Φωτίου: Η ΝΔ θέλει να ευτελίσει τον θεσμό του ΠτΔ

Θ. Φωτίου Η ΝΔ θέλει να ευτελίσει τον θεσμό του ΠτΔ

«Η ΝΔ κάνει μια εξαιρετικά επικίνδυνη οπισθοχώρηση» υπογράμμισε η αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών, Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», για το άρθρο που αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το οποίο είναι στην ημερήσια διάταξη της σημερινής, τρίτης συνεδρίασης της Ολομέλειας για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Όπως είπε η κ. Φωτίου, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι κομματάρχης» και συμπλήρωσε ότι «η ΝΔ με ασύλληπτα τερτίπια και αλχημείες» θέλει να «ευτελίσει τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Αναφερόμενη στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, η κ. Φωτίου έκανε λόγο για «γελοιοποίηση του Συντάγματος που επιχειρείται από τη ΝΔ» και αυτό διότι -όπως εξήγησε- «δεν μπορεί στο ίδιο άρθρο να διασφαλίζεται αυτό που είναι καθήκον του Συντάγματος να διασφαλίσει, την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών, και στο ίδιο άρθρο να λες ότι αυτό εξασφαλίζεται με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Γιατί; Γιατί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αφορά την ακραία φτώχεια και δυστυχώς δεν εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών εκτός και αν τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Βρούτσης στη Βουλή, κατά τον κ. Μητσοτάκη, το διασφαλίζουν».

«Ο κ. Μητσοτάκης μιλάει με όρους ΔΝΤ για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» τόνισε η κ. Φωτίου και σημείωσε ότι «για τη Δεξιά, το προνοιακό κράτος -για το άρθρο που συζητάμε- είναι ένας φιλανθρωπικός μηχανισμός, δεν είναι ένας μηχανισμός παρέμβασης του κράτους κατά των κοινωνικών ανισοτήτων».

Επισήμανε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έριξε την ακραία φτώχεια με ένα σύνολο πολιτικών» και προσέθεσε: «Δώσαμε 3,5 δισ. όταν παραλάβαμε έναν προϋπολογισμό 789 εκατ. για το υπουργείο και άλλα τόσα περίπου που έδιναν οι δήμοι για τα αναπηρικά. Άρα μπορείτε να καταλάβετε ποιος νοιάζεται».

Ερωτηθείσα για την πορεία ανασύστασης του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Φωτίου μίλησε για ένα «πρωτοφανές γεγονός το οποίο συμβαίνει σε κόμμα το οποίο χάνει σε εκλογές, δεν έχει ξανασυμβεί στην Ελλάδα να μαζικοποιείται ένα κόμμα όταν χάσει, αυτό συμβαίνει τώρα». Επισήμανε δε ότι «ο ίδιος ο λαός [σ.σ. έρχεται] να μας στηρίξει σε μια αντιπολίτευση την οποία την θέλει μαχητική, τη θέλει τείχος κατά της λαίλαπας που φέρνει η ΝΔ στο τρίπτυχο που κάνει: εκποίηση δημόσιων αγαθών, ρουσφετολογία -και μέσα από αυτή ξαναστήσιμο του παλιού κράτους της Δεξιάς- και τρίτον αυταρχισμός και καταστολή».

*Τη συνέντευξη πήρε η Σοφία Παπαδοπούλου

 

©Πηγή: amna.gr