Δ. Κούβελας / Η Ελλάδα της ανάπτυξης για όλους

Κούβελας Η Ελλάδα της ανάπτυξης
Του Δημήτρη Κούβελα*
Η προπαγάνδα του λαϊκισμού προκάλεσε μεγάλο κακό στη χώρα μας, με αποτέλεσμα το νέφος ενός περιλάλητου αλλά τελικά ανύπαρκτου ηθικού πλεονεκτήματος, να βρίσκεται πάνω από την Ελλάδα για χρόνια.

Οι ρίζες μας ωστόσο, αποδείχθηκαν ισχυρές. Δεν υποχωρήσαμε. Αντιθέτως βγήκαμε πιο ισχυροί ως παράταξη, επιλέξαμε μία ‘’Συμφωνία Αλήθειας’’ με τον λαό, και κερδίσαμε την εμπιστοσύνη του. Το πρώτο πράγμα που ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως νέος Πρωθυπουργός, ήταν οι τομές που θα επιδίωκε η νέα Κυβέρνηση, στο κομμάτι της Ανάπτυξης. Ο τίτλος του σχεδίου νόμου, που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Ολομέλεια της Βουλής – ‘’Επενδύω στην Ελλάδα’’ – νομίζω ότι τα λέει όλα.

Ύστερα από 4 μήνες, η εικόνα της χώρας είναι διαφορετική: Η οικονομία έχει τεθεί σε τροχιά ανάπτυξης, τα capital controls είναι παρελθόν, ο δείκτης οικονομικού κλίματος είναι ο υψηλότερος από το 2008 και δανειζόμαστε με τα χαμηλότερα επιτόκια από ποτέ. Η χώρα μας, μία μικρή χώρα των Βαλκανίων αλλά με μεγάλο εύρος αναπτυξιακής προοπτικής, έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ τις επενδύσεις, που θα συντείνουν σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και θα δημιουργήσουν ένα ακόμη καλύτερο δημοσιονομικό περιβάλλον. Η παραδοχή, ότι οι επενδύσεις και η ανάπτυξη προϋποθέτουν ένα όσο το δυνατόν πιο ασφαλές περιβάλλον, είναι αυτονόητη. Δύο παράγοντες ασφάλειας θα ξεχώριζα: Το σταθερό νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο αφενός, την πολιτική σταθερότητα αφετέρου, από την οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και η οικονομική σταθερότητα.

Σήμερα, η συγκυρία είναι ιδανική. Έχουμε μία νέα και αυτοδύναμη κυβέρνηση, με ισχυρή εντολή να ανατάξει την οικονομία και να διαμορφώσει το πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα ευνοηθούν οι επενδύσεις, θα παραχθεί πλούτος και θα προκύψουν  πολλές και καλύτερες δουλειές, ιδίως για τους νέους ανθρώπους. Αυτή η πολιτική σταθερότητα αποτελεί σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα, την ώρα που οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης, προσπαθούν να διαφυλάξουν εύθραυστες πλειοψηφίες κυβερνήσεων συνασπισμού.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ήρθε προκειμένου να αποτελέσει τον καταλύτη, μέσω του οποίου θα ενεργοποιηθούν οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, και θα αρθούν τα δεκάδες επενδυτικά και αδειοδοτικά εμπόδια.

Επιταχύνονται οι διαδικασίες, με τη συνδρομή και ευθύνη ιδιωτών ελεγκτών για τα 2.500 επενδυτικά σχέδια, που έχουν ξεχαστεί σε κάποιο συρτάρι. Ρυθμίζονται περιβαλλοντικά και πολεοδομικά θέματα, τοποθετώντας ψηλά τον πήχη στο ύψος των απαιτήσεων της ψηφιακής εποχής, και των καλών ευρωπαϊκών και διεθνών πρακτικών, προς όφελος επενδυτών και φυσικού περιβάλλοντος. Θεραπεύονται οι γραφειοκρατικές αδυναμίες, που μας κληροδοτήθηκαν από το αμαρτωλό παρελθόν. Δίνεται χείρα βοηθείας σε start ups και επιχειρήσεις με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, να σταθούν στα πόδια τους. Στηρίζονται πραγματικά οι εργαζόμενοι, καταπολεμώντας τις επισφαλείς μορφές εργασίας.

Η Κεντρική Μακεδονία αντιμετωπίζει πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας, αγγίζοντας με επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ το 25%. Ειδικά στους νέους ανθρώπους φτάνουν και ξεπερνούν το 30%. Η Θεσσαλονίκη επιβάλλεται να γίνει το κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ένας κόμβος καινοτόμων, ψηφιακών επενδύσεων. Ένας κόμβος υψηλού επιπέδου τουριστικών παροχών.  Ήρθε η ώρα το λιμάνι της Θεσσαλονίκης να καταστεί κέντρο διαμεταφορικό, αλλά και επιχειρηματικό, αφού συνδεθεί με το σιδηροδρομικό δίκτυο, καθιστώντας την Κεντρική Μακεδονία ως το γεωγραφικό σημείο, που οι στρατηγικές επενδύσεις γίνονται άμεσα και κυρίως γρήγορα, χωρίς γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια.

Στόχος της νέας Κυβέρνησης, είναι να αρχίσει γρήγορα και πάλι να βγαίνει καπνός από τα φουγάρα των εργοστασίων, να στηριχθεί η βαριά βιομηχανία της χώρας μας, να τονωθεί και πάλι η οικοδομή, να δοθούν κίνητρα σε επαγγελματίες, σε νέους επιχειρηματίες και επιστήμονες. Μόνο έτσι θα αλλάξει προς το καλύτερο η εικόνα της χώρας και θα πετύχουμε την ισότιμη ανάπτυξη, για όλους τους πολίτες.

Ο κ. Κούβελας είναι βουλευτής της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης