμίδα. Ο ταχυδρόμος που διαμαρτύρεται για το χαμηλό μισθό του και αναφέρει παράλληλα ότι «τα παίρνουν όλα οι πρόσφυγες». Η υπάλληλος στη δημόσια υπηρεσία που διαμαρτύρεται για την κινέζα φοιτήτρια που δεν μπορεί να προφέρει σωστά τη διεύθυνσή της και φωνάζει: «αφού δεν θέλουν να μάθουν».

Η Γερμανία είναι χώρα υποδοχής μεταναστών

Σύμφωνα με την Άστριντ Μέσερσμιντ από το Πανεπιστήμιο του Βούπρεταλ, το 30% του πληθυσμού μιλά με τρόπο επιτιμητικό για ανθρώπους με μεταναστευτικό υπόβαθρο: «έχουν μεγαλώσει τα περιθώρια του τι μπορεί να ειπωθεί πλέον. Έχει ενισχυθεί το αίσθημα ότι σήμερα μπορεί κανείς να πει κάτι που δεν μπορούσε πριν από 20 χρόνια».

Ωστόσο, επισημαίνει η επιστήμονας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν και άλλες φωνές. Υπάρχουν πολλοί που δέχονται την κοινωνία έτσι όπως είναι, μαζί με τους μετανάστες. «Αυτές οι φωνές όμως δεν είναι τόσο δυνατές γιατί δεν υιοθετούν απλοϊκά συνθήματα και ούτε μπορούν να το κάνουν» συμπληρώνει.

Οι Γερμανοί άργησαν να καταλάβουν ότι ζουν σε μια χώρα υποδοχής μεταναστών. «Η άρνηση αυτής της πραγματικότητας δημιούργησε πολλά προβλήματα μέχρι σήμερα. Θεωρώ ότι αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους του καθημερινού ρατσισμού που αντιμετωπίζουμε» καταλήγει.

Πηγή: Deutsche Welle

Στους 96 οι νεκροί – Κατέληξε 68χρονος εγκαυματίας

Στους 96 οι νεκροί – Κατέληξε 68χρονος εγκαυματίας
IN TIME

Κατέληξε άνδρας εγκαυματίας 68 ετών ο οποίος νοσηλευόταν διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του ΚΑΤ, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στην Ανατολική Αττική στους 96.

Αυτή τη στιγμή, 29 εγκαυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής, εκ των οποίων οι 3 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ (συνολικά στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 6). Ένα παιδί εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» σε καλή κατάσταση.

Εξάλλου, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία «η κατάσταση, όπως αποτυπώνεται από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, έχει ως εξής: ο αριθμός των ταυτοποιημένων νεκρών ανέρχεται στους 81 και υπάρχουν δύο μη αναγνωρίσιμες σοροί, με διαθέσιμο DNA, οι οποίες δεν έχουν αναζητηθεί από συγγενικά πρόσωπα. Νοσηλευόμενα στα νοσοκομεία της Αττικής, έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής 13 άτομα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ξέρανε» τη Σέλτικ η ΑΕΚ

«Ξέρανε» τη Σέλτικ η ΑΕΚ
INTIME SPORTS

Η ΑΕΚ με σκόρερ τους Γκάλο και Λιβάγια πέτυχε μια σπουδαία πρόκριση σε βάρος της Σέλτικ του Μπρένταν Ρότζερς, στο ΟΑΚΑ, νικώντας τους Σκοτσέζους με 2-1 μετά και το 1-1 του πρώτου αγώνα στη Γλασκώβη.

Η «Ένωση» έτσι «σφράγισε» το εισιτήριό της για τα πλέι-οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου θα αντιμετωπίσει τη Βιντεότον, η οποία από την πλευρά της απέκλεισε τη Σουηδική Μάλμε το βράδυ της Τρίτης.

Ο Γκάλο άνοιξε το σκορ για την ΑΕΚ απέναντι στη Σέλτικ στο 6ο λεπτό της αναμέτρησης, με τον Μάρκο Λιβάγια να διπλασιάζει τα τέρματα της ομάδας του Μαρίνου Ουζουνίδη στο 50′, πριν ο Σινκλέρ μειώσει στο 79′ για το σύνολο του Ρότζερς, που δεν κατάφερε να πετύχει ακόμη ένα τέρμα και να πάρει αυτό εν τέλει την πρόκριση.

ΑΕΚ (Μ. Ουζουνίδης): Μπάρκας, Μπακάκης, Λαμπρόπουλος, Οικονόμου, Χουλτ, Σιμόες, Άλεφ, Γκάλο, Κλωναρίδης, Μπακασέτας, Λιβάγια

Σέλτικ (Μ. Ρότζερς): Γκόρντον, Λούτσιγκ, Χέντρι, Σιμούνοβιτς, Τιέρνι, Μπροάουν, Εντσάμ, Φόρεστ, Ρόγκιτς, ΜακΓκρέγκορ, Γκρίφιθς

Πηγή: arenafm.gr

Άντεξε και προκρίθηκε μέσα στη Μόσχα ο ΠΑΟΚ

Άντεξε και προκρίθηκε μέσα στη Μόσχα ο ΠΑΟΚ
INTIME

Ο ΠΑΟΚ είναι στα πλέι-οφ του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο «δικέφαλος του Βορρά» έμεινε όρθιος και μέσα στη Μόσχα, κράτησε το 0-0 απέναντι στη Σπαρτάκ και, με προίκα το 3-2 του πρώτου αγώνα στην Τούμπα, πήρε παλικαρίσια πρόκριση στον επόμενο προκριματικό γύρο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Ήταν δίκαιο, κι έγινε πράξη. Οι «ασπρόμαυροι» έχασαν αρκετές ευκαιρίες απέναντι στη Σπαρτάκ Μόσχας, που μετά από ανόητη ενέργεια του Λουίζ Αντριάνο έμεινε με 10 παίκτες από το πρώτο ημίχρονο, και τελικά με το 0-0 προκρίθηκε στα πλέι-οφ.

Εκεί, θα αντιμετωπίσει την Μπενφίκα, που απέκλεισε τη Φενερμπαχτσέ.

Πηγή: arenafm.gr

Ισραήλ: «Σώθηκε» την τελευταία στιγμή η διοργάνωση της Eurovision

Ισραήλ: «Σώθηκε» την τελευταία στιγμή η διοργάνωση της Eurovision

Την τελευταία στιγμή το Ισραήλ «έσωσε» τη διοργάνωση του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision –που του είχε ανατεθεί μετά τη νίκη της Νέτα Μπαρζιλάι τον περασμένο Μάιο– χάρη σε μια συμφωνία χρηματοδότησης που επιτεύχθηκε κυριολεκτικά λίγες ώρες πριν λήξει το «τελεσίγραφο» που είχε δώσει στη χώρα η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU).

Η EBU απαιτούσε να καταθετεί μέχρι και σήμερα εγγύηση ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ εκ μέρους του Ισραήλ, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα ανέθετε τον διαγωνισμό σε άλλη χώρα. Το ποσό αυτό θα καλύψει το κόστος αν ακυρωθεί ο διαγωνισμός για οποιονδήποτε λόγο.

Η δημόσια υπηρεσία ραδιοτηλεόρασης του Ισραήλ (Kan) και το υπουργείο Οικονομικών συγκρούονταν τις τελευταίες εβδομάδες και αλληλοκατηγορούνταν ότι απειλούν αμοιβαία τη διοργάνωση του διαγωνισμού, ο οποίος θεωρείται πολύ σημαντικός για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Η Kan ζητούσε επιπρόσθετη χρηματοδότηση για να πληρώσει την εγγύηση αλλά το υπουργείο επέμενε να καλύψει το ποσό από τα χρήματα που έχει ήδη λάβει με βάση τον προϋπολογισμό.

«Η κρίση της Eurovision τελείωσε» μετέδωσε το δημόσιο ραδιόφωνο. «Η Kan θα καταθέσει σήμερα τα 12 εκατομμύρια της εγγύησης» πρόσθεσε. Το ποσό θα καλύψει τα έξοδα αν διαπιστωθεί ότι η Kan δεν είναι σε θέση να οργανώσει τον διαγωνισμό, για παράδειγμα λόγω πολέμου ή εξαιτίας μιας φυσικής καταστροφής. Αν ακυρωθεί ο διαγωνισμός, η κυβέρνηση και η Kan θα συμφωνήσουν μεταξύ τους το ποσό που θα λάβει ως οικονομική βοήθεια η πρώτη.

Το Ισραήλ έχει κερδίσει τέσσερις φορές τον διαγωνισμό της Eurovision και τον έχει φιλοξενήσει δύο φορές στην Ιερουσαλήμ, το 1979 και το 1999. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί η ακριβής ημερομηνία και η τοποθεσία του διαγωνισμού του 2019.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στη Θεσσαλονίκη μετά τα μεσάνυχτα οι δύο στρατιωτικοί

Με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στη Θεσσαλονίκη μετά τα μεσάνυχτα οι δύο στρατιωτικοί
INTIME

Με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος θα μεταβούν στη Θεσσαλονίκη οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης, που αφέθηκαν ελεύθεροι από τις τουρκικές φυλακές της Αδριανούπολης.

Με εντολή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, μεταβαίνει απόψε στην Αδριανούπολη το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο για να παραλάβουν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Αμέσως μετά θα τους μεταφέρει στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, όπου θα τους υποδεχτούν ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής.

Η προσγείωση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στη Θεσσαλονίκη υπολογίζεται για μετά τα μεσάνυχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες 1.00 π.μ. ‐ 3 π.μ..

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Οι συνεχείς προσπάθειες απέδωσαν, η διπλωματία ο μεγάλος κερδισμένος για μια ακόμα φορά»

ΥΠΕΞ: «Οι συνεχείς προσπάθειες απέδωσαν, η διπλωματία ο μεγάλος κερδισμένος για μια ακόμα φορά»
INTIME

Το ΥΠΕΞ χαιρετίζει το γεγονός της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, μετά από σχεδόν πέντε μήνες αδικαιολόγητης κράτησης στις φυλακές Αδριανούπολης. Σε ανακοίνωσή του, τονίζει πως «η απόφαση αυτή των τουρκικών αρχών είναι θετική και θα συμβάλει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στη φιλία των λαών μας».

«Προς την ίδια κατεύθυνση» σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών «θα συμβάλει και η τέλεση τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, των επίσημων εγκαινίων του ιστορικού κτηρίου του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Σμύρνη, η οποία είχε αναβληθεί λόγω της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών τον παρελθόντα Μάρτιο».

Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ακόμα πως οι συνεχείς προσπάθειες του πρωθυπουργού, του υπουργείου Εξωτερικών και των διπλωματικών και προξενικών αποστολών της Ελλάδος στην Τουρκία απέδωσαν και υπογραμμίζει ότι ο μεγάλος κερδισμένος αναδείχθηκε για μια ακόμα φορά η διπλωματία.