Δόβελος: Το νέο φορολογικό στηρίζει τη μεσαία τάξη

«Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στηρίζει τη μεσαία τάξη» δήλωσε ο οικονομολόγος – φοροτεχνικός Γιάννης Δόβελος μιλώντας στον flash99,4 και την εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι».

Όπως υποστήριξε ο κ. Δόβελος οι διατάξεις που προτείνονται για ψήφιση βελτιώνουν τη φορολογική νομοθεσία και δίνουν και αρκετές ελαφρύνσεις και σε μισθωτούς και σε ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ ενισχύεται και η επιχειρηματικότητα.

«Το κυριότερο που κάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι να μειώνει τη φορολογία των μικρών και μεσαίων με εισοδήματα μέχρι 10.00 ευρώ από το 22% στο 9%.» τόνισε.

Μάλιστα επεσήμανε πως ωφελούνται και οι μισθωτοί. «Το αφορολόγητο παραμένει στα 8.640 ευρώ αλλά για τα επιπλέον 1.360 ευρώ μέχρι τις 10.000 εισόδημα ή πάνω από το αφορολόγητο ωφελείται και ο μισθωτός με 13% γιατί η φορολογία για το ποσό της διαφοράς θα φορολογείται τώρα με 9% ενώ φορολογούνταν με 22%. Η μέση ωφέλεια που θα έχει ένας μισθωτός μηνιαία θα είναι 10-15 ευρώ από 1-1-2020» εξήγησε.

Πρόσθεσε δε, πως μειώνεται και ο φορολογικός συντελεστής των εταιρικών κερδών από το 28% στο 24% και είπε πως θα επιστραφεί στις επιχειρήσεις και ένα 5% της προκαταβολής του φόρου που έδωσαν το 2018».

Ο κ. Δόβελος χαρακτήρισε δύσκολη τη συγκέντρωση ηλεκτρονικών αποδείξεων ίση με το 30% του εισοδήματός και θεωρεί πως ίσως πέσει στο 20% καθώς υπάρχουν εισηγήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Μάλιστα επεσήμανε πως «εκτός του ότι αυξήθηκε το ποσοστό από το 10% στο 22% του εισοδήματος πλέον θα είναι στο πραγματικό εισόδημα και όχι στο τεκμαρτό».

Ο κ. Δόβελος διευκρίνισε πως στη συλλογή ηλεκτρονικών αποδείξεων μπαίνουν μέσα και οι επιτηδευματίες που έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά οι εισοδηματίες που έχουν εισόδημα από ακίνητη περιούσια.

Ακούστε τη συνέντευξη του Γιάννη Δόβελου στο Flash99,4