Μπορίσοφ: Πολύ σημαντική η Τουρκία στην περιοχή

Μπορίσοφ: Πολύ σημαντική η Τουρκία στην περιοχή
Υπέρ της Τουρκίας τάχθηκε ξεκάθαρα ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορισόφ, προκαλώντας αίσθηση. “Είπα στους Έλληνες συναδέλφους μου να βρουν εργαλεία για να βοηθηθούν από μόνοι τους, διότι τους υποστηρίζουμε με όλους τους τρόπους, αλλά η Τουρκία τώρα παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μολονότι η ΕΕ και οι ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν την Τουρκία για το Σύμφωνο με τη Λιβύη και υποστήριξαν την Ελλάδα και την Κύπρο, εντούτοις δεν ακολούθησε την ίδια γραμμή και ο κ. Μπορίσοφ από την πλευρά της Βουλγαρίας. Στην ουσία δήλωσε στην ελληνική κυβέρνηση να βρει μόνη της τη λύση, καθότι η Τουρκία διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός της γείτονος χώρας ανέφερε τα εξής στη Σύνοδο Κορυφής: «Όλοι οι ηγέτες μίλησαν πολύ πιο ήπια για την Τουρκία χθες βράδυ. Όλοι παρατήρησαν ότι η συμφωνία για το μεταναστευτικό πρέπει να συνεχιστεί και ότι έχει ένα πολύ σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο. Κανένας δεν μιλά για κυρώσεις λόγω της εξαγωγής όπλων πια. Το αντίθετο: Όταν υπάρχουν κυρώσεις, η Τουρκία στρέφεται στη Ρωσία για να εξοπλιστεί και δεν σταματά. Είπα στους Έλληνες συναδέλφους μου να βρουν εργαλεία για να βοηθηθούν από μόνοι τους, διότι τους υποστηρίζουμε με όλους τους τρόπους, αλλά η Τουρκία τώρα παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή”.

Η στάση της ΕΕ

Έντονη είναι παράλληλα και η προσπάθεια της ΕΕ να διατηρήσει τις ισορροπίες, παρά τη δήλωση στήριξης σε Ελλάδα και Κύπρο. Αυτό έγινε ξεκάθαρο στις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος είπε πολλές φορές πόσο σημαντική χώρα είναι η Τουρκία.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε με την πρόεδρο της Κομιισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε τα εξής: “Η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει τη σημαντική συνεργασία με την Τουρκία και να εκπονήσει ένα στρατηγικό σχέδιο για να αποφασίσει τι θα κάνει με αυτή την σημαντική χώρα στο μέλλον”.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Σαρλ Μισέλ χρησιμοποίησε τέσσερις φορές το επίθετο «σημαντικός», όταν αναφέρθηκε στην Τουρκία.