Η Αθήνα καλεί την ΕΕ να σταθεί στο ύψος της

Η Αθήνα καλεί την ΕΕ να σταθεί στο ύψος της

Του Γιάννη Χαβιανίδη

Να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να καταδικάσει την τουρκική προκλητικότητα θα επιδιώξει ο Νίκος Δένδιας από τους Ευρωπαίους ομολόγους του, στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα καταγγείλει την Άγκυρα ότι μέσα από παράνομες ενέργειες προσπαθεί να μετατοπίσει την επιθετική της στάση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, με αιχμή το Αιγαίο. Επιπρόσθετα θα καταγγείλει ως “άκυρο” τη φερόμενη ως “συμφωνία” Τουρκίας-Λιβύης, έχοντας ως διπλωματικό “όπλο” την έντονη αμφισβήτηση που υπάρχει για αυτήν ακόμη και στο εσωτερικό της Λιβύης.

Με την ευκαιρία, ο Νίκος Δένδιας θα υπενθυμίσει στους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. ότι το τελευταίο διάστημα η Τουρκία δεν τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την κοινή δήλωσή της με τις Βρυξέλλες, όσον αφορά στο μεταναστευτικό.

Τα όσα υποστηρίξει σήμερα ο Νίκος Δένδιας θα αποτελέσουν προπομπό των θέσεων που θα αναπτύξει ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης στις Βρυξέλλες. Εκεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης να σταθούν ξεκάθαρα και χωρίς αστερίσκους στο πλευρό της Ελλάδας, διότι η χώρα μας είναι εκείνη που υπερασπίζεται δίκαια εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα. Η “συστράτευση” της Ευρώπης με την Αθήνα, εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, θα στείλει ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία οτι οδηγείται σε πολιτική απομόνωση.

Ρωσία και ΗΠΑ τραβούν το αυτί του “Σουλτάνου”

Πάντως, ήδη οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Ρωσία, η Αίγυπτος και το Ισραήλ καταδίκασαν τη στάση που κρατά η Άγκυρα απέναντι στην Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες.

Ακόμα και μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ -το οποίο πάντα τηρούσε «ίσες αποστάσεις» απέναντι στις διαφορές μας με την Τουρκία- ισχυρές χώρες κατέκριναν τη στάση του Ταγίπ Ερντογάν, με πρώτο τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος έθεσε έναν φραγμό στην επιθετικότητα των γειτόνων μας από όλα τα επίσημα βήματα.

Όσον αφορά στα μελλούμενα, μπορεί η τουρκική Βουλή, να ενέκρινε  την υποτιθέμενη “συμφωνία”, αλλά αυτό το χαρτί δεν το αναγνωρίζει κανείς και θα καταρρεύσει. Εμείς – όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής- “θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου αυτή η συμφωνία να μην ισχύσει”.