Γ. Τσαούσης: Δεν κάνει κουμάντο η ΝΔ στο μεταναστευτικό

Γ. Τσαούσης: Δεν κάνει κουμάντο η ΝΔ στο μεταναστευτικό
“Δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο κάνει κουμάντο η σημερινή κυβέρνηση στο μεταναστευτικό. Συνεχίζουν να υπάρχουν άνθρωποι από την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως είναι το επιτελείο του κου. Μουζάλα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος και πρώην τομεάρχης μεταναστευτικής πολιτικής στο Ποτάμι, κ. Γιώργος Τσαούσης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή “Απλά επικίνδυνοι“, μέσα από τη συχνότητα του Flash 99.4. Ο κ. Τσαούσης αναφέρθηκε εκτενώς στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, τονίζοντας πως η σημερινή κυβέρνηση δεν “θέλησε να μπει πολύ βαθιά στο ζήτημα”.

“To 60-70% είναι μετανάστες, όχι πρόσφυγες”

“Το προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι καυτό θέμα και εξελίσσεται διαρκώς. Η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγο να σταματήσει να παίζει αυτό το χαρτί. Στη Συρία συνεχίζονται οι πολεμικές συγκρούσεις και προφανώς κάποιοι άνθρωποι οδεύουν προς την Ευρώπη από εκεί. Αλλά όχι μόνο. Οι ροές είναι κατά κύριο λόγο μεταναστευτικές, σε ένα ποσοστό 60-70%, από χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, αλλά όχι εμπόλεμες. Και το υπόλοιπο 30-40% είναι άνθρωποι που έχουν προσφυγικό προφίλ”.

Ερωτηθείς σχετικά με το γιατί αυτοί οι άνθρωποι επιλέγουν να έρθουν στην Ελλάδα που μαστίζεται από την κρίση, ο κ. Τσαούσης τοποθετήθηκε ως εξής: “Η προηγούμενη κυβέρνηση τούς κάλεσε, και αυτό δεν μπορεί να επανορθωθεί εύκολα. Οι πύλες εισόδου της χώρας άνοιξαν το “αμαρτωλό” καλοκαίρι του 2015, όταν εκείνη η κυβέρνηση θεώρησε ότι μπορεί να αποτελέσει τον προστάτη των κατατρεγμένων όλου του κόσμου”.

“Η νέα κυβέρνηση είτε δεν θέλησε να μπει πολύ βαθιά στο μεταναστευτικό, είτε φοβάται να το κάνει”

Σχετικά με τη σημερινή κυβέρνηση, ο κ. Τσαούσης ανέφερε πως κατά την άποψή του, δεν κάνει αυτή ακόμη κουμάντο στο πολύκροτο αυτό ζήτημα. “Δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο κάνει κουμάντο η σημερινή κυβέρνηση στο μεταναστευτικό. Συνεχίζουν να υπάρχουν άνθρωποι από την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως είναι το επιτελείο του κου. Μουζάλα. Αυτά τα ξέρουμε από πολύ σοβαρές πηγές. Ακόμη και σε θέσεις συμβούλων ή συνεργατών υπουργών ή γενικών γραμματέων έχουν μπει άνθρωποι που μεγαλούργησαν κατά την προηγούμενη κυβέρνηση και είδατε πού έφτασε το πράγμα. Η νέα κυβέρνηση είτε δεν θέλησε να μπει πολύ βαθιά στο μεταναστευτικό, είτε φοβάται να το κάνει”.

Τέλος, μιλώντας για τα κέντρα φιλοξενείας, σημείωσε τα εξής: “Κλειστά κέντρα θα πρέπει να γίνουν κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα. Πρέπει να γίνουν και στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο. Η Ελλάδα από τη μέση και κάτω θέλει να είναι ανέγγιχτη από το πρόβλημα και να έχει μια προνομιακή μεταχείριση. Το λάθος που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση να μην συνεννοηθεί με τις τοπικές κοινωνίες και την τοπική αυτοδιοίκηση, σε έναν βαθμό το έκανε και η σημερινή”.

Αναλυτικά όσα ανέφερε ο κ. Τσαούσης εδώ: