Κ. Κωτάντζης / Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Εκτός Ευρώπης Όσοι Δεν Έχουν Δικαίωμα Παραμονής

Κ. Κωτάντζης / Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Εκτός Ευρώπης Όσοι Δεν Έχουν Δικαίωμα Παραμονής
Tου Κωνσταντίνου Κωτάντζη*

Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ενας εκ των αντιπροέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, ανέλυσε στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών της Ευρωβουλής, τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με τη Νέα Συμφωνία για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, αλλά και για την Ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως τόνισε, η Μετανάστευση παραμένει προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και σημείωσε ότι «πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για ένα βιώσιμο σύστημα ώστε να αντιμετωπιστούν οι σημερινές αλλά και οι μελλοντικές προκλήσεις».

Όσον αφορά το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, ο κ. Σχοινάς ξεκαθάρισε ότι «τα εξωτερικά σύνορά μας, θα είναι αρκετά ισχυρά ώστε να στηρίξουν τον χώρο της ελεύθερης κυκλοφορίας, που είναι τόσο εμβληματικός για την Ένωσή μας […]. Το Νέο Σύμφωνο, υπογραμμίζει την ανάγκη εξεύρεσης νέας κοινής βάσης, σε ένα ζήτημα που έχει διαρκέσει πολύ καιρό καθώς και την ανάγκη για μια νέα συναίνεση για το πώς θα διαμορφώνουμε και διαχειριζόμαστε, συλλογικά, τις πραγματικότητες της μετανάστευσης».

Για να γίνει αυτό «πρέπει να αφουγκραστούμε», τόνισε ο κ. Σχοινάς. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο κ. Σχοινάς ξεκίνησε, μαζί με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων κα. Ίλβα Γιόχανσον, διάλογο με τα ευρωπαϊκά κράτη της Ένωσης. Η ενημέρωση που θα λάβουν οι δυο επίτροποι για τις θέσεις των κρατών, θα επιτρέψει την οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού συστήματος διαχείρισης της μετανάστευσης.

«Πρέπει να επιτύχουμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ αλληλεγγύης και ευθύνης», είπε ο Έλληνας αντιπρόεδρος, απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές.

Συμπλήρωσε, επίσης, οτι παρότι είναι νωρίς ακόμη να γίνει λόγος για την ακριβή δομή και το περιεχόμενο του Συμφώνου, θα πρέπει να συμφωνούν όλοι, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί, η διαφορετική προσέγγιση απο το κάθε κράτος ξεχωριστά, των διαφόρων πτυχών της μετανάστευσης. Και αυτό διότι, οι εσωτερικές και εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης, είναι αναπόσπαστες μεταξύ τους.

Για τον λόγο αυτό, ο κ. Σχοινάς είπε πως απαιτείται, η επιτάχυνση της πλήρους εφαρμογής του νέου κανονισμού για την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και η ενίσχυση του αγώνα κατά των λαθρεμπόρων και των διακινητών «που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία για το κέρδος».

Ο κ. Σχοινάς σημείωσε, επίσης, ότι απαιτείται ένα αποτελεσματικό σύστημα επιστροφών, για όσους δεν έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν πλέον στην Ευρώπη, και η θέσπιση αποτελεσματικότερων διαδικασιών ασύλου, που να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των «δευτερευουσών μετακινήσεων». Ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε, ότι ο πολιτικός δεσμός μεταξύ Συμφωνίας Σένγκεν και ασύλου είναι σαφής, καθώς για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και «να επιστρέψουμε σε εύρυθμη λειτουργία του χώρου Σένγκεν», θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα «ελλείμματα» του συστήματος ασύλου.

Ο κ. Σχοινάς μίλησε και για την ανάγκη μιας συμφωνίας, η οποία μέσω της νόμιμης μετανάστευσης, θα ενισχύσει την  ευρωπαϊκή αγορά με ταλέντα και άτομα με δεξιότητες. Σε αυτό το αίτημα προσέθεσε και την οικοδόμηση εταιρικών σχέσεων με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο κ. Σχοινάς είπε ότι πρόκειται για ένα ζωτικής σημασίας παράγοντα στην περιοχή και πρόσθεσε: «Ας είμαστε ειλικρινείς, σε ένα όλο και πιο δύσκολο πλαίσιο για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, η μετανάστευση είναι ένα ζήτημα στο οποίο και οι δύο πλευρές συνειδητοποιούν ότι πρέπει να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε εποικοδομητικά».

Ασφάλεια 

Σχετικά με τα θέματα Ασφάλειας, ο κ. Σχοινάς επανέλαβε τη σαφή δέσμευσή του να εργαστεί για την ολοκλήρωση της Ένωσης Ασφάλειας, ώστε να αντιμετωπίζει, τόσο τις παραδοσιακές, όσο και τις σύγχρονες απειλές.

Όπως είπε, το 2020, θα υποβληθεί η νέα Στρατηγική για την Εσωτερική Ασφάλεια. Η ευρωπαϊκή αυτή στρατηγική θα έχει ισχυρή διασυνοριακή διάσταση και θα ασχολείται με τομείς όπως η τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα και το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της επιβολής του νόμου και η κάλυψη των κενών πληροφόρησης. Σε σχέση με το τελευταίο, θα επανεξεταστούν και οι αρμοδιότητες που έχει η Εuropol.

Ο κ. Σχοινάς, προανήγγειλε και την έκδοση νέας ενωσιακής νομοθεσίας για την πρόληψη της διάδοσης στο διαδίκτυο, περιεχομένου σχετικού με την τρομοκρατία, ώστε να σταματήσει η ριζοσπαστικοποίηση και ο βίαιος εξτρεμισμός. Επιπλέον, θα υπάρξει ανάληψη στοχοθετημένων προτάσεων που θα ενισχύουν τον αγώνα κατά του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και ιδιαίτερα όσον αφορά την κακοποίηση παιδιών μέσω διαδικτύου, προκειμένου να την «αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά» όπως είπε.

Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε και σε συνέργειες που θα πραγματοποιηθούν με άλλους επιτρόπους. Καταλήγοντας, τόνισε πως η δημιουργία μιας συνεκτικής (ευρωπαϊκής) κοινωνίας είναι ευθύνη καθώς, έτσι, θα δύναται να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις ενος συνεχώς μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος.

Πηγή: Euractiv.gr

 

*Ο κ. Κωτάντζης είναι δημοσιογράφος-Ειδικός Ευρωπαϊκού Πολιτισμού