Δένδιας: Καμία συνεννόηση για το θέμα των Ιμίων

Ν. Δένδιας: Καμία συνεννόηση για το θέμα των Ιμίων
Ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία κατανόηση με την τουρκική πλευρά και καμία προσυνεννόηση για το θέμα των Ιμίων δήλωσε κατηγορηματικά σε συνέντευξή του στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «10» ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα σε κανέναν Έλληνα υπουργό να μπορέσει να έχει συνεννοήσεις αυτού του επιπέδου με την τουρκική πλευρά. Εκφεύγει της τρέχουσας ανταλλαγής απόψεων» είπε ο κ. Δένδιας και ξεκαθάρισε πως οι συνεννοήσεις της Ελλάδας με την Τουρκία είναι στο πλαίσιο πως πολλές φορές και από τις δύο πλευρές εκφράζονται ευχές για τη μη δημιουργία εντάσεων. Παράλληλα διεμήνυσε διαμήνυσε πως καμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί την γκριζοποίηση τμημάτων της ελληνικής επικράτειας.

Δεν ήταν τεστ των ελληνικών αντανακλαστικών ο πλους του Oruc Reis

Ερωτηθείς για το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, ο Νίκος Δένδιας απάντησε πως δεν υπήρξε επεισόδιο γύρω από το πλου του συγκεκριμένου πλοίου αλλά παραδέχτηλε πως «Δεν νομίζω ότι αριστεύσαμε στην επικοινωνία στο συγκεκριμένο θέμα».

Όσον αφορά στην ανακοίνωση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν ότι η Τουρκία θα κάνει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο στις περιοχές που κατά την άποψή της ορίζονται από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο είπε : «Θα ευχόμουν και θα εισηγούμουν στην Τουρκία να μην το κάνει αυτό. Φιλική μου συμβουλή προς την Τουρκία θα ήταν να μην συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο».

Παράλληλα τόνισε πως κόκκινη γραμμή κάθε Έλληνα πρωθυπουργού, και βεβαίως και του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του, είναι η προάσπιση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του ελληνικού κράτους. «Εγώ έχω ορκιστεί να φυλάττω το Σύνταγμα και τους νόμους. Η ελληνική επικράτεια περιγράφεται. Δεν έχω κανένα δικαίωμα να αποδώσω την ελληνική επικράτεια κατά ένα τετραγωνικό χιλιοστό μικρότερη απ’ ό,τι παρεδόθη στη δική μας κυβέρνηση» υπογράμμισε. Ερωτηθείς για τον υπουργό Άμυνας, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε: «Θεωρώ ότι είναι ένας πάρα πολύ ικανός πολιτικός ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Είναι ένας ευσυνείδητος υπουργός που ειλικρινά παλεύει για να προσπαθήσει οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να είναι στο επίπεδο που τους πρέπει στον τομέα της ετοιμότητας».

Μόνη μας διαφορά με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα και συνακόλουθα η ΑΟΖ

Σχετικά με το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, ο κ. Δένδιας κατέδειξε πως η διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα καταρχήν και συνακόλουθα επειδή έχει αλλάξει και το Δίκαιο της Θάλασσας, και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

“Καταρχήν, να επιχειρήσουμε να το λύσουμε μεταξύ μας, και αν δεν καταφέρουμε να το λύσουμε μεταξύ μας, θα κάνουμε ένα συνυποσχετικό, να περιγράψουμε αυτό το πρόβλημά μας» σημείωσε ο κ. Δένδιας και συμπλήρωσε : «Αν ο κ. Τσαβούσογλου έρθει και μου ζητήσει να πάμε στη Χάγη για να επιλύσουμε το ιδιοκτησιακό του σπιτιού που μου άφησε η γιαγιά μου στους Παξούς, δεν θα συμφωνήσω, δεν μπορώ να συμφωνήσω».

Αν οι Τούρκοι θέσουν ανάμεσα στα ζητήματα και το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ρητά πως είναι τόσο καθαρό που αν ήταν αντικείμενο ειλικρινούς συζήτησης μεταξύ δύο ανθρώπων θα λυνόταν πολύ εύκολα. «Ένας Έλληνας πρωτοετής της Νομικής και ένας Τούρκος πρωτοετής της Νομικής, με καλή πίστη και οι δύο, αν καθόντουσαν να το συζητήσουν, πιστεύω ότι θα το έλυναν» προσέθεσε. Σημείωσε ακόμα πως ένας μεγάλος αριθμός ζητημάτων που θέτει η Τουρκία είναι προσχηματικά και το ξέρει και η Τουρκία.

Διαβάστε επίσης:

Στ. Πέτσας: Η φασιστική επίθεση στο σπίτι του Άρη Πορτοσάλτε είναι επίθεση σε όλα όσα θέλουμε να προστατεύσουμε

Διαβάστε επίσης:

Δεν θα επιτραπεί σε γραφειοκρατικά εμπόδια να καθυστερήσουν έργα προς όφελος του πολίτη