Οι δύο επιστολές ενημέρωσης της Ελλάδας στον ΟΗΕ

Πέτσας:
Μετά τις αλλεπάλληλες προκλητικές κινήσεις από την πλευρά της Τουρκίας με κορυφαία την υπογραφή  MoU με τη Λιβύη, η Ελλάδα έστειλε δύο επιστολές προκειμένου να ενημερώσει τόσο τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, όσο και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

Μάλιστα σε σχετική ερώτηση που τέθηκε προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κατά τη σημερινή καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι «η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί».

Το περιεχόμενο των επιστολών

Σ’ ότι αφορά το περιεχόμενο των επιστολών στην πρώτη η Ελλάδα επισημαίνει ότι η συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, αλλά ούτε και υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών.

Επιπλέον η επιστολή αναφέρει ότι η συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά, καθώς επίσης και το δικαίωμα τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες (π.χ. υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ). Επιπρόσθετα συμπληρώνει πως η συμφωνία είναι άκυρη, καθώς δεν εγκρίθηκε από τη Βουλή της Λιβύης, γεγονός που αποδεικνύεται και από την επιστολή του προέδρου της Βουλής της χώρας προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Ελλάδα απορρίπτει στο σύνολό της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Τέλος, στην ελληνική επιστολή υπογραμμίζεται ότι η συμφωνία αυτή διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και παράλληλα ζητείται να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα και επιπλέον να καλέσει τις Τουρκία και Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη που θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ενώ παράλληλα θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή.

Στη δεύτερη επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, η ελληνική πλευρά σημειώνει ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Έθνη και να μη δημοσιευθεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ

Πέτσας: «Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα»

Στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας τόνισε αναφορικά με το θέμα ότι «ο υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε τα ελληνικά επιχειρήματα στο χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Ανέδειξε την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, ζήτησε τη ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου».

Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα» ενώ πρόσθεσε πως το συγκεκριμένο θα τεθεί και από τον πρωθυπουργό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη και την Παρασκευή».

Τέλος, σε ερώτηση για το αν η παρουσία τουρκικού γεωτρύπανου ανοιχτά της Κρήτης αποτελεί κίνηση casus belli για την Ελλάδα, ο Σ. Πέτσας συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα θα κάνει ότι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Δείτε τις επιστολές ΕΔΩ