Κ. Χρυσόγονος: «Το ελληνικό κράτος πάει με το κάρο»

Κ. Χρυσόγονος: «Το ελληνικό κράτος πάει με το κάρο»
“Το ελληνικό κράτος είναι γραφειοκρατικό, δυσκίνητο, πάει ακόμα με το κάρο, ενώ οι άλλοι πάνε με το αεροπλάνο”, δήλωσε ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου στο ΑΠΘ και πρώην ευρωβουλευτής, κ. Κώστας Χρυσόγονος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή “Απλά επικίνδυνοι”, μέσα από τη συχνότητα του Flash 99.4. Σημειωτέον δε, πως τον Οκτώβρη του 2019 ο κ. Χρυσόγονος με τον καθηγητή του ΑΠΘ, Ιωάννη Κουκιάδη συνέταξαν γνωμοδοτικό σημείωμα για λογαριασμό του συλλόγου των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, σχετικά με το νόμιμο ή μη της διαδικασίας.

Ο κ. Χρυσόγονος μίλησε για το πολύκροτο ζήτημα του ΟΑΣΘ, τονίζοντας πως το κράτος θα έπρεπε να είχε προνοήσει ώστε να μη φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση, ενώ μάλιστα αναφέρθηκε και στο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως θα έπρεπε να κάνει αυτοκριτική όσο ήταν ακόμη στην κυβέρνηση.

“Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τη δημόσια διοίκηση”

“Το ευρωπαϊκό δίκαιο είναι εχθρικό προς την ιδέα των απευθείας αναθέσεων έργων, διότι η κεντρική ιδέα του είναι η κατοχύρωση του ελεύθερου ανταγωνισμού. Συνεπώς οι διαδικασίες με τις οποίες γίνεται επιλεκτική ανάθεση δημοσίων έργων, σε συγκεκριμένο “προμηθευτή” όπως είναι τα ΚΤΕΛ, χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσιος διαγωνισμός έχουν πρόβλημα, εκτός κι αν συντρέχει περίπτωση επείγουσας ανάγκης που θα οδηγούσε σε διακοπή του συγκοινωνιακού έργου. Αλλά εδώ δεν έχουμε διακοπή, έχουμε δυσχέρειες. Συνεπώς φρονώ ότι θα έχει πρόβλημα η διαδικασία αυτή”.

Όπως υποστήριξε ο κ. Χρυσόγονος, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες της χώρας μας. “Το ελληνικό κράτος είναι γραφειοκρατικό, δυσκίνητο, πάει ακόμα με το κάρο, ενώ οι άλλοι πάνε με το αεροπλάνο. Πρέπει να μπορέσουμε να εκσυγχρονίσουμε τη δημόσια διοίκηση, ούτως ώστε να μπορούν οι διαδικασίες να γίνονται σε σύντομο χρόνο”.

“Έχουμε ένα κράτος που αντί να λειτουργεί ως αρωγός στη δημόσια ανάπτυξη, λειτουργεί ως εμπόδιο”

Ερωτηθείς για το τι θα έλεγε στους Θεσσαλονικείς που ταλαιπωρούνται καθημερινά από την τραγική κατάσταση που επικρατεί στον ΟΑΣΘ, ο κ. Χρυσόγονος απάντησε ως εξής: “Είναι μια κατάσταση που δεν έχει ανακύψει από τη μια στιγμή στην άλλη. Το κράτος πρέπει να προβλέπει. Εδώ υπάρχει μια κατάσταση χρονίζουσα. Αν έκρινε λοιπόν ότι ο ΟΑΣΘ δεν μπορεί να ανταποκριθεί, θα μπορούσε να δώσει το συγκοινωνιακό έργο αλλού, αλλά με ανοιχτές δημόσιες διαγωνιστικές διαδικασίες και όχι επιλεκτικά. Θα έπρεπε να γίνει διεθνής διαγωνισμός. Πρέπει να αποκτήσουμε ένα πιο σύγχρονο κράτος που να μπορεί να κάνει τη διαδικασία μέσα σε εύλογο χρόνο. Έχουμε ένα κράτος που αντί να λειτουργεί ως αρωγός στη δημόσια ανάπτυξη, λειτουργεί ως εμπόδιο. Είμαστε κολλημένοι στο χθες”.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει για χρήσιμους ηλίθιους”

Τέλος τοποθετήθηκε και επί του κειμένου αυτοκριτικής του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι η αυτοκριτική δεν θα έπρεπε να γίνει εκ των υστέρων. “Η αυτοκριτική θα είχε νόημα και αξία αν γινόταν την εποχή που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Τα ίδια παθολογικά φαινόμενα που υπήρχαν κατά τη διάρκεια της θητείας του ΣΥΡΙΖΑ, εξακολουθούν να υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματος. Πάει η ηγεσία να ανοίξει το κόμμα και να βάλει καινούργια μέλη, και καινούργια μέλη δεν ενδιαφέρονται. Γιατί καταλαβαίνει ο κόσμος ότι δεν ψάχνουν για συμμέτοχους, αλλά για “χρήσιμους ηλίθιους”. Ακόμη και αυτοί που θα ήταν διατεθειμένοι να πάνε, αντιμετωπίζουν αντιδράσεις από το εσωτερικό του κόμματος, από τα παλαιά στελέχη που έχουν μια ιδιοκτησιακή αντίληψη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει αποδειχθεί πια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια από τα ίδια. Είναι πιο παλιός από το παλιό το οποίο κατήγγειλε”.