Η σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ απομακρύνει τις κάλπες

Η σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ απομακρύνει τις κάλπες
INTIME
«Υπάρχει ακόμα το ΚΙΝΑΛ»;

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Αυτό ήταν το ρητορικό ερώτημα που έθεσε στο Politik πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ όταν τον ρωτήσαμε για το κατά πόσο αληθεύουν οι φήμες περί επικείμενης προγραμματικής συνεργασίας των δύο κομμάτων της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.

Κι αυτό λέει πολλά, ενώ την ίδια στιγμή στην Κουμουνδούρου λένε πως η άρση της πολιτικής των ίσων αποστάσεων από την πλευρά της Φώφης Γεννηματά ανησυχεί ιδιαιτέρως τον Κυριάκο Μητσοτάκη και δυσκολεύει τη στρατηγική του για διπλές κάλπες.

Κι αυτό γιατί η Χαριλάου Τρικούπη δύσκολα πλέον θα παίξει το ρόλο συμμάχου της Πειραιώς και του Μαξίμου στην περίπτωση που τη χρειαστούν, ενώ αντιθέτως ενισχύεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη, η εσωκομματική αντιπολίτευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία έτσι κι αλλιώς αντιδρά στη λογική του πολιτικού σούπερ μάρκετ ως προς τη διεύρυνση, ανησυχεί πως μια όποια συνεργασία- σε πρώτη φάση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο- με το ΚΙΝΑΛ θα γίνει χωρίς όρους και προϋποθέσεις και θα υποκρύπτει μια προεκλογική σκοπιμότητα που θα μετατρέψει το ΣΥΡΙΖΑ σε ένα άχρωμο, συστημικό κόμμα που δεν θα διαφέρει σε πολλά από τον πάλαι ποτέ δικομματισμό.

Στο μεταξύ, στην Κουμουνδούρου δίνουν έμφαση σε σχέση με τη συνέντευξη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Αλέξη Παπαχελά στο ότι ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν διάψευσε κατηγορηματικώς οποιαδήποτε ανταλλαγή της κατάργησης της μείωσης των συντάξεων με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε αυτό το πλαίσιο, από το ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για διάψευση ενός ακόμα προεκλογικού μυθεύματος της ΝΔ.

Προς το «Προοδευτική Συμμαχια»

Όσον αφορά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο Αλέξης Τσίπρας προσανατολίζεται σε μία προσθήκη ονομασίας που δεν θα διχάσει, με πιθανότερη λύση το «Προοδευτική Συμμαχία».

Δεν είναι, όμως, βέβαιο αν κι αυτή η ονομασία δεν ενοχλήσει κάποια μέλη τα οποία σε μία τέτοια περίπτωση θα καταθέσουν εναλλακτική πρόταση.

Δεν είναι, πάντως, βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθεί εσωκομματικό δημοψήφισμα στις 5 και 6 Απριλίου αν η εναλλακτική πρόταση δεν συγκεντρώσει πολλές υπογραφές.

Περισσότερα, πάντως, θα έχουν ξεκαθαρίσει όταν θα έχουν συνεδριάσει σχετικές όλες οι εσωκομματικές τάσεις, δηλαδή απόψε Παρασκευή το αργότερο.