Κορωναϊός: Ύποπτα κρούσματα σε «Σωτηρία» και «Αττικόν»

Κοροναϊός: Νέο ύποπτο κρούσμα – Φίλη της 40χρονης
Με δύο περιπτώσεις ύποπτων συμπτώματων κορωναϊού ήρθαν αντιμέτωποι οι γιατροί στο Αττικό νοσοκομείο και στο νοσοκομείο Σωτηρία. Τα αποτελέσματα για τον άνδρα που εισήχθη στο Σωτηρία έδειξαν πως δεν νοσεί από τον ιό, ωστόσο ακόμα αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων για τον δεύτερο άνδρα που εισήχθη στο «Αττικό» νοσοκομείο με επίσης ύποπτα συμπτώματα.

Μολαταύτα η περίπτωση προς το παρόν κρίνεται χαμηλής επικινδυνότητας. Το Σωτηρία είναι ένα από τα 13 νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωναϊό. Την ίδια ώρα, πληροφορίες θέλουν άνδρα να μεταφέρεται από το σπίτι του στον Πειραιά στο νοσοκομείο αναφοράς «Αττικόν».

Συνάντηση με αντικείμενο το νέο κορωνοϊό είχε νωρίτερα στη Βουλή ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με τους Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη. Ο Υπουργός Υγείας ενημέρωσε την προηγούμενη πολιτική ηγεσία για τις εξελίξεις αναφορικά με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά του νέου κορωναϊού, όπως διαμορφώνονται και στη γειτονική μας Ιταλία, αλλά και για τις ενέργειες που έχουν γίνει αναφορικά με την επιχειρησιακή ετοιμότητα του υγειονομικού συστήματος της χώρας. Κοινός τόπος ήταν πως «πρέπει να ακούμε και να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς επιστήμονες» και πως «χρειάζεται ψυχραιμία και υπεύθυνη ενημέρωση».

Οι γυναίκες πιο καλά «εξοπλισμένες» απέναντι στον κορωνοϊό

Βάσει της εκτενέστερης μέχρι στιγμής ανάλυσης των κρουσμάτων του κορωναϊού που έδωσε προ ημερών στη δημοσιότητα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Μετάδοσης Ασθενειών της Κίνας προκύπτει ότι μολονότι οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν μολυνθεί σε περίπου ίδιους αριθμούς, το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των ανδρών ήταν σημαντικά υψηλότερο (2,8%) έναντι των γυναικών (1,7%). Που οφείλεται αυτό;

Απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα επιχείρησαν να δώσουν οι New York Times. Για τους περισσότερους από εμάς το εύρημα αυτό προκαλεί έκπληξη, όχι όμως και στους ειδικούς. «Έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο σε πολλές ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού», είπε η ερευνήτρια Σάμπρα Κλάιν, που μελετά μεταξύ άλλων τις διαφορετικές αντιδράσεις των φύλων στις λοιμώξεις από ιούς.

Οι γυναίκες είναι καλύτερα εξοπλισμένες για την αντιμετώπιση των ιών, λέει. Ακόμη και η απάντηση του ανοσοποιητικού τους συστήματος μετά από εμβολιασμούς είναι πιο ενισχυμένη σε σύγκριση με τους άνδρες. Και το ίδιο ισχύει και για τη λεγόμενη «μνήμη του ανοσοποιητικού», που προστατεύει το σώμα, όταν έχει ξεπεράσει μια λοίμωξη, από μια νέα μόλυνση από τον ίδιο ιό.