ΜέΡΑ25: Πλήγμα η προνομιακή μεταχείριση βουλευτών

ΜέΡΑ25: Πλήγμα η προνομιακή μεταχείριση βουλευτών
Η βουλευτική ασυλία και η ευθύνη υπουργών είναι δύο διαδικασίες που, η εμπειρία έχει δείξει ότι πάσχουν δικαιοπολιτικά, πλήττουν βαθιά το θεσμικό κύρος της πολιτικής και της δικαιοσύνης, ανέφερε η εισηγήτρια του ΜέΡΑ 25 Αγγελική Αδαμοπούλου κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η βουλευτής παρατήρησε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με τις προτάσεις τους δεν φαίνεται πως θέλουν να λύσουν οριστικά αυτά τα ζητήματα, γιατί «ακόμη αποδέχονται την εσφαλμένη παραδοχή ότι η πολιτική και ποινική ευθύνη συμπλέκονται διαδικαστικά ενώ είναι σαφές ότι είναι άλλες οι πράξεις και παραλείψεις που είναι επιζήμιες, για το δημόσιο συμφέρον, και χρήζουν πολιτικής αποτίμησης, οπότε θα πρέπει να αποδοθούν πολιτικές ευθύνες και άλλες είναι οι αξιόποινες συμπεριφορές οι οποίες πρέπει να ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της δικαιοσύνης».

Η κ. Αδαμοπούλου είπε ότι πρωταρχικό πλήγμα στην ισονομία, είναι το καθεστώς που θέλει τους υπουργούς και τους βουλευτές να έχουν σε ποινικές υποθέσεις προνομιακή μεταχείριση σε σχέση με όλους τους άλλους πολίτες. Είπε ότι το ΜέΡΑ25 πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί τέλος στην πολιτικοποίηση του ποινικού βίου, επαρκεί ο θεσμός της εξεταστικής επιτροπής για αναζήτηση πολιτικών ευθυνών σε πράξεις ή παραλείψεις υπουργών αλλά και για όλα τα υπόλοιπα θα πρέπει να αναλαμβάνει η τακτική δικαιοσύνη κατά το λόγο αρμοδιότητάς της, όπως προβλέπει η αρχή της διάκρισης των εξουσιών και η αρχή της ισότητας.

Είπε επίσης ότι οι ποινικές υποθέσεις των βουλευτών δεν έχουν καμία θέση στα έδρανα του κοινοβουλίου, και το κοινοβούλιο δεν έχει καμία θέση στην ποινική διερεύνηση βουλευτών.

«Ίδια ποινική μεταχείριση πολιτών, βουλευτών, υπουργών. Κανένα προνόμιο καμία διακριτή μεταχείριση», είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ25.

Σε σχέση με το άρθρο 54 και την απλή αναλογική, η Αγγελική Αδαμοπούλου είπε ότι το ΜέΡΑ25 θέλει ανόθευτη απλή αναλογική, χωρίς κατώφλι εισόδου και χωρίς βουλευτές επικρατείας, με πληθυσμιακά ισόρροπές πληθυσμιακά περιφέρειες και με ρητή κατάργηση των μονοεδρικών και διεδρικών περιφερειών που λειτουργούν υπέρ του δικομματισμού και υπονομεύουν τη πολυφωνία.

©Πηγή: amna.gr