«Με μια ανάσα» στον πλούτο του ελληνικού βυθού

«Με μια ανάσα» στον πλούτο του ελληνικού βυθού
Μετά από μία επιτυχημένη υποβρύχια έκθεση φωτογραφίας, ο δύτης-φωτογράφος Στέφανος Κόντος και η ομάδα του On a single Breath, που σημαίνει με «μια μόνο ανάσα» ετοιμάζεται για την δεύτερη υποβρύχια έκθεσή του και παράλληλα εργάζονται πυρετωδώς για το «The Underworld project» ένα μοναδικό πάντρεμα της ελεύθερης κατάδυσης με την ελληνική μυθολογία.

Η έλξη του Στέφανου Κόντου για το υγρό στοιχείο ήρθε από πολύ νωρίς. Το ίδιο συνέβη και με τη φωτογραφία, με αποτέλεσμα να μετράει σχεδόν 35 χρόνια ενασχόλησης με καθένα από αυτά.

«Η σχέση μου με το υγρό στοιχείο ξεκινάει από όταν μπορώ να θυμάμαι τον εαυτό μου. Οι πρώτες μου παιδικές αναμνήσεις περιέχουν εικόνες της θάλασσας και η εξερεύνηση του βυθού ήταν το αγαπημένο μου παιχνίδι. Τα καλοκαίρια με “κυνηγούσανε” να βγω από την θάλασσα ενώ εγώ προσπαθούσα να κολυμπήσω όλο και βαθύτερα για να ανακαλύψω όσα κρύβει μέσα της. Μεγαλώνοντας και σε ηλικία 12 ετών ακολούθησα τον πατέρα μου και τους φίλους του, άρχισα να δοκιμάζω το υποβρύχιο κυνήγι και αυτό μου έδωσε ακόμη ένα κίνητρο και αφορμή να είμαι στον βυθό. Το κυνήγι και το ψάρεμα όμως δεν ήταν αρκετά και σύντομα συνειδητοποίησα ότι το πάθος μου ήταν να εξερευνώ και να ανακαλύπτω όλο και περισσότερο αυτόν τον άγνωστο σε εμένα κόσμο. Σε αυτή μου την αναζήτηση, προέκυψε η ανάγκη να μεταφέρω στην επιφάνεια και στους δικούς μου ανθρώπους τη μαγεία αυτού του- υποθαλάσσιου -κόσμου. Τα λόγια και οι περιγραφές, όμως, δεν ήταν αρκετές για να ικανοποιήσω την ανάγκη μου να μοιραστώ όσα “ανακάλυπτα” στον βυθό. Έτσι προέκυψε η φωτογραφία και η κινηματογράφηση, που έγιναν γρήγορα αναπόσπαστο κομμάτι της υποβρύχιας μου “ζωής”», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Με την ομάδα του καταδύονται πλέον με μια ανάσα, με άπνοια που δεν είναι τίποτε άλλο από την ελεύθερη κατάδυση χωρίς την χρήση αναπνευστικού εξοπλισμού. Όπως λέει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ελεύθερη κατάδυση είναι για εκείνον τρόπος ζωής, είναι αυτό που τον φέρνει πιο κοντά στη φύση, είναι ένα ταξίδι αυτογνωσίας.

 

©Πηγή: amna.gr