Τσίπρας: «Η Κομισιόν ενέκρινε προϋπολογισμό χωρίς περικοπές στις συντάξεις»

Τσίπρας: «Η Κομισιόν ενέκρινε προϋπολογισμό χωρίς περικοπές στις συντάξεις»

Έγκριση του ελληνικού προϋπολογισμού δίχως περικοπές στις συντάξεις υπήρξε από την Κομισιόν σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών από τον Νίκο Κοτζιά.

Απευθυνόμενος στον τέως ΥΠΕΞ ο κ. Τσίπρας τόνισε πώς «Φεύγεις σε μια ημέρα χαράς για την εξωτερική μας πολιτική», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον Νίκο Κοτζιά, «μια ημέρα χαράς», όπως είπε, «διότι όχι μόνο ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση μιας ιστορικής συμφωνίας με τους γείτονες μας που ανοίγει μια προοπτική ευημερίας και ειρήνευσης στην περιοχή μας αλλά και γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό χωρίς περικοπές στις συντάξεις, μετά από οκτώ χρόνια λιτότητας, πράγμα το οποίο ανοίγει τον δρόμο για πιο αισιόδοξες μέρες για τον ελληνικό λαό».

 

 

Δεύτερη χώρα σε εθισμό στο διαδίκτυο η Ελλάδα

Δεύτερη χώρα σε εθισμό στο διαδίκτυο η Ελλάδα

Αν και βρισκόμαστε σε μια εποχή ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων και στη ζωή των πολιτών έχουν ενταχθεί όλο και περισσότερες συσκευές υψηλής τεχνολογίας αλλά και «έξυπνες» εφαρμογές που εξυπηρετούν την καθημερινότητα μας, το διαδίκτυο φαίνεται πως αποτελεί ένα εργαλείο το οποίο μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να προκαλέσει σοβαρούς εθισμούς και ψυχικές διαταραχές.

Το παραπάνω συμπεραίνει η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο (ΕΕΜΔΕΔ) κατά την έκθεση των στοιχείων που παρουσίασε ο Λαρισαίος ψυχίατρος και πρόεδρος της Εταιρείας δρ. Κωνσταντίνος Σιώμος σε πρόσφατο συνέδριο για την προώθηση της Καινοτομίας στην Εκπαίδευση που έγινε στη Λάρισα.

Ο κ. Σιώμος, υποστήριξε πως ο εθισμός στο διαδίκτυο αποτελεί μια νόσο η οποία άρχισε να απασχολεί τους ειδικούς από το 2008 και τόνισε πως με βάση μια πρόσφατη έρευνα που έγινε σε συνεργασία της ΕΕΜΔΕΔ με εννέα πανεπιστήμια σε χώρες της Ευρώπης, «η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα μετά την Αγγλία σε εθισμό στο διαδίκτυο».

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΕΜΔΕΔ μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε πως με βάση τα στοιχεία ερευνών, ο εθισμός στο διαδίκτυο φαίνεται πως έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και στην περιοχή της Θεσσαλίας, ενώ έχει εντοπιστεί διπλασιασμός των ποσοστών στη Λάρισα από 6% το 2006 στο 12 % το 2011.

Επίσης υποστήριξε ότι, με βάση έρευνα που έγινε το 2014 περίπου ένας στους δέκα τεταρτοετείς φοιτητές της ιατρικής σχολής του ΑΠΘ έχουν εθισμό στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και αδυναμία στις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις, ενώ το ποσοστό στα υψηλόβαθμα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων βρίσκεται στο 7%.

Σημειώνεται επίσης πως σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της ΕΕΜΔΕΔ, ψυχίατρος δρ. Γιώργος Φλώρος, και αφορούσαν έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Computers in Human Behavior τον Ιούλιο του 2018 τα ποσοστά των συμπτωμάτων εθισμού τυπικά κυμαίνονταν περί το 25% πανευρωπαϊκά και στο 37,7% στους Έλληνες χρήστες.

Το προφίλ του εθισμένου ατόμου – η αιτία του εθισμού

Σύμφωνα με τον κ. Σιώμο το προφίλ του εθισμένου ατόμου στο διαδίκτυο σχετίζεται με εκείνο το παιδί ή τον έφηβο που κάνει έντονη και πολύωρη χρήση του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών σε καθημερινή βάση για ψυχαγωγικούς λόγους και εντοπίζονται τα συμπτώματα όπως : η κατάθλιψη, η έλλειψη άλλων ενδιαφερόντων, η δυσθυμία, η ελλειμματική προσοχή με υπερκινητικότητα αλλά και η δυσκολία προσαρμογής στο σχολικό περιβάλλον κτλ.

«Πρέπει να καταλάβουμε πως στην αλληλεπίδραση μεταξύ του ανθρώπου και του ηλεκτρονικού παιχνιδιού ή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενεργοποιείται το κύκλωμα της άμεσης ανταμοιβής » είπε ο κ. Σιώμος για να περιγράψει τις επιρροές που έχει στον εγκέφαλο η ιδιαίτερη χρήση του διαδικτύου και συμπλήρωσε : «Ενα like στο Facebook, ένα καλό ή ένα κακό σχόλιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και μια επιτυχία στο ηλεκτρονικό παιχνίδι «ανεβάζουν» ή «κατεβάζουν» την ντοπαμίνη (ορμόνη της χαράς) από τον επικλινή πυρήνα του εγκεφάλου και έτσι δουλεύει το μοντέλο της άμεσης ανταμοιβής».

Μεταξύ άλλων ο κ. Σιώμος είπε ότι οι πιο σοβαρές περιπτώσεις εθισμού εντοπίζονται στα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια, ενώ επισήμανε πως υπάρχουν μελέτες από το 2011 αλλά και νευροαπεικονιστικές έρευνες που δείχνουν αλλαγές στη φαιά ουσία του εγκεφάλου, αλλά και αλλαγές σε ποσοστά μεταβολισμού της γλυκόζης στις εγκεφαλικές δομές στα φυσιολογικά άτομα σε σχέση με τα εθισμένα.

Πρόληψη και αντιμετώπιση του εθισμού

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, η πρόληψη είναι πολύ σημαντικός παράγοντας ώστε να αποφευχθούν τα φαινόμενα εθισμού στα παιδιά και τους εφήβους.

Ο κ. Σιώμος, είπε ότι η «πρόληψη σημαίνει ότι μπαίνουν όρια στη χρήση του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, κατά τη διάρκεια της συνολικής ψυχαγωγίας του παιδιού». Τόνισε δε, ότι ο εθισμός στο διαδίκτυο εντοπίζεται εύκολα από τους γονείς, καθώς μπορούν να διαπιστώσουν εάν το παιδί τους χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο το διαδίκτυο ή παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια και εγκαταλείπει άλλα αγαπημένα χόμπι και ενδιαφέροντα.

Τέλος, εξηγώντας τη μέθοδο αντιμετώπισης του προβλήματος του εθισμού στα παιδιά και στους εφήβους ο πρόεδρος της ΕΕΜΔΕΔ είπε στο Αθηναϊκό & Μακεδονικό Πρακτορείο πως οι γονείς οι οποίοι έχουν αντιληφθεί πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα θα πρέπει να απευθυνθούν σε παιδοψυχίατρο και να γίνει αξιολόγηση του περιστατικού. «Θα πρέπει να γίνει έρευνα του περιστατικού ώστε να αξιολογηθεί εάν πρόκειται για μια απλή περίπτωση εθισμού, για να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα γνωσιακής συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας του παιδιού αλλά και ψυχοεκπαίδευσης των γονέων για τουλάχιστον 6 μήνες, ή εάν πρόκειται για περιστατικό όπου υπάρχει συνοσηρότητα και με άλλη ψυχική διαταραχή όπως είναι η ελλειμματική προσοχή με υπερκινητικότητα, η δυσθυμία, ή κάποια αγχώδη διαταραχή» τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Η Στέλλα γύρισε στον… πρώην της

Η Στέλλα γύρισε στον... πρώην της

Στην αγκαλιά του πρώην συντρόφου της, του εφοπλιστή Γιάννη Λεβεντάκη επέστρεψε μετά το χωρισμό της με τον Πάνο Ζάρλα η Στέλλα Μιζεράκη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Espresso, αυτές τις ημέρες μάλιστα η νικήτρια του Power of Love κάνει διακοπές της στην Καλαμάτα με τον πρώην παίκτη του Game of Love.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δυο τους έσπευσαν να κοινοποιήσουν την παρουσία τους εκεί μέσω του διαδικτύου, δίχως ωστόσο να αναφέρουν ότι βρίσκονται μαζί.

Αναζητώντας ηρεμία και περισσότερο χρόνο για να συνεχίσουν τη σχέση τους που πέρασε από πολλά…. στάδια.

 

 

«Χρόνια Πολλά στην Ελληνική Αστυνομία»

«Χρόνια Πολλά στην Ελληνική Αστυνομία»

Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τη Δοξολογία προς τιμήν του προστάτη της Αστυνομίας Αγίου Αρτεμίου, στον Ι.Ν. Πέτρου και Παύλου στη Λάρισα, μετέβη στο Αστυνομικό Μέγαρο όπου ξεναγήθηκε στην Έκθεση «Ιστορικών Αστυνομικών Κειμηλίων».

Με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις ο κ. Χαρακόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Επ’ ευκαιρία της εορτής του Αγίου Αρτεμίου, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμότερες ευχές μου σε όλα τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι γυναίκες και οι άνδρες της ΕΛΑΣ αποδεικνύουν καθημερινώς ότι με αυταπάρνηση, υψηλή συναίσθηση του καθήκοντος και ενίοτε με αυτοθυσία εκπληρώνουν την αποστολή τους.

Σε μια εποχή που η πάσης φύσεως εγκληματικότητα βρίσκεται σε έξαρση, και όπου η ανομία, δυστυχώς, επεκτείνεται, ο Έλληνας αστυνομικός στέκεται δίπλα στον πολίτη. Κι αυτό συμβαίνει παρά τις αντίξοες συνθήκες που καλείται να εκπληρώσει το έργο του: τΙς ελλείψεις σε εξοπλισμό, την έλλειψη προσωπικού στα Αστυνομικά Τμήματα και στις μάχιμες υπηρεσίες, αλλά και τις ιδεοληψίες από παρωχημένα στερεότυπα άλλων εποχών.

Είμαστε βέβαιοι ότι με την ενεργότερη στήριξη της Πολιτείας, η Ελληνική Αστυνομία μπορεί να πολλαπλασιάσει τις ήδη σημαντικές επιτυχίες της στην πάταξη της εγκληματικότητας και στον περιορισμό της ποικιλόμορφης ανομίας.

Εύχομαι σε όλους τους Έλληνες Αστυνομικούς χρόνια πολλά ε υγεία για τους ίδιους και τις οικογένειές τους».

Εκρήξεις σε εκλογικά κέντρα στην Καμπούλ

Εκρήξεις σε εκλογικά κέντρα στην Καμπούλ
Φωτογραφία Αρχείου

Πολλές εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα σε εκλογικά κέντρα στην Καμπούλ προκαλώντας έναν άγνωστο ακόμη αριθμό θυμάτων, την ώρα που οι Αφγανοί καλούνται στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές, δήλωσε αξιωματούχος και αυτόπτες μάρτυρες.

Σε ένα από τα εκλογικά κέντρα που σημειώθηκε έκρηξη, ένα σχολειό στο βόρειο τμήμα της Καμπούλ, δημοσιογράφος του AFP είδε το τρομαγμένο πλήθος να φεύγει τρέχοντας. Εξάλλου άλλοι άνθρωποι δήλωσαν ότι έγιναν μάρτυρες και άλλων εκρήξεων.

«Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες μετά τις πολλές εκρήξεις», επεσήμανε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας, χωρίς να είναι σε θέση να δώσει άλλες διευκρινίσεις προς το παρόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κοτζιάς: «Είμαι ο πιο ευτυχής παραιτηθείς Υπουργός»

Κοτζιάς: «Είμαι ο πιο ευτυχής παραιτηθείς Υπουργός»

Σε κλίμα συγκίνηση από την πλευρά του Νίκου Κοτζιά ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 11.30 το πρωί η τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών.

Αυτό ήταν μάλιστα και το πρώτο τετᾱ-τετ Νίκου Κοτζιά και Αλέξη Τσίπρα μετά την παραίτηση του πρώτου.

«Κάτω από την ηγεσία σας η χώρα βγήκε από το βούρκο που βρέθηκε. Σήμερα μας ακούν και θέλουν τη γνώμη μας και είμαι ευτυχής για τα συγχαρητήρια που έλαβα. Απελευθέρωσα τον εαυτό μου από τα βάρη.

Θέλω να συγχαρώ τους κ.κ. Ζάεφ, Ντιμιτρόφ και τους 80 βουλευτές των Σκοπίων. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό για την τιμή που μου έκανε και να πω ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να μετριούνται με το μπόι των άλλων».

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο Νίκος Κοτζιάς και ενώ περίμενε χαμογελαστός τον Αλέξη Τσίπρα στα σκαλοπάτια δήλωσε ο πιο ευτυχής Υπουργός που παραιτείται, ενώ τόνισε ότι θα συνεχίσει την διδασκαλία του στο Πανεπιστήμιο.

 

Διαδήλωση για το Brexit στο Λονδίνο

Διαδήλωση για το Brexit στο Λονδίνο

Βρετανοί από τις τέσσερις γωνιές της χώρας σκοπεύουν να διαδηλώσουν σήμερα στο Λονδίνο ζητώντας τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για το Brexit.

Οι διαδηλωτές, που θα φτάσουν στη βρετανική πρωτεύουσα με περισσότερα από 150 λεωφορεία, θα πραγματοποιήσουν πορεία στο κέντρο της πόλης με κατεύθυνση το κοινοβούλιο, έπειτα από έκκληση του κινήματος People’s Vote.

Στην τελευταία κινητοποίηση αυτού του είδους τον Ιούνιο είχαν συμμετάσχει περίπου 100.000 άνθρωποι και οι διοργανωτές ελπίζουν σήμερα να ξεπεράσουν αυτό τον αριθμό, με «την πιο μεγάλη» και την «πιο θορυβώδη» διαδήλωση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ με στόχο τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για το Brexit.

Την κινητοποίηση στηρίζει η εφημερίδα The Independent, η διαδικτυακή αίτηση της οποίας υπέρ ενός νέου δημοψηφίσματος έχει υπογραφεί από περίπου 900.000 ανθρώπους.

Το κίνημα People’s Vote έχει προειδοποιήσει ότι «έρχεται κρίση» καθώς οι Βρετανοί βουλευτές πρέπει να ψηφίσουν την όποια συμφωνία στην οποία θα καταλήξει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο το αίτημα του κινήματος δεν φαίνεται να πείθει τη Μέι, η οποία αντιτίθεται σθεναρά στην ιδέα ενός νέου δημοψηφίσματος.

«Δεν θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα. Οι πολίτες ψήφισαν» με ποσοστό 52% στις 23 Ιουνίου 2016 υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός την Τετάρτη.

Από την πλευρά τους οι διοργανωτές επισημαίνουν ότι, αν και απομένουν μόλις λίγοι μήνες πριν το Brexit, που είναι προγραμματισμένο για τις 29 Μαρτίου 2019, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και ΕΕ είναι τελματωμένες, καθώς προσκρούουν σε ορισμένα ζητήματα.

Η ιδέα ενός νέου δημοψηφίσματος έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος τους τελευταίους μήνες, έχοντας πλέον τη στήριξη και πολιτικών προσωπικοτήτων όπως ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

Μεταξύ των σημερινών ομιλητών είναι ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Χαν, καθώς και βουλευτές τόσο των Εργατικών όσο και των Συντηρητικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Σαλβίνι: «Δε φοβόμαστε τους οίκους αξιολόγησης»

Σαλβίνι: «Δε φοβόμαστε τους οίκους αξιολόγησης»

«Είμαστε εδώ για να απαντήσουμε στα προβλήματα των Ιταλών. Όχι, για να τινάξουμε στον αέρα κυβερνήσεις ή για να φοβηθούμε οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι στο παρελθόν απέτυχαν στις κρίσεις τους, όπως θα συμβεί και αυτή την φορά. Είναι ένας καλός προϋπολογισμός και θα πάμε μέχρι τέλους».

Τάδε έφη ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι το πρωί του Σαββάτου από τη λίμνη του Κόμο σχετικά με τους οίκους αξιολόγησης και τους φόβους που παρουσιάζουν αυτοί για την ιταλική οικονομία.

Μάλιστα πρόσθεσε χαριτολογώντας ότι ο ίδιος κάνει γιόγκα για να ξεπεράσει αυτές τις κρίσεις.

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο γιαγιά και εγγονή μετά από τροχαίο

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο γιαγιά και εγγονή μετά από τροχαίο
INTIME

Τροχαίο ατύχημα που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό γιαγιάς και εγγονής σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στο Ηράκλειο Κρήτης.

Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες η 48χρονη γυναίκα και πιθανότατα επειδή έχασε τον έλεγχο του οχήματος, έπεσε πάνω σε έναν φοίνικα.

Το ευτύχημα είναι ότι τόσο η γιαγιά όσο και το μικρό παιδάκι που βρισκόταν στο ειδικά προσαρμοσμένο κάθισμα δεν υπέστησαν σοβαρά τραύματα και μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για περαιτέρω εξετάσεις.

 

Χιλιάδες εγκλωβισμένοι μεταναστές στα σύνορα του Μεξικού

Χιλιάδες εγκλωβισμένοι μεταναστές στα σύνορα του Μεξικού

Χιλιάδες μετανάστες από την Ονδούρα βρίσκονταν χθες Παρασκευή εγκλωβισμένοι από τις δυνάμεις ασφαλείας του Μεξικού σε μια γέφυρα, αφού πέρασαν με τη βία τα σύνορα της χώρας με τη Γουατεμάλα με την ελπίδα να φτάσουν στις ΗΠΑ.

Οι μετανάστες αυτοί, που επί ημέρες συγκεντρώνονται στη μεθοριακή πόλη Τεκούν Ουμάν στη Γουατεμάλα κατέστρεψαν χθες το απόγευμα το συρματόπλεγμα ενός μεθοριακού φυλακίου της χώρας. Στη συνέχεια πέρασαν στη γέφυρα που ενώνει τη Γουατεμάλα με το Μεξικό όπου οι μεξικανικές δυνάμεις αντιμετώπισης ταραχών τους έκλεισαν τον δρόμο αναγκάζοντάς τους να παραμείνουν εκεί αναμένοντας να ξεκινήσει η διαδικασία για την υποβολή αιτήματος για την παροχή βίζας.

Ωστόσο ομοσπονδιακοί αστυνομικοί του Μεξικού επέτρεψαν σε κάποιες γυναίκες και παιδιά να περάσουν πάνω σε φορτηγά και περιστοιχισμένοι από πράκτορες της υπηρεσίας μετανάστευσης.

«Πιστεύαμε ότι θα περάσουμε με ηρεμία και ξαφνικά άρχισαν να πέφτουν πέτρες και δακρυγόνα», δήλωσε η Μάρτα, 28 ετών, η οποία έχασε μέσα στο πλήθος των μεταναστών του δύο γιους της. «Ξεφύγαμε από τη βία και μας χτύπησαν μόλις φτάσαμε εδώ», κατήγγειλε ενώ θήλαζε το μωρό της.

«Δεν πίστευα ποτέ ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο», σχολίασε ο Χοσουέ, ένας ταξιτζής 32 ετών.

«Θα μείνουμε εδώ μέχρι να μας ανοίξουν», προειδοποίησε από την πλευρά του ο 36χρονος Αντονάι, που ταξιδεύει μαζί με τους ανιψιούς του ηλικίας δύο, τριών και 14 ετών.

Κάποιοι μετανάστες προτίμησαν να πηδήξουν μέσα στο ποτάμι από τη γέφυρα, δοκιμάζοντας την τύχη τους κολυμπώντας ή πιασμένοι από βάρκες.

Άλλοι πήραν τον δρόμο πίσω για την Τεκούν Ουμάν για να ξεκουραστούν προτού δοκιμάσουν ξανά να περάσουν στο Μεξικό.

Σχεδόν 4.000 πολίτες της Ονδούρας, σχηματίζοντας ένα ανθρώπινο «καραβάνι», έχουν φτάσει τις τελευταίες ημέρες σε μικρές ομάδες με τα πόδια ή λεωφορεία στην Τεκούν Ουμάν. Έφυγαν το Σάββατο από την πόλη Σαν Πέδρο Σούλα, στη βόρεια Ονδούρα, για να ξεφύγουν από τη βία και τη μιζέρια στη χώρα τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ορκίστηκε υπουργός Εξωτερικών ο Αλέξης Τσίπρας

Ορκίστηκε υπουργός Εξωτερικών ο Αλέξης Τσίπρας

Νέος υπουργός Εξωτερικών από το πρωί του Σαββάτου είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας λίγο πριν τις 10:30 το πρωί πέρασε την πόρτα του προεδρικού μεγάρου και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Εκεί και με πολιτικό όρκο ορκίστηκε ως υπουργός Εξωτερικών και εν συνεχεία μετέβη στο υπουργείο Εξωτερικών για τη διαδικασία παράδοσης-παραλαβής του από τον Νίκο Κοτζιά.

 

 

Έρχεται ο «Ορέστης» και φέρνει κακοκαιρία

Έρχεται ο «Ορέστης» και φέρνει κακοκαιρία

«Ορέστη» ονόμασε η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), τη νέα κακοκαιρία που θα επηρεάσει τη χώρα μας από τη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, μια διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα οδηγήσει, στα ανοικτά του Ιονίου την Κυριακή, στη δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού, το οποίο μέσα στις επόμενες 48 ώρες θα κινηθεί προς τα ανατολικά, προκαλώντας ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας.

Ο «Ορέστης», ήδη από το απόγευμα της Κυριακής, θα προκαλέσει τοπικές βροχοπτώσεις και λίγες σποραδικές καταιγίδες σε διάσπαρτες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

Τη Δευτέρα βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα, με εξαίρεση την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Τα φαινόμενα στο Ιόνιο και στα δυτικά-κεντρικά ηπειρωτικά αναμένονται να είναι κατά τόπους ισχυρά και είναι πολύ πιθανό να συνοδευθούν από χαλαζοπτώσεις.

Ενισχυμένοι άνεμοι εντάσεων έξι έως επτά και τοπικά οκτώ μποφόρ θα πνέουν στο Ιόνιο, ενώ στο Αιγαίο οι εντάσεις των ανέμων δεν θα ξεπερνούν τα έξι μποφόρ. Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν πτώση, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Κατά το διήμερο Τρίτης και Τετάρτης, καθώς ο «Ορέστης» θα κινείται προς το Ανατολικό Αιγαίο, βροχές που τοπικά θα έχουν έντονο χαρακτήρα, αναμένεται να εκδηλωθούν σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα θαλάσσια και παράκτια τμήματα.

Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Βόρειας Ελλάδας, ενώ πιθανώς την Τετάρτη και σε ορεινά της Κεντρική Ελλάδας, σε υψόμετρα κατά προσέγγιση μεγαλύτερα από 1.900 μέτρα. Πολύ ενισχυμένοι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη, ιδιαίτερα στο Αιγαίο όπου τοπικά οι εντάσεις τους θα φτάσουν τα οκτώ με εννέα μποφόρ. Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν πτώση σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με το meteo/ΕΑΑ, βελτίωση του καιρού αναμένεται από τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης, ωστόσο αυξημένες είναι οι πιθανότητες νέας υποτροπής του καιρού προς το τέλος της εβδομάδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ