Μαρκόπουλος: Ήθελαν να κάνουν ροντέο την επιτροπή

Μαρκόπουλος: Ήθελαν να κάνουν ροντέο την επιτροπή
«Βολές» κατά των Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου εξαπέλυσε ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, μιλώντας στον Flash 99.4 και την εκπομπή «Μιλάμε Πολιτικά», με τον Θόδωρο Παπαδόπουλο, για όσα συνέβησαν στην προανακριτική επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε έρθει με μία κεντρική γραμμή, αυτήν της πόλωσης, με στόχο κυρίως τον εντυπωσιασμό γύρω από την υπόθεση της προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο», δήλωσε αρχικά ο βουλευτής της ΝΔ και προσθεσε:

«Ως μέλος της προανακριτικής, δεσμεύομαι και δεν μπορώ να πω πολλά από όσα συνέβησαν εντός της αίθουσας, κάτι ωστόσο που δεν έπραξαν οι κύριοι Πολάκης και Τζανακόπουλος, οι οποίοι έκαναν συνεχώς διαρροές, βγαίνοντας εκτός της αίθουσας. Υπήρξε ένταση και απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί και ύβρεις εκ μέρους των κυρίων Πολάκη και Τζανακόπουλου, έως και επίθεση που λίγο έλειψε να καταλήγει σε χειροδικία. Πράγματα που δεν τιμούν τον κοινοβουλευτισμό και για τα οποία θα πρέπει να απολογηθεί σε κεντρικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Δεν θέλουν να ρίξουν φως στην υπόθεση;»

«Η ΝΔ ζήτησε να κληθούν ως μάρτυρες, για να φωτίσουν τις πτυχές της υπόθεσης Παπαγγελόπουλου, δύο πολιτικά πρόσωπα που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκονται στην επιτροπή, για τα οποία, όμως, υπάρχουν ενδείξεις ότι γνώριζαν πράγματα», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Μαρκόπουλος, προσθέτοντας:

«Για παράδειγμα, ο κ. Πολάκης έχει πει δημοσίως σε εκπομπή του ΑΝΤ1 ότι γνώριζε ποιοι είναι οι μάρτυρες και ότι θα τους βάλουμε φυλακή κτλ, ενώ και ο κ. Τζανακόπουλος είχε πάει βράδυ στον Άρειο Πάγο να ενημερωθεί για την υπόθεση. Εμείς τους καλούμε ως μάρτυρες. Δεν θέλουν να ρίξουν φως στην υπόθεση και, ενδεχομένως, με τα λεγόμενά τους να βοηθήσουν να αποδειχθεί η όποια θέση του κ. Παπαγγελόπουλου;».

Επιθέσεις κατήγγειλε ο Δ. Μαρκόπουλος

Ο κ. Μαρκόπουλος αναφέρθηκε, επίσης, στο κώλυμα που προκύπτει για τη συμμετοχή των κυρίων Πολάκη και Τζανακόπουλου στην επιτροπή και έριξε τα «βέλη» του στο ΣΥΡΙΖΑ.

«Αξίζει να σημειωθεί, ότι με την κλήση τους ως μάρτυρες, ο νόμος ορίζει ότι δεν μπορούν να είναι και μέλη της αρμόδιας επιτροπής. Δεν μπορεί να είσαι μέσα σε μια διαδικασία, να ακούς τι λένε όλοι οι άλλοι μάρτυρες και κατόπιν να πας να μαρτυρήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε ότι ο κ. Πολάκης θα καλούνταν ως μάρτυρας. Γιατί τον τοποθέτησε στην επιτροπή; Προφανώς κάποιοι θέλουν να κάνουν ροντέο την προανακριτική», δήλωσε σχετικά και συμπλήρωσε:

«Αυτό φάνηκε και από τη στάση του κ. Πολάκη, αλλά και από αυτήν του κ. Τζανακόπουλου, που μάλλον έχει… ζηλέψει τη δόξα του κ. Πολάκη. Εριστικοί, με επιθέσεις κατά του προέδρου της προανακριτικής, με χαρακτηρισμούς του τύπου “ρε…” ή με έντονες παρεμβάσεις… Εμείς ως πλειοψηφία δεν προκαλέσαμε. Δεχτήκαμε επίθεση και λεκτική και παρ’ ολίγο σωματική».

Η ψήφος των αποδήμων

Ερωτηθείς για την ψήφο των αποδήμων, ο κ. Μαρκόπουλος κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους, λέγοντας σχετικά:

«Η ΝΔ, η κυβέρνηση και το ΥΠΕΣ, με τον κ. Θεοδωρικάκο, έχουν κάνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια να γεφυρώσουν και όχι να διχάσουν. Θεωρώ ότι υπάρχει το έδαφος και καμία δικαιολογία από καμία πλευρά για να μην ψηφιστεί. Η ΝΔ προετοίμασε το έδαφος, δημιουργήσαμε, όπου μπορούσαμε, τη γέφυρα που χρειαζόταν και πλέον θα πρέπει να αναλάβουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις τις ευθύνες τους».

«Αποδεικνύονται τα κενά στη Συμφωνία των Πρεσπών»

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στα Σκόπια, ο κ. Μαρκόπουλος τόνισε ότι η ΝΔ είχε επισημάνει εξ αρχής τα προβλήματα που θα προέκυπταν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Είχαμε μιλήσει σε πραγματικό χρόνο, όταν έπρεπε να το κάνουμε, λέγοντας ότι υπήρχαν κενά στη συμφωνία και αυτά αποδεικνύονται στην πράξη. Όπως όριζε η συμφωνία στο άρθρο 1, παράγραφος 10, τα εσωτερικά έγγραφα της γειτονικής χώρας θα έπρεπε να αναγράφονται με την ονομασία που είχε συμφωνηθεί, όμως αυτό θα έπρεπε να γίνει με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς, δεν μπορούσε να κάνει ανάγνωση του διεθνούς περιβάλλοντος. Είχε μία πάγια αδυναμία σε αυτά τα 4,5 χρόνια και να τα προβλήματα που προκύπτουν. Έχουμε, λοιπόν, μία χώρα που στα εσωτερικά της έγγραφα θα συνεχίσει να αναφέρεται ως ‘Μακεδονία’ και αυτό θα έπρεπε να μας προβληματίσει όλους. Γι’ αυτά φώναζε η ΝΔ και κάποιοι μας κατηγορούσαν για εθνικιστικές κορώνες και μη διάθεση επίλυσης του ζητήματος», δήλωσε σχετικά.

Όσον αφορά τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει η κυβέρνηση, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος ανέφερε:

«Η ΝΔ οφείλει να παρακολουθεί τη συμφωνία, ώστε να μην υπάρξουν ζητήματα από τη γειτονική χώρα. Κοιτάμε πώς εξελίσσονται οι καταστάσεις στη γειτονική χώρα. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η κακή συμφωνία φέρνει αυτά τα αποτελέσματα. Κάποιοι βιάστηκαν να ράψουν κοστούμια και να βγουν φωτογραφίες πανηγυρίζοντας γι’ αυτήν τη μεγάλη, όπως τη χαρακτήριζαν, συμφωνία. Τώρα βλέπουν τις αδυναμίες για τις οποίες μιλούσαμε…».