Επαναπατρισμός χιλιάδων Ελλήνων λόγω κορονοϊού -18 κρούσματα από το εξωτερικό

Επαναπατρισμός χιλιάδων Ελλήνων λόγω κορονοϊού -18 κρούσματα από το εξωτερικό
Χιλιάδες είναι οι Έλληνες του εξωτερικού που αυτές τις ημέρες επιστρέφουν στη χώρα μας εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Τα αποτελέσματα της έρευνας στις αεροπορικές πτήσεις που πραγματοποεί το κέντρο επιχειρήσεων στο Χαλάνδρι, δείχνουν ότι τις τελευταίες εφτά μέρες, σε 110 πτήσεις έχουν ιχνηλατηθεί περισσότεροι από 18.000 επιβάτες.

Μάλιστα διαπιστώθηκαν 18 κρούσματα κορονοϊού, με τους νοσούντες να μπαίνουν σε 14ήμερη καραντίνα. 13 κρούσματα κορονοϊού προέκυψαν σε τρεις πτήσεις με 366 επαναπατρισθέντες από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι έφτασαν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το προηγούμενο 48ωρο.

Παραβιάσεις στην καραντίνα για τον κορονοϊό

Τα κέντρα ιχνηλάτησης και ελέγχου, τσεκάρουν τηλεφωνικά ότι τηρείται η 14ήμερη καραντίνα. Ωστόσο από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έγινε σε 217 άτομα διαπιστώθηκε ότι 13 είχαν παραβιάσει την καραντίνα με αποτέλεσμα να τους επιβληθούν βαριά πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ.

Αυτοί οι έλεγχοι από σήμρερα θα έχουν πιο μεγάλο εύρος καθώς θα διεξάγονται μέσω της πλατφόρμας ιχνηλάτησης που θα χειρίζεται η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Ελληνική Αστυνομία. Παράλληλα, από την Τρίτη, οι λίστες πολιτών θα είναι στη διάθεση της ΕΛΑΣ, η οποία θα προβαίνει σε δειγματοληπτικούς ελέγχους και όπου διαπιστώνονται παραβιάσεις της καραντίνας θα βεβαιώνονται πρόστιμα.

Όσον αφορά στην ιχνηλάτηση των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυτή γίνεται στον 2ο όροφο της ΓΑΔΑ, με βάση λίστες του ΕΟΔΥ. Μέχρι στιγμής, αστυνομικοί, πυροσβέστες και στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και ΕΟΔΥ, έχουν ερευνήσει περισσότερα από 50 επιβεβαιωμένα κρούσματα και έχουν ιχνηλατήσει περίπου 1.000 επαφές αυτών, οι οποίες τέθηκαν σε 14ήμερη καραντίνα για προληπτικούς λόγους και μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων.