Με παρέμβαση Μητσοτάκη απεσύρθη η διάταξη για τα Θεία

Με παρέμβαση Μητσοτάκη απεσύρθη η διάταξη για τα Θεία

Του Γιάννη Χαβιανίδη

Μπορεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας να ήταν εκείνος που δήλωσε πρώτος ότι μετά τις αντιδράσεις θα απέσυρε τη διάταξη για τη βλασφημία προς τα Θεία, η οποία άνοιγε το δρόμο για διετή φυλάκιση, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι είχε προηγηθεί “άνωθεν παρέμβαση”. Πιο συγκεκριμένα, η διάταξη απεσύρθη μετά από παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός  ήταν εκείνος που “τελείωσε” πρώτος τη συγκεκριμένη διάταξη, την οποία συνεργάτες του αναφέρουν ότι περιέγραψε ως “αναχρονιστική”. Μάλιστα φέρεται να επικοινώνησε με τον υπουργό Δικαιοσύνης και να του ζήτησε να κλείσει άμεσα το θέμα που προκλήθηκε για τη βλασφημία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η φασαρία που προκλήθηκε ήταν “πολύ κακό για το τίποτα” και μάλιστα σε ένα βαθμό έδειξαν έκπληκτοι από την δυσαρέσκεια που άφησε να… διαρρεύσει η Εκκλησία της Ελλάδας εξαιτίας της απόσυρσης της συγκεκριμένης διάταξης.

Υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη θυμήθηκαν ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν έδειξε τον ίδιο… ζήλο όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε τις ποινές που προβλέπονταν για όσους βλασφημούν τα Θεία. Για αυτό και στάθηκαν ιδιαίτερα στη δήλωση του προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας ότι η επαναφορά της συγκεκριμένης διάταξης “διαφυλάττει το θρησκευτικό συναίσθημα των πιστών”.

“Όταν την ακύρωνε ο Αλέξης Τσίπρας γιατί δεν υπήρξε κάποια αντίδραση;” αναρωτιούνται σκωπτικά. Το θέμα όμως φαίνεται πως θα κλείσει εδώ διότι η οδηγία του πρωθυπουργού και του Μεγάρου Μαξίμου είναι να μην υπάρξει καμία διαταραχή στις σχέσεις κράτους-εκκλησίας.

Το “μενού” της ομιλίας Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη

Σήμερα το βράδυ ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να μιλήσει στις εργασίες του 4ου Thessaloniki Summit που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος. Στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα αναφερθεί στη συστηματική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει να επανασυστήσει την Ελλάδα στον κόσμο, θέλοντας να καταδείξει ότι από τις 7 Ιουλίου η Ελλάδα διαθέτει αξιοπιστία, αυτοπεποίθηση και γνωρίζει πως πρέπει να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.

Με οδηγό την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Κίνας στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός θα εστιάσει στη γεωστρατηγική θέση της χώρας και πως αυτή λειτουργεί ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Επίσης, θα αναφερθεί στις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνησή του για μείωση της φορολογίας και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, τονίζοντας τα οφέλη που απολαμβάνει η οικονομία λόγω της πολιτικής σταθερότητας.

Στο περιθώριο του Thessaloniki Summit ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί εκ νέου με τον Ζόραν Ζάεφ, ενώ την Παρασκευή θα επισκεφθεί την Ημαθία.