Έξι σλοβενικές πόλεις, υποψήφιες για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2025

Έξι σλοβενικές πόλεις, υποψήφιες για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2025

Συνολικά έξι πόλεις της Σλοβενίας κατέθεσαν υποψηφιότητα για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2025, ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας. Πρόκειται για τις πόλεις Λιουμπλιάνα, Λεντάβα, Νόβα Γκόριτσα, Πτούι, Κράν και Πιράν, των οποίων τα σχέδια για τη διεκδίκηση του τίτλου είναι- σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σχετική ανακοίνωση- ιδιαίτερα φιλόδοξα. 
Η Λιουμπλιάνα, της οποίας η υποψηφιότητα στηρίζεται από 25 δήμους έχει θέσει τρεις στόχους για τη διεκδίκηση του τίτλου: Την αύξηση του ποσοστού ικανοποίησης των πολιτών στο 90% από το πολιτιστικό “προϊόν”, την κατάταξή της στις πέντε κορυφαίες πόλεις όπου ο πολιτισμός “ πρωταγωνιστεί” μέχρι το 2026 και τη δημιουργία μίας νέας πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής.
Σύμφωνα με τη Νίνα Πέτσε Γκριλτς, επικεφαλής της ομάδας που προετοίμασε τον φάκελο της υποψηφιότητας της σλοβενικής πρωτεύουσας, εκτιμώμενου ύψους 63 εκατομυρίων ευρώ, η Λιουμπλιάνα έχει αυξημένες πιθανότητες να κερδίσει τον “ πολυπόθητο” τίτλο. Στο πρόγραμμα, προστίθενται και επενδύσεις ύψους 121,2 εκατομμυρίων ευρώ οι οποίες θα υλοποιηθούν ανεξάρτητα από το αν η Λιουμπλιάνα αναδειχθεί νικήτρια της διαδικασίας ή όχι, διευκρίνισε ο δήμαρχος Ζόραν Γιάνκοβιτς.
Η υποψηφιότητα της Λεντάβα στηρίζεται από δήμους της Κροατίας, της Ουγγαρίας και της Αυστρίας. Η μικρή πόλη στη βορειοανατολική Σλοβενία έλαβε, επίσης, επιστολές υποστήριξης από συλλόγους και φορείς που κατά το παρελθόν είχαν στηρίξει υποψηφιότητες άλλων πόλεων για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.
Η πόλη Νόβα Γκόριτσα διεκδικεί από κοινού με τον Ιταλό “ γείτονά” της, την πόλη Γκορίτσια τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, θεωρώντας πως πρόκειται για μια διαδικασία που θα δώσει προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν των δύο πόλεων και της ευρύτερης περιοχής και, παράλληλα, θα ενισχύσει τη συνεργασία τους σε διάφορα πεδία, όπως του πολιτισμού και του τουρισμού.
Η πόλη Πιράν κατέθεσε την υποψηφιότητά της η οποία στηρίζεται από δήμους της Κροατίας και της Ιταλίας και η υποψηφιότητα της πόλης Πτούι έχει τη στήριξη είκοσι δήμων.

©Πηγή: amna.gr