Δ. Ευγενίδης: Τεράστιες ελλείψεις στα φάρμακα

Δ. Ευγενίδης: Τεράστιες ελλείψεις στα φάρμακα
“Τραγικό” χαρακτήρισε το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Διονύσης Ευγενίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον αέρα του Flash 99.4. Ο κ. Ευγενίδης τόνισε πως το πρόβλημα υφίσταται εδώ και χρόνια, και είναι πολύ δύσκολο να λυθεί, καθότι οι λόγοι που το προκαλούν είναι “καθαρά οικονομικοί”

“Είναι τραγικό αυτό το θέμα των ελλείψεων. Πραγματικά έχει φέρει σε πολύ μεγάλη δυσκολία και εμάς τους φαρμακοποιούς και τους ασθενείς που δεν μπορούν να βρουν τι στιγμή που πρέπει το φάρμακο που χρειάζονται. Είναι παλίο το πρόβλημα και όσο βρίσκεται στην επικαιρότητα σημαίνει ότι δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση”.

“Η ασθένεια δεν μπορεί να περιμένει”

Συνεχίζοντας, ο κ. Ευγενίδης κατήγγειλε πως “είναι πολλά τα φάρμακα στα οποία έχουμε ελλείψεις. Το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι είναι όλα φάρμακα πολυεθνικών εταιρειών, οπότε έχουν έντονο εξαγωγικό ενδιαφέρον, γιατί κυκλοφορούν και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και μάλιστα κυκλοφορούν σε πολύ υψηλότερες τιμές. Κάποιοι λοιπόν προτιμούν να τα στέλνουν στο εξωτερικό παρά να τα κρατάνε στη χώρα μας. Παράλληλα οι μητρικές εταιρείες του εξωτερικού βλέπουν ότι τα φάρμακα που δίνουν στη χώρα μας είναι σε πολύ χαμηλές τιμές και τα στέλνουν σε πολύ μικρότερες ποσότητες. Και τι μένει για τους Έλληνες ασθενείς; Ένα μικρό μέρος με το ζόρι. Οπότε προσπαθούμε να βρούμε λύση εμείς οι φαρμακοποιοί”.

Ερωτηθείς για τη στάση των πολιτών, ο κ. Ευγενίδης ανέφερε πως “επειδή αυτό το πρόβλημα υπάρχει για πολλά χρόνια, ο κόσμος ξέρει ότι θα έρθει στο φαρμακείο και μπορεί να περιμένει μία, δύο ή και πέντε – δέκα μέρες μέχρι να βρεθεί το φάρμακό του. Αν υπάρχει κάποιο απόθεμα έχει καλώς. Αν όχι θα πρέπει εμείς να ψάξουμε σε όλη την πόλη και καμιά φορά έξω από τον νομό για να μπορέσουμε να βρούμε από κάποιον συνάδελφο που δεν το χρειάζεται εκείνη τη στιγμή. Η ασθένεια δεν μπορεί να περιμένει”.

“Επειδή το θέμα είναι καθαρά οικονομικό, πολύ φοβάμαι ότι πολύ δύσκολα θα βρεθεί μια λύση”

Αναφερθείς στη δράση του Φ.Σ.Θ σχετικά με το πολύκροτο αυτό ζήτημα, ο κ. Ευγενίδης σημείωσε τα εξής: “Εμείς ως σύλλογος έχουμε στείλει τη λίστα με τα φάρμακα που έρχονται σε μειωμένες ποσότητες στη χώρα μας και αυτά που δεν έρχονται σχεδόν καθόλου, και στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και στον ΕΟΦ. Πιστεύουμε ότι η πολιτεία θα πρέπει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε αυτό το φαινόμενο να εκλείψει από τη χώρα μας. Επειδή όμως το θέμα είναι καθαρά οικονομικό, πολύ φοβάμαι ότι πολύ δύσκολα θα βρεθεί μια λύση. Δηλαδή κάποιος θα πρέπει να πάρει μια πολύ μεγάλη πολιτική απόφαση και να θέσει ως προτεραιότητα την υγεία”.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Ευγενίδης στον Flash 99.4: