Ράικου στη Novartis: Δέχθηκα εκβιασμό απ’ τον «Ρασπούτιν»

Ράικου στη Novartis: Δέχθηκα εκβιασμό από το «Ρασπούτιν»
Κατηγορίες εναντίον του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, του επονομαζόμενου και ως “Ρασπούτιν”, εξαπολύει η πρώην εισαγγελέας διαφθοράς, Ελένη Ράικου, η οποία ξεκίνησε την κατάθεσή της στην προανακριτική επιτροπή της βουλής για το σκάνδαλο Novartis. Μάλιστα έκανε λόγο για συμβόλαιο θανάτου εναντίον της, όταν αρνήθηκε να συνεργαστεί με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αλλά και για κατάσταση εκβιασμού από την πλευρά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.

«Κάποιος Ανδρικόπουλος δημοσιογράφος από την εφημερίδα «Nτοκουμέντο» με πήρε τηλέφωνο και μου είπε πως κατηγορούμαι η ίδια για απόκρυψη στοιχείων από κάποια κα. Ζαμανίκα. Κατόπιν υπήρξε εναντίον μου δημοσίευμα. Κατάλαβα τότε πως υπήρξε συμβόλαιο θανάτου επειδή αρνήθηκα να συνεργαστώ  με τον Παπαγγελόπουλο! Θυμήθηκα την Τσατάνη που της είχαν βάλει εκρηκτικό μηχανισμό. Αισθάνθηκα διωκόμενη και θεσμικά απροστάτευτη. Αισθάνθηκα ότι το σχέδιο εκτέλεσής μου ήταν ήδη σε τελική φάση».

«Λειτουργούσε με τρόπο εκβιαστικό σε βαθμό που απορούσα πως τον στήριζε η τότε κυβέρνηση, έστηνε δημοσιεύματα με παρακρατικές μεθόδους, έφτιαχνε ιστορίες και διέσυρε αθώους ανθρώπους», συμπλήρωσε.

«Από το 2005 αποκαλούσε τον εαυτό του Ρασπούτιν»

Όπως υποστήριξε η κα. Ράικου, από το 2005 ο κ. Παπαγγελόπουλος αυτοαποκαλούνταν Ρασπούτιν. Τότε ήταν προϊστάμενος στην εισαγγελία Αθηνών και συνυπηρετούσαν μαζί. “Από τότε θυμάμαι να το λέει. Όταν με κύκλους μίλησα για πρώτη φορά το 2018 για τον Ρασπούτιν, ήμουν εγώ η ίδια που κάλεσα κάποιους δημοσιογράφους του δικαστικού ρεπορτάζ και τους ενημέρωσα για τον Ρασπούτιν, εννοώντας φυσικά τον Παπαγγελόπουλο. Εκείνοι για να μην γράψουν το όνομά μου, είπαν ότι τα είπαν οι κύκλοι Ράικου. Εγώ τα είχα πει, τον Παπαγγελόπουλο εγώ έτσι τον καταχώρησα, ως σκευωρό της ενεργούς πολιτικής».

Σημειωτέον δε πως η κα. Ράικου αναφέρθηκε σε σειρά πειθαρχικών διώξεων που ξεκίνησαν από την απόφασή της να μην στείλει στη Βουλή πολιτικά πρόσωπα χωρίς στοιχεία. «Μετά την άρνησή μου να ενδώσω στο να στείλω φάκελο για πολιτικούς, χωρίς να έχω στοιχεία και το δημοσίευμα της εφημερίδας «Nτοκουμέντο» ξεκίνησε σειρά πειθαρχικών μου διώξεων».

Συνεχίζοντας τόνισε τα εξής: “Όταν είδα και το πρωτοσέλιδο του «Ντοκουμέντο» εναντίον μου τον Μάρτιο του 2017 αισθάνθηκα τι θα πει συμβόλαιο θανάτου και πώς είναι να είσαι θεσμικά απροστάτευτη. Μέσα σε φόβο και ανασφάλεια έγραψα στις τρεις τα ξημερώματα την επιστολή με την οποία ζητούσα την αντικατάστασή μου. Επειδή είχα καταλάβει τι συμβαίνει έδωσα την επιστολή αυτή στη δημοσιότητα. Από τότε και μέχρι σήμερα, για πρώτη φορά στη ζωή μου, ακολούθησε μια σειρά πειθαρχικών διώξεων”.

Μάλιστα, τοποθετήθηκε και επί των ερευνών που είχε κάνει σε τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά και στην διερεύνηση των καταγγελιών για offshore του επιχειρηματία Διονύση Παναγιωτάκη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, διερεύνηση που οδήγησε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε ποτέ τέτοια offshore, ούτε και εμβάσματα από την Novartis προς τον κ. Παναγιωτάκη.

«Έψαξα τράπεζες. Από Alpha Bank βρέθηκε έμβασμα 28.000.000 ευρώ. Η χαρά μας ήταν μεγάλη. Ήλθαν κι άλλα αποτελέσματα. Τα συνολικά εμβάσματα Novartis ήταν 118.000.000 ευρώ. Την πρώτη λίστα τη χωρίσαμε. Κάποιοι έψαχναν εταιρείες, κάποιοι άλλοι φυσικά πρόσωπα. Στην ενιαία αρχή πληρωμών στείλαμε έγγραφο για συνδρομή ως προς φυσικά πρόσωπα. Να δούμε εάν μισθοδοτούνται από Δημόσιο για να διερευνήσουμε σχέσεις με Novartis. Στείλαμε έγγραφο και στην ΑΑΔΕ ζητώντας έναν υπάλληλο για βοήθεια. Έψαξα ειδικά τον κ. Παναγιωτάκη όμως είχα κατηγορηματική άρνηση. Δεν υπήρχε έμβασμα προς αυτόν».

Oι συναντήσεις με την Γιάννα Παπαδάκου

Η κ. Ράικου αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που είχε με την δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου.

«Τον Φεβρουάριο 2017 με επισκέφθηκε η δημοσιογράφος Παπαδάκου και ρωτούσε αν υπάρχουν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα. Άλλοι δημοσιογράφοι δεν είχαν ρωτήσει κάτι τέτοιο, καθώς η έρευνα ήταν σε αρχικό στάδιο. Η Παπαδάκου μου είπε όμως πως υπάρχουν. Μετά με πήρε κι ο Παπαγγελόπουλος. Ρωτούσε τα ίδια. Η Παπαδάκου με ξαναπήρε τον Μάρτιο. Ρωτούσε τα ίδια. Όταν της είπα πως δεν υπάρχει κάτι μου είπε πως “για Βενιζέλο και Πικραμμενο δεν βγαίνει κάτι”; κι άρχισε να μιλά για offshore Παναγιωτάκη και Βενιζέλου. Εξεπλάγην και της ζήτησα τα στοιχεία. Αν τα έχει να τα φέρει. “Φεύγω τώρα να στα φέρω”. Την κάλεσα μετά και της ζήτησα τα στοιχεία. Απέφυγε να φέρει οτιδήποτε».

«Λίγες ημέρες μετά με πήρε ο Παπαγγελόπουλος. “Ακόμα να στείλεις τη δικογραφία στη Βουλή”; “Εγώ δεν είμαι αυτής της σχολής” απάντησα. “Κάτσε και θα δεις” είπε. Αισθάνθηκα πως εκβιάζομαι». Η κ. Ράικου αναφέρθηκε ακόμα σε δημοσιεύματα, αλλά και σε πειθαρχικές διώξεις όπως είπε, που στόχο είχαν να την κάμψουν και να την διώξουν από το δικαστικό σώμα.